Когато в някой дом се планира взимането на коте за

...
Когато в някой дом се планира взимането на коте за
Коментари Харесай

Как котката избира място за спане?

Когато в някой дом се възнамерява взимането на коте за домакински любим, в подготовката наложително влиза закупуването на котешко легло за новото мъркащо попълнение. Повечето стопани остават неприятно сюрпризирани, че тяхното писанче надменно отминава купуваното с толкоз предпочитание легло и спи на изцяло непредвидени места. Причините за това необичайно държание на котката има своето пояснение.

Дори да наподобява тъкмо противоположното, мъркащите ни питомци не спят където и да е. Те прекарват огромна част от живота си в сън и по тази причина е доста значимо какво ще им послужи за спалня и къде ще се намира котешкото легло. Два фактора са определящи: мястото да бъде топло и да бъде повдигнато.

Топлото легло е значимо за всички представители на фамилията на котките, само че за възрастните е определящо. С възрастта телесната им температура, която би трябвало да бъде 38-39 градуса, пада и те усещат непрестанен мраз. За да се провиснал и да си починат, търсят най-топлото място. Възрастна котка, мъркаща до печката, е класическа визия, чието пояснение е нейното непрестанно предпочитание да се стопли.

Знаем, че в природата нашият домакински питомец е съвършен ловджия, който следи своя територия. У дома той не не помни своите ловни инстинкти. Когато котката спи на високо място разрешава да се държи надзор върху заобикалящата конюнктура. На високо въздухът става по-топъл. Най-студено е на пода. Затова топлината и височината дефинират избора на място за съвършена сънливост.

 Котката спи

Друга детайлност, която има значение, е че котките не понасят течението. Затова няма метод да намерите пухкавото мъркащо кълбо свито до входната врата. Любимите места за спане на котките най-често са леглата, фотьойлите, раклите и полиците.

Има и още едно желано място за котешка отмора - това са краката на стопанина. Въпреки че са си самодостатъчни и че са много самостоятелни, писаните обичат своите хора и гледат да бъдат към тях. Те постоянно ревнуват стопанина си от останалите жители на дома и когато си легнат в краката му, демонстрират на света в близост близостта си с обичания човек.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР