Когато започна пандемията, цените на горивата рязко тръгнаха надолу заради

...
Когато започна пандемията, цените на горивата рязко тръгнаха надолу заради
Коментари Харесай

Цените на горивата - силно нагоре

Когато стартира пандемията, цените на горивата внезапно потеглиха надолу поради съвсем нулевото ползване гуляй първичното затваряне. Нищожното ползване и в идващите месеци на ограничавания докара до мощен спад и няколко месеца на " лазене по дъното " на достигнатите по-ниски цени.

Година по-късно стартира противоположният развой на покачване, който не спря с края на лятото, когато потребителите към този момент не пътуваха по този начин интензивно както през ваканционния сезон. Това способства значително и за регистрираната към този момент по-висока инфлация.

По данни на fuelo.bg всеобщият бензин А-95 в края на януари предходната година се е продавал приблизително по 1.88 лева за литър. В момента цената е 2.45 лева

В средата на месеца от Българската петролна и газова асоциация оповестиха, че петролът продължава да нараства и през януари. " Всички фактори сочат към увеличение на цената на суровия нефт, което ще се отрази на цената на бензина ", сподели в телевизионно изявление ръководителят Андрей Делчев. Заяви, че " мощно се надява да не стигне цената на бензина 3 лева "

За година най-значително е повишаването на метана - от 1.30 лева на кг до 2.96 лева приблизително сега или със 127.7%. Това докара и до дългото и в последна сметка сполучливо искане от страна на таксиметровите превозвачи да се актуализират цените им, които макар повишаването не бяха променяни от години.

Прогнозата на финансовия министър Асен Василев е, че годишната инфлация в България няма да надвиши 10%, а пикът й чака през някой от идващите два месеца. Българска народна банка предвижда, че повишаването ще продължи доникъде на годината, а след това ще стартира постепенно усмиряване, само че към нивото на регистрираните към този момент стойности в края на 2021 година

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР