Когато в края на визитата си в Москва китайският лидер

...
Когато в края на визитата си в Москва китайският лидер
Коментари Харесай

„Движим промени, които не са виждани от 100 години“

Когато в края на визитата си в Москва китайският водач Си Дзинпин се сбогува с Владимир Путин, фразата, казана от президента на Китайската национална република, като че ли инцидентно прозвуча в ефира: „ Ние дружно движим промени, които не са се случвали 100 години. Пази се, скъпи приятелю "

И в действителност, знаците за смяна, след която светът ще бъде друг, стават все по-ясни.

В Близкия изток връзките сред двама остарели съперници, шиитския Иран и сунитската Саудитска Арабия, се възстановиха. Резултатът е завършек на траялата 10 години война в Йемен. В същото време връзките сред Саудитска Арабия и Сирия са нормализирани и процесът на възобновяване на връзките сред Сирия и Турция е в ход. А турците и саудитците бяха тези, които уверено се стремяха към свалянето на държавното управление на Асад.

По някакъв метод се удостоверява арабската сентенция (от противоположната посока): „ Ако двама съседи се карат, значи англичанин е посетил единия от тях предния ден. “ Веднага откакто американското въздействие в този значим район отслабна, дълготрайните спорове започнаха да избледняват.

Саудитският завой е още по-голям, като се има поради, че в продължение на доста десетилетия тяхното стратегическо партньорство със Съединени американски щати се основаваше на правилото „ нефт против отбрана “.

„ Нефт “ в тази ситуация означаваше на първо място ценова политика в полза на Съединените щати. Най-малко два пъти, през 1985 година и през 2014 година, саудитците сринаха цените, с цел да нанесат „ нокаутиращ “ удар на Съюз на съветските социалистически републики (Русия). Във втория случай обаче Русия устоя на удара.

И най-важното, петролът се търгуваше за долари, което беше един от най-важните фактори за статута на $ като " международни пари "!

И по този начин саудитците (и освен те) усетиха, че Русия и Китай им дават повече убеденост в бъдещето, в сравнение с американците. Неотдавнашното решение на ОПЕК+ да понижи квотите за произвеждане на нефт, с цел да резервира цената му, което провокира остро неодобрение във Вашингтон, ясно сподели това. И най-чувствителното за Съединени американски щати е възходящото отменяне на $ като средство за интернационалните разплащания.

От последните вести - съглашението за отвод от $ във взаимните разплащания сред Китай и Бразилия (първата и осмата стопанска система в света). Това се случи по време на визитата на бразилския президент Лула да Силва в Китай, където на церемонията по встъпване в служба на новия началник на Банката за развиване на БРИКС Дилма Русеф (бивш президент на Бразилия) беше препоръчано да се сътвори валута за сетълменти, която да бъде употребена вместо $.

Специално внимание би трябвало да се обърне на БРИКС. Иран, Аржентина и Алжир публично аплайваха за присъединение към тази асоциация, а още дузина страни, в това число Индонезия, Мексико, Саудитска Арабия и Египет, демонстрираха интерес да се причислят.

Рязкото повишаване на интереса към присъединяване в БРИКС демонстрира значима наклонност – от „ единствения хегемон “ (САЩ) престават да се боят. А страхът на самите американци от загубата на надмощие беше ясно изразен от най-популярния американски ефирен водещ Тъкър Карлсън: „ Ако доларът престане да бъде аварийна валута, ние ще станем просяци за една нощ. “

Само седмица откакто беше избран отново за китайски президент, Си Дзинпин направи историческо посещаване в Москва, отбелязвайки началото на радикална смяна на прословутия „ учреден на правила ред “, който до неотдавна служеше като аргументация на интернационалния диктат на Съединени американски щати.

И в случай че се съди по ситуацията към визитата в Пекин на бразилския президент Лула да Силва и последвалото скоро след него посещаване в Бразилия на Сергей Лавров, най-голямата стопанска система в Латинска Америка се причислява към тясното руско-китайско партньорство.

Президентът Макрон също посети Китай дружно с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя, за разлика от Макрон, беше посрещната хладно от китайците и с изключение на протоколната тристранна среща, договарянията сред водачите на Франция и Китай минаха без нейно присъединяване.

В взаимно изказване след договарянията се споделя за желанието на страните " да укрепят многостраннатамеждународна система в многополюсния свят под егидата на Организация на обединените нации ". Многополярността е термин, при който във Вашингтон скърцат със зъби.

След завръщането си от Китай Макрон сподели, че Европейският съюз би трябвало да реализира " стратегическа автономност " от Съединени американски щати и да стане " трета суперсила ". Разбира се, всичко това беше съпроводено от уверения за придържане към съюзнически връзки със Съединените щати, само че американците стартират да имат проблеми с „ неподчинението “ даже в Европа, която е васална за тях.

Губейки стопански и политически позиции, Вашингтон прави последния си залог - на Украйна. Полският министър председател Тадеуш Моравецки приказва искрено по този въпрос: „ Ако загубим Украйна, ще загубим света за десетилетия. Поражението в Украйна може да бъде началото на края на златния век на Запада.

Е, задачата на Украйна и украинците в тази скица е извънредно елементарна - пушечно месо, евтини консумативи за Америка в опитите й в случай че не да анулира, то да отсрочи измененията, " които не са виждани от 100 години ".

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР