Когато става дума за кихане, има златно правило: по-добре навън.

...
Когато става дума за кихане, има златно правило: по-добре навън.
Коментари Харесай

Мъж отвори дупка в гърлото си, опитвайки да задържи кихане

Когато става дума за кихане, има златно предписание: по-добре на открито. Това е било мъчително демонстрирано от мъж във Англия, чийто опит да задържи кихането приключил с посещаване в болница с руптура на фаринкса.

Кихането е методът на тялото да почиства раздразненията от въздушните канали и по тази причина кихавиците нормално се случват без предупреждение.

Кихавицата е освен това много избухлива, достигайки измерени скорости от порядъка на 16,2 км/ч (4,5 метра в секунда).

Очевидно има моменти, в които не е изключително уместно да се киха и всеки от нас в миналото е опитвал да потисне кихането. Това обаче не е напълно елементарно.

За да задържи кихането, 34 годишен пациент прибегнал до „ рискови “ ограничения, задържайки устата си затворена и носа притиснат с пръсти.

Шията му незабавно се надула, а не след дълго открил, че преглъщането е станало необикновено мъчително. Освен всичко друго, останал и без глас, описват докторите от университетската болница в Лестър (Великобритания) NHS Trust.

Руптура (разкъсване) на фаринкса (проход в гърлото, който води от устата и носа към хранопровода и ларинкса) се получава доста рядко, нормално провокирана от контузия, в редки случаи при повръщане или доста тежка кашлица. Затова в началото докторите били малко сюрпризирани.

По време на прегледа открили пръски и шумове от шията чак до гръдния панер. Този признак се назовава крепитус (crepitus) и е провокиран от попадането на мехурчета въздух под кожата. В съответния случай са били надълбоко в тъканите и мускулите на гърдите, поради разкъсването в гърлото му.

Такъв вид травми не са напълно необикновени. През 2011 година доктори от Бостън рапортуват за случай на фрактура на ларинкса при пациент, който още веднъж опитал да потисне кихане, защипвайки носа си със затворена уста.

Лекарите акцентират, че задържането на кихавица по този метод усилва налягането 38 пъти над това, което се следи при естественото, свободно кихане. Ефектът е сходен на мощен удар в гърлото.

В последна сметка английският пациент бил изписан след 7 дни престой в болница, само че лекарите предизвестяват просто да оставяте кихавиците да излизат, тъй като опитите да ги предотвратите са доста рискова маневвра …

Случаят е разказан в BMJ Case Reports.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР