Когато Унгария и Полша се присъединиха към Европейския съюз през

...
Когато Унгария и Полша се присъединиха към Европейския съюз през
Коментари Харесай

Някои политици в Полша и Унгария говорят за напускане на ЕС

Когато Унгария и Полша се причислиха към Европейския съюз през 2004 година след десетилетия на комунистическо ръководство, жителите им бяха зажаднели за стандартите на западните демокрации и тяхното благополучие.

Въпреки това 17 години по-късно, когато Европейски Съюз интензивно се стреми да спре отдалечаване от демократичните стандарти в двете страни, някои от ръководещите десни популисти в Унгария и Полша съпоставят блока с някогашните си руски потисници и флиртуват с вероятността за излизане от комерсиалния блок, предава Асошиейтед прес.

" Брюксел ни изпраща наместници, от които се чака да вкарат Полша в правия път, да я слагат на колене ", съобщи този месец Марек Суски, водещ член на ръководещата в Полша партия " Право и правдивост ", като добави, че Полша " ще се бори против брюкселските окупатори ", както се е борила преди с нацистките и руските окупатори.

Не е ясно доколко сходни изявления са израз на откровено предпочитание за овакантяване на 27-членния блок, и до каква степен са тактичност за договаряния, с цел да се избегне извиването на ръце от страна на Брюксел. Двете страни са най-големите чисти бенефициенти на европейски пари и по-голямата част от техните жители желаят да останат в блока.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР