Когато става дума за намесата на държавата в телеком сектора

...
Когато става дума за намесата на държавата в телеком сектора
Коментари Харесай

Държавата застана зад изграждането на 5G мрежите в България

Когато става дума за намесата на страната в телеком бранша през последните години то се свеждаше главно налагането на по-стриктни регулации, които идваха по направление на Европейския съюз. Някои проблеми, които имаха операторите висяха с години неразрешени, заради нежеланието на никоя страна да отстъпи. Това сътвори едно статукво, което си има своите преимущества и надлежно – дефекти.

Предстоящото нахлуване на мобилните мрежи от пето потомство (5G) не може да се случи в тези условия. Което наложи за дейни дейности от всички заинтригувани страни. Това накара и държавните институции, най-много в лицето на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС) и подпечената ѝ Комисия за контролиране на известията (КРС) да преразгледат изцяло досегашната си политика към телекомите. Те, дружно с операторите договарят към този момент близо две години за нужните ограничения, които ще разрешат бързото развиване на 5G.

КРС даже стартира дейна обществена акция, която има за цел да покаже преимуществата и смисъла на новата технология, както и показва очевидна поддръжка към телекомите за нея. Първите признаци за това беше наличието на ръководителя на регулатора Иван Димитров при представянето на 5G тестванията на трите оператора.

Подкрепата може да се каже, че кулминира в проведената от КРС конференция „ 5G – Интелигентна промяна и напредък “. В нея за първи път участваха представители от най-високо равнище на трите телекома, МТИТС, КРС, Министерство на здравеопазването (МЗ), Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), Международната асоциация на мобилните оператори (GSMA) и Университета за национално и международно стопанство (УНСС). Нейната цел беше да очертае проблемите, някои от ограниченията за превъзмогването им, както и да се развенчаят някои легенди свързани с 5G, които вървят в публичното пространство.

Предизвикателствата

Трите телекома в България, обявиха на всеослушание при започване на годината, кои са главните провокации за развиването на новото потомство мобилни мрежи в страната. Това е неналичието на радиочестоти в основни спектри, високата цена на тези, които са свободни сега, тежката процедура с изваждането на строителни разрешителни освен за построяването, само че и за модернизирането на базовите станции. Както и с половин уста за прекомерно прецизните предели за лъчение, които са наложени в България.

Лазло Тот, началник „ Публична политика “ за Европа на GSMA удостовери, че до известна степен тези въпроси стоят пред операторите на целия Стар континент. Но той обрисува много образно предпоследния проблем обвързван с административното време за утвърждението на една базова станция от страната.

В България са нужни межди една и две години, с цел да премине през цялата процедура, без да броим спомагателните разноски. Този проблем не е единствено в България, като времето за легализацията на мрежови обект в Полша, Германия, Франция и Испания е сходно. Но във Англия, Ирландия, Португалия, Италия и Хърватска този развой лишава до три месеца, демонстрират данните, които показа Тот от GSMA.

Съвместна работа

В рамките на полемиката на дискусионният панел, представителите на трите оператора потвърдиха тези опасения към представителите на държавните институции. Стана ясно, че по някои от тях към този момент се взимат дейни ограничения, за които се знае от няколко месеца, а по други има индикация, че ще се работи в тази тенденция.

От своя страна представителите на страната направиха две основни изказвания. Първото е, че държавното управление и институциите ще вземат дейни ограничения за решение на проблемите, а второто е, че те ще бъдат достигнати посредством взаимни дейности сред всички.

„ Пълното разрастване на 5G мрежите в България ще е вследствие на държавната политика и на координирането сред всички заинтригувани страни, като законодателна и регулаторна власт, бизнеса и други “, разяснява Иван Димитров, ръководител на КРС. „ Целта не е единствено създаване на мобилни мрежи от ново потомство, само че и основаване на налични услуги за крайните консуматори. “

Активните дейности

По отношение на съответните дейности, бяха препотвърдени към този момент оповестени ограничения. Освобождаването на радиочестотите в апетитния набор от 700 MHz и стартирането им на търг през първата половина на 2020 година Те ще бъдат дадени дружно с 3.6 GHz, които сега се употребяват краткотрайно за 5G проби от операторите. КРС също по този начин възнамерява да даде и други свободни честоти.

Любопитен е въпросът с тези в 700MHz, защото те не са изцяло свободни и ще могат да стигнат единствено за два от трите оператора. Останалата част от спектъра се държи от Министерството на защитата, които бяха единствената изчезнала институция, заинтригувана въпреки и малко в цялата процедура около 5G мрежите. Тук, Иван Димитров даде забавна концепция, операторите да ги употребяват като споделен запас.

„ Има сегменти в 700 MHz, които ще би трябвало да бъдат в допълнение прегледани. Може да се наложи операторите да употребяват съвременни софтуерни решения за споделен запас “, разяснява Димитров. „ Това ще разреши да се употребяват наличните честоти оптимално дейно “.

Идеята не се стартира за първи в договарянията сред телекоми и регулатор, само че първите не са доста съгласни. Най-малкото, тъй като тъкмо тези честоти са доста лимитирани като ленти, а са доста значими за обезпечаването на национално покритие.

Висящ остава казуса и със спектъра в 800MHz, където още веднъж част от него се държи от военните.

Другата основна мярка е намаляването на таксите, които телекомите заплащат за честотите. За 5G на тях ще им трябват доста повече радио запас, а актуалните цени го прави стопански неизгодно за вложения. По този параграф, към този момент има построен консенсус, като КРС предложи намаляването на цените с 50%, като планът е към този момент импортиран в Министерски съвет (МС) за утвърждение. Досега операторите избраха да не купуват нови честоти, тъй като бяха прекомерно скъпи, по този начин част от ресурса оставаше необработен. Уговорката с страната е, че тя ще понижи цената им, само че фирмите ще се ангажират да употребяват повече радиовълни.

„ Целенасочените вложения не могат да бъдат други с изключение на пазарно насочени. Една от ограниченията е ясно избрана – намаляването на таксите за радиочестотните лицензи “, разяснява Росен Желязков, министър на превоза, осведомителните технологии и известията. „ В най-скоро време Министерски съвет ще ги промени. Имаме съгласие, че сметката за тези вложения би трябвало да бъде разпределена, страната понижава цените, а операторите се ангажират да купят този набор. “

Желание за смяна

По отношение на останалите два казуса – строителните разрешителни и лимитите за лъчение, съответни решения за момента няма. Веселина Терзийска, основен секретар в Министерство на регионалното развитие разгласи, че сега построяването и модернизирането на мобилни мрежи е несъмнено в най-тежката категория три съгласно Закона за ръководство на територията (ЗУТ). Операторите желаят, когато се надграждат софтуерно към този момент направените базови станции, те да минават по по-олекотен режим.

Терзийска не се ангажира с съответни дейности, като само разгласи, че „ Министерство на регионалното развитие е отворено на договаряния с операторите по тематиката “.

Министър Желязков застана на страната на телекомите, като съпостави стартирането на базова станция с построяването на водно-електрическа централа и че това е огромна административна тежест за бизнеса.

„ Режимът би трябвало да и ще се промени. Мрежовите станции ще могат да бъдат осъвременени без да имат градивни промени по тях при олекотени административни условия “, разгласи министър Желязков. „ В момента за такова деяние условията са като за създаване на Водноелектрическа централа. “

Сходна е обстановката във връзка с лимитите на лъчение. По настоящите наредби, те са сред 40 и 100 пъти по-строги от оптимално предложените от Международната комисия по отбрана от не-йонизиращи лъчения (ICNIRP).

Зам.-министърът на опазването на здравето Светлана Йорданова призна, че настоящата правна рамка на регулирането на излъчванията е от 1991 година и ще се постанова нейната смяна. Точна в каква посока не посочи.

„ Има висок интерес към контрола върху мобилните оператори от обществото, както и към сигурността на 5G. Затова е доста значимо да сме част от този развой в интеграцията на технологията “, разяснява зам.-министър Йорданова.

Единственото, което тя разяснява във връзка с коригирането на нормативната рамка е, че „ измененията ще се случат в междуведомствен формат. “

Всички участници в полемиката потвърдиха, че промените ще бъдат направени, тъй че да се понижи административната тежест на операторите, само че без да се занижава контрола по тяхната активност и да се рискува здравето на жителите.

Развенчаване на легенди

На конференцията на КРС бяха отдадени цели два панела свързани с резултата на 5G върху здравето и дали новата мобилна технология е рискова за хората. Доктор Коста Костов, експерт по вътрешни и белодробни заболявания и ръководител на Фондация за респираторна медицина INSPIRO удостовери тезата, че радиовълните не могат да причинят провали върху клетките.

Основният отрицателен резултат от мобилните мрежи може да бъде термален (тоест нагряване на тъканите – бел. ред.) и, че ICNIRP е наложил прецизни предели за лъчение. В същия миг, таванът за плътността на електромагнитния декор в страната е в пъти по-строг от интернационалните стандарти. В него спадат всички електрически устройства от печки, през перални до ел. апаратура в блоковете.

Костов сподели, че честотите, които ще употребяват 5G мрежите сега се употребяват от някои потребителски уреди, като WiFi рутери и други

Самите оператори признаха, че има двоен надзор при замерванията на всяка тяхна базова станция. Първият е още на база документи и механически спецификации, а вторият е премерване на оптималните стойности при стартирането на обектите в употреба.

По пътя към 5G

Цялата конференция на КРС сподели еднопосочно, че главните отраслови държавни институции, като КРС и МТИТС застават твърдо зад телекомите при построяването на 5G мрежите в страната. Различията през годините са загърбени, най-малко на пръв взор, макар, че не са изгладени всички провокации. Подводни камъчета се виждат при опитите за цялостно освобождение на спектрите в 700 и 800MHz< където основна роля играят военните.

Но, операторите несъмнено си завоюваха мощен съдружник в лицето на МТИТС, като ведомството ясно натиска в тяхна изгода при договарянията с Министерство на регионалното развитие и Министерство на здравеопазването по отношение на смяната на нормативната рамка за строителните разрешителни и таваните за лъчение. Това ненапълно се постанова и от нападателната тактика на Европейски Съюз, всяка страна-членка да разполага с най-малко един град, който да има дейно 5G покритие. /techtrends.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР