Когато в началото на годината SpaceX на Илън Мъск изстреля

...
Когато в началото на годината SpaceX на Илън Мъск изстреля
Коментари Харесай

Българинът, чиято компания работи с NASA и SpaceX: Сателитът ни е 100% произведен в България

Когато при започване на годината SpaceX на Илън Мъск изстреля следващата си ракета, малко на брой знаеха, че тя ще изведе в орбита и спътник на българската компания EnduroSAT.

Toва е компания, която стартира от една фантазия, обвързвана с достъп до Космоса за всички. Мечтателят е Райчо Райчев, който от дълго време е в класациите на иноваторите под 35 години на Forbs, Гугъл и Financial times. EnduroSAT е измежду водачите в проектирането и производството на спътници и интервенции в орбита. Екипът към този момент надвишава 150 разработчици, инженери и учени. Компанията има офиси в България, Италия, Люксембург, Франция, Германия и Съединени американски щати.

Сред клиентите на българската компания са NASA, DLR, IBM, Airbus, University of Sydney, Princeton, Harvard, MIT, University of California.

Компанията седи зад " Космически провокации ", лидерска стратегия за галактически науки и инженерство и Лаборатория за галактически проучвания към Физическия факултет на Софийския университет " Св. Кл. Охридски ".

" Никога няма да не помни моментът, в който изстреляхме първия спътник в Космоса, тъй като когато получихме сигнала той съответства с рождения ми ден. Няма да не помни по какъв начин бяхме в 2 часа сутринта в тогавашния ни офис и чакахме да се обади спътникът от Космоса. Много неща се трансформираха за нас и осъзнахме, че сме съумели да създадем нещо, за което мечтаехме няколко години по-рано “, сподели Райчо Райчев.

Той разяснява и това къде е бил ден преди старта на компанията. " Бях на едно таванско помещение 25 квадратни метра в центъра на София и надъхват четирима доста по-умни от мен инженери, че имаме всички предпоставки да стартираме наша лична компания. Още тогава бях уверен, че имаме опцията да променим Космоса и да го създадем наличен, а бях сигурен, че имаме достатъчните професионални познания и умения за това “, сподели Райчев.

" Нашият бизнес стартира с нано спътници. Това е нишов клас спътници до 50 кг. Колкото една микровълнова печка. Със спътник към 50 кг може да се създадат извънредно потребни задачи и събиране на данни с качество, което да прави работа за национална защита, за отбрана на околната среда, за наблюдаване на замърсяването от Космоса “, изясни той.

" Основните задачи, които извършват нашите спътници са наблюдаване на Земята от Космоса. Качваме в орбита друг вид камери, с които следим замърсяването на околната среда, отбраната на популацията при бедствия и повреди, може да се предотвратяват евентуални вреди и да се избавят човешки животи “, добави Райчев.

Той изясни, че неговите спътници летят с към 30 000 км/час. " 100% от спътника ни е основан и създаден в България. Тестван е в нашата лаборатория преди да я доставим на SpaceX за изстрелване в орбита “, акцентира Райчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР