Когато Владимир Путин внезапно нахлу в Украйна с близо 200-хилядна

...
Когато Владимир Путин внезапно нахлу в Украйна с близо 200-хилядна
Коментари Харесай

НАТО настъпва на север

Когато Владимир Путин ненадейно нахлу в Украйна с близо 200-хилядна войска, едно от главните оправдания за нашествието беше, че НАТО нападателно се уголемява към Русия и това незабавно би трябвало да спре. Но в случай че терзанието, че един ден може да осъмне с повече западни бойци и танкове на своята граница, не е било единствено фиктивен предлог за съветския президент, резултатът от вилнеещата към този момент седма седмица война е диаметрално противопоставен.

Вместо да изпадне в ступор и да се сковава политически, Западът показва изненадващо единение пред лицето на непровокираната експанзия и множащите се доказателства за зверства на съветската войска. Съществуването на НАТО ненадейно получи " нов смисъл ", който го върна към фундаменталната му задача за групова защита против огромна стандартна военна опасност от Изток. В подтекста на протичащото се военно неутралните страни на Стария континент съществено се замислиха дали биха могли да обезпечават своята сигурност независимо. И първите, които са на път да загърбят своята дългогодишна традиция да са " военно необвързани ", са Финландия и Швеция.
Пробуждането на викингите
Според американски публични представители присъединението на двете северноевропейски страни към НАТО е било " тематика на диалозите по време на няколко сесии " още в границите на срещата на външните министри на съюзническите страни, извършена предходната седмица в Брюксел. Специално за Финландия желанието за атлантическа интеграция би било трагичен политически завой в рамките единствено на месец и половина - в първите дни на нашествието министър председателят на страната Сана Марин изрично разгласи в извънредно изявление за Reuters, че присъединението към НАТО не е на дневен ред. И в случай че при започване на декември поддръжката за влизане в алианса измежду финландските жители е била към 24%, сега тя трагично е скочила на 68%. Около половината от депутатите в 200-членния парламент на страната към този момент твърдо поддържат сходна стъпка, 12 са срещу нея, а останалите към момента не са взели изрично решение.

" Има разнообразни гледни точки дали да аплайваме за участие в НАТО или не. Ще ги проучваме доста деликатно. Смятам обаче, че този развой ще е много бърз, ще се случи в границите на седмици ", разгласи финландската министър-председателка в сряда по време на взаимно изказване със своята шведска колежка Магдалена Андерсон в Стокхолм. По всичко проличава, че властта в Хелзинки въобще не счита да губи време по въпроса. Още предходната седмица, незабавно след съюзната среща на високо ниво в белгийската столица, финландският външен министър Пека Хаависто разгласи, че страната му обяснява какви са идващите стъпки за реализиране на пълноправно участие в НАТО. " Няма различен метод да имаш гаранции за сигурността с изключение на възпирането по линия на НАТО и взаимната защита, обезпечена в член 5 на алианса ", заключи Сана Марин в сряда.
Реклама
С нашествието си в Украйна Русия позволи " голяма стратегическа неточност ", защото събитията от последните седмици подтикват Финландия и Швеция да се причислят към НАТО, обобщават обстановката и неназовани висши западни публични източници, представени от The Times. Според тях има напълно действителна вероятност евроатлантическата интеграция на двете страни да се случи още през лятото. Планирано е НАТО да организира лидерска среща на високо ниво в средата на юни в Брюксел, на която Финландия и Швеция могат да получат предложения за участие. След това обаче договорите за присъединението им ще би трябвало да се ратифицират от парламентите на актуалните 30 страни членки. Това може да отнеме сред няколко месеца и година.
Гаранции в преходния интервал
По неофициална информация едно от нещата, които са били от основна значимост за Финландия в този подтекст, са възможните задължения на НАТО към сигурността на страната, до момента в който тече присъединителната процедура. Въпросът не е незначителен за държавното управление в Хелзинки, защото страната граничи с Русия по суша и има мъчителен опит в опълчването с Москва от първата половина на XX век. В този смисъл казусът с гаранциите за сигурността в преходния интервал е по-сериозен за Финландия, в сравнение с за Швеция, която има обща граница с Русия единствено в акваторията на Балтийско море. Проблем за Стокхолм обаче може да е сигурността на стратегическия остров Готланд, който се приема за уязвима територия и чието въздушно пространство най-малко един път беше нарушавано след началото на актуалната военна рецесия в Украйна от съветски бойни самолети, изхвърчали от прибалтийския съветски ексклав Калининград, ситуиран сред териториите на Полша и Литва.

През тази седмица въпросът с възможната интеграция в НАТО е обект и на стратегически спор във финландския парламент, като държавното управление показа разбор до каква степен и по какъв начин националната сигурност е застрашена в подтекста на съветското решение за навлизане в Украйна. До момента Финландия, която има над 1300 км сухоземна граница с Русия, предпочиташе да поддържа боен неутралитет и да бъде единствено член на Европейски Съюз. Изначалната причина за това решение е историческа: през далечната 1939 година Сталин нахлува на територията на скандинавската страна и откъсва 9% от нейната територия в хода на така наречен Зимна война, въпреки и с цената на доста огромни загуби в жива мощ.

От този миг нататък властта в Хелзинки взема решение да води курс към " специфични взаимоотношения " с Москва в опит да избегне повтаряне на сходна инвазия и национална злополука. В средата на предишния век въпросната политика даже получава името " финландизация ". Подобна политическа формула беше стартирана от Кремъл и по време на договарянията за прекъсване на огъня сред Украйна и Русия. По всичко проличава обаче, че Финландия е на път да преоцени десетилетния политически консенсус, че не би трябвало да нервира с дейностите си Москва. Като че ли сега Хелзинки се готви да предприеме радикални превантивни ограничения, с цел да не се стигне един ден до " украйнизация " на нейните източни територии.
Реклама Танкове от... ИКЕА
През предишния уикенд сходни сигнали за възможна подготвеност за евроатлантическа интеграция започнаха да идват и от неутралната Швеция. Лидерът на втората по величина опозиционна дясноцентристка партия в страната Ими Окешон разгласи, че групировката би подкрепила настоящето социалдемократическо държавно управление за участие в НАТО, ако прилежаща Финландия реши да предприеме сходна стъпка. Такъв политически ход би дал опция на ръководещите в Стокхолм да реализират даже парламентарно болшинство в поддръжка на законодателна смяна, която да предефинира десетилетния народен консенсус в областта на сигурността, в това число отхвърли от нуклеарни технологии за военни цели, утвърден в края на 70-те години на предишния век.

По сходство на Финландия, шведското държавно управление също се готви да показа нов обзор на политиките си по линия на защитата, който би трябвало да е подготвен до идващия месец. " Това е значим исторически миг. Стратегическата среда в областта на сигурността изцяло се трансформира. Трябва да премислим какво е най-хубавото за Швеция, за нашата сигурност и за мира ", разяснява шведският министър председател Магдалена Андерсон след срещата с финландската си колежка в сряда. " Има доста за и срещу участието в НАТО, както има за и срещу другите избори в областта на сигурността ", добави тя. И заключи: " Когато си член на НАТО, получаваш сигурността по линия на член 5... Също по този начин имаш и отговорност за сигурността на други страни. "

Евроатлантическият спор в двете скандинавски страни предстоящо беше признат " на нож " от Москва. В понеделник представителят на Кремъл Дмитрий Песков остро се изрече против възможното влизане на Швеция и Финландия в НАТО, защото съгласно него по-нататъшното разширение на алианса " няма да донесе непоклатимост на европейските страни ". В случай че двете страни влязат в западния защитителен съюз, Русия възнамерява " да ребалансира обстановката " със свои лични военнотехнически ограничения, без да прецизира какви биха били те.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Момчил Милев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР