Когато става въпрос за понижаване на кръвното налягане, проучванията обикновено

...
Когато става въпрос за понижаване на кръвното налягане, проучванията обикновено
Коментари Харесай

Кръвното налягане се понижава най-добре с тези две упражнения

Когато става въпрос за намаление на кръвното налягане, изследванията нормално демонстрират, че аеробните или кардио извършения са най-хубави.

Сега нови проучвания сочат, че различен тип физическа интензивност си коства да се включи като дейно средство за попречване и лекуване на хипертония или високо кръвно налягане.

Упражненията, които ангажират мускулите без придвижване - като клякане на стена и дъски - могат да бъдат най-хубави за намаление на кръвното налягане, съгласно огромно изследване, оповестено във вторник в British Journal of Sports Medicine.

Този вид тренировки са известни като изометрични или статични извършения, съгласно клиниката " Майо ". Изометричното мускулно деяние се случва, когато мускулите се редуцират, само че не трансформират очевидно дължината си, а участващите стави не се движат, което улеснява стабилността на тялото.

Изометричните извършения могат да се вършат с тежести или без тях, като се разчита единствено на личното тегло на тялото.

" Като цяло тренировката с изометрични извършения е най-ефективният метод за понижаване както на систоличното, по този начин и на диастоличното кръвно налягане ", споделя съавторът на проучването доктор Джейми О'Дрискол в известие за медиите. Той е четец по сърдечносъдова физиология в Училището по логика на психиката и науки за живота към Университета Кентърбъри Крист Чърч в Англия.

" Тези открития дават цялостна рамка, основана на данни, в поддръжка на създаването на нови рекомендации за извършения за предварителна защита и лекуване на артериална хипертония. "

Съществуващите насоки за физически извършения за контролиране на кръвното налягане - в които се натъртва на аеробни или кардио извършения като тичане или колоездене - са ефикасни, само че също по този начин се основават на остарели проучвания, които изключват по-скоро възприетите протоколи за физически извършения като високоинтензивни интервални тренировки и изометрични тренировки, настояват създателите.

Изследователите считат, че насоките са остарели и се нуждаят от преразглеждане, по тази причина са проучили рандомизирани следени изследвания, които са докладвали за резултатите от интервенции с физически извършения, с дълготрайност две или повече седмици, върху систоличното и/или диастоличното кръвно налягане в интервала сред 1990 година и февруари 2023 година

Систоличното кръвно налягане мери оптималното налягане в артериите, когато сърцето се свива и отпуска, до момента в който диастоличното кръвно налягане отбелязва какво е артериалното налягане, когато сърцето почива сред ударите, съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати.

Африканец на към 30 години, облечен в алена тениска и черни къси панталони, се усмихва, до момента в който се любува на подготовка на бягаща пътека в съвременен здравен клуб.

Авторите дефинират здравословното кръвно налягане неподвижен като свидетелствуване под 130 над 85 милиметра живачен дирек - мярка за налягане, известна като mmHg - предвисокото кръвно налягане като вариращо от 130/85 mmHg до 139/89 mmHG, а високото кръвно налягане като 140/90 mmHG или повече. Горните цифри на тези числа са систоличното налягане; долните цифри са диастоличното налягане.

От прегледа на 270 изследвания с 15 827 участници - което е известно като мета-анализ - създателите откриват, че измежду HIIT, изометричните извършения, аеробните извършения, тренировките с динамично противодействие и комбинацията от последните две, изометричните извършения водят до най-голямо понижаване на кръвното налягане.

" Намаленията на кръвното налягане след подготовка с аеробни извършения възлизат на 4,49/2,53 mmHg; 4,55/3,04 mmHg след подготовка с динамично съпротивление; 6,04/2,54 mmHg след комбинирана тренировка; 4,08/2,50 mmHg след HIIT; и 8,24/4 mmHg след подготовка с изометрични извършения ", се показва в известието за медиите.

Извършването на стенни клекове (изометрични упражнения) е било най-ефективно за понижаване на систоличното налягане, а бягането (аеробни упражнения) е било най-полезно за понижаване на диастоличното налягане, само че изометричните извършения като цяло са били най-хубави за намаление и на двата детайла на налягането.

" Окуражаващо е, че в това проучване са прегледани и други форми на извършения, защото знаем, че тези, които се занимават с извършения, които им доставят наслаждение, са склонни да продължат да ги вършат по-дълго, което е от основно значение за поддържане на по-ниско кръвно налягане ", сподели по електронната поща Джоан Уитмор, старша сърдечна сестра в Британската фондация за сърдечни болести. Уитмор не е взела участие в изследването.

" Важно е обаче да се означи, че с изключение на упражненията има и други промени в метода на живот, които могат да повлияят удобно на кръвното налягане ", добави тя. " Сред тях са поддържането на здравословно тегло, уравновесеното хранене, намаляването на солта, недопускането на несъразмерна консумация на алкохол и гарантирането, че продължавате да приемате всички предписани медикаменти. "

Необходими са спомагателни проучвания, с цел да се дефинира за какво тъкмо изометричните извършения могат да бъдат по-добри за намаление на кръвното налягане от други типове тренировки, споделят създателите.

Авторите споделят, че техните открития би трябвало да послужат за правенето на бъдещи насоки за упражненията за повишение на кръвното налягане.

Според насоките на Световната здравна организация хората би трябвало да вършат 150 минути извършения с умерена активност седмично, които включват две силови тренировки.

" Това проучване доста добре се вписва в тези насоки ", споделя Джим Пейт, старши физиолог по физическо натоварване в Marylebone Health Group в Лондон, който не е взел участие в изследването.

Според Фондация " Артрит " можете да извършите клек или седеж на стена, като застанете с изправен тил до стена, след което изнесете краката си на към 1½ фута (0,5 м) от стената, с крайници на ширината на раменете. С изправен тил до стената и стегнати коремни мускули вдишайте и издишайте, до момента в който клякате толкоз ниско, колкото е комфортно, без дупето ви да се спуска по-ниско от коленете. Останете да клякате, до момента в който не почувствате болежка, след което вдишайте, до момента в който се изправяте, като се оттласквате от петите. Фондация " Артрит " предлага да вършиме по 10 клека на стена три пъти седмично.

Според изследването изометричните подготвителни стратегии нормално включват четири двуминутни контракции, разграничени от едно- до четириминутни шпации за отмора, които се вършат три пъти седмично.

Ако имате сърдечно заболяване, посъветвайте се с лекаря си за най-подходящите за вас извършения, споделя Уитмор.

" Хората със здравословни проблеми не би трябвало да се опасяват да вършат извършения по безвреден метод ", сподели Пате по електронната поща. " Но търсенето на експерт, който има опит с клинични извършения, като доктор по спортна и подготвителна медицина, физиотерапевт или клиничен физиолог, може да помогне да се обезпечи структурата и увереността, с цел да се направи това постижимо. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР