Когато техники за публичност, характерни за англосаксонския свят, без никакво

...
Когато техники за публичност, характерни за англосаксонския свят, без никакво
Коментари Харесай

Политиците не са модерни, защото никой тук не го очаква от тях

Когато техники за гласност, присъщи за англосаксонския свят, без никакво адаптиране се възприемат и вкарват в българското обществено пространство, буди подозрение до какъв брой ефикасен е този метод. Очевидно подобен тип кампанийност има за цел тъкмо избран таргет, и това са младежите. Целта е реализиране на мотивация, като им се покаже, че политиката може да бъде и хепънинг. Така проф. Росен Стоянов, учител по политически връзки в Нов български университет, разяснява любителските клипчета, в които експремиерът Кирил Петков ловко танцува бачата с млада жена на улица в Бургас, а водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов и сътрудника му Цончо Ганев пеят " Кога зашумят буките " в кола. Двете прояви станаха шлагер в обществените мрежи, като събраха общо над 25 000 гледания още преди формалния старт в петък на предизборната акция за предварителните парламентарни избори на 2 октомври. При търсене на такава гласност, споделя Стоянов, би трябвало да има непринуденост, до момента в който в тези случаи проличава прелиминарен и умишлен сюжети.

Проф. Стоянов напомни различен сходен случай у нас, който също стана шлагер в обществените мрежи. И това е коремното възлизане, което президентът Румен Радев направи с костюм пред телевизионните камери по време на посещаване в 68-ма бригада " Специални сили " в Пловдив през 2018 година. Според професорът от Нов български университет, единственото нещо, което Радев е трябвало да направи преди този момент, е да смъкна сакото. И незабавно дава образец с Барак Обама, който като президент на Съединени американски щати се включи в баскетболна игра, само че без сако, по риза и с навити ръкави.

Времето на общоприетите предизборни послания свърши, само че акцентирането единствено върху хепънинговия детайл не ангажира с съответна концепция и не задейства гласоподавателя да отиде и да гласоподава за тъкмо избрана партия. С сходни послания младежите просто се забавляват. Днес, споделя проф. Стоянов, са нужни политици с харизма, които да умеят да описват политиката и да ангажират хората с нея.
Отмина ли времето на обществено декларираните позиции, викания и флагове? Защо към този момент не виждаме лидерски конфликти в предизборните акции? Как българинът избира за кой да гласоподава? Трябва ли партиите да вършат доклад на дадените предизборни обещания?
Отговорите на проф. Росен Стоянов, " Директно в новините " със Стефан Кунчев.



Визитка:

Проф. Росен Стоянов е учител в Нов български университет по Комуникационни модели и практики, Въведение в политическите връзки, Политически информационни практики, Медии и политика, Управление и организация на спортни събития, Политическа реклама и ПР. Води обучителни и тренингови семинари на политически партии и политически водачи.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР