Когато стане дума за сезонна депресия, най-често свързваме това понятие

...
Когато стане дума за сезонна депресия, най-често свързваме това понятие
Коментари Харесай

Имате ли есенна депресия? Не сте единствени

Когато стане дума за сезонна меланхолия, най-често свързваме това разбиране с късите и ледени зимни дни. В последна сметка по-голямата част от хората, които се сблъскват със сезонна смяна в настроенията, споделят, че изпитват най-отчетливи равнища на стрес и тревога точно през зимата.

Но истината е, че сезонната меланхолия може да се случи когато и да е и през всеки сезон. Преходните интервали сред другите сезони нормално подготвят към развиването на признаци на сезонна меланхолия.

„ В този интервал от годината, когато дните стават по-къси, е напълно евентуално да развиете някои от признаците на сезонната меланхолия, даже и те да не доближат до равнищата на здравна диагноза “, споделя психиатърът доктор Ерик Голдън пред HuffPost.

Има доста аргументи, които могат да провокират колебливост в настроенията ни при промяна на сезоните. От една страна нормално програмата ни се трансформира в прехода сред лято и есен. Почивките остават зад тила ни, работата или учебното заведение стават главен фокус и това може да внесе спомагателна тревога.

Освен това дните стават по-къси и по-къси и се излагаме по-малко на слънчева светлина.

Според доктор Пол Десан – професор по психиатрия в Йейлския лицей по медицина, мозъкът е извънредно сензитивен на цикъла на дневна светлина.

Учените към момента изследват по какъв начин дневната светлина въздейства на нервотрансмитерите в мозъка ни, които дават отговор за това по какъв начин се усещаме. Обаче има от ден на ден доказателства в интерес на концепцията, че промяната на сезоните предизвика химически промени в мозъка ни.

Знаем да вземем за пример, че по-малкото часове дневна светлина се свързват с по-ниски равнища на серотонин – невротрансмитерът, който асоциираме с депресията и настроението.

В този интервал с изключение на всичко друго мозъците на някои хора стартират да се приготвят с мисълта, че зимата наближава. Ако тези хора са изпитвали сезонна меланхолия или тревога и в предишното, те могат да стават тревожни заради травматичните си прекарвания в предишното.

Сезонната меланхолия има цялостен набор от проявления. Някои хора могат да изпитат напълно леки признаци като намалена сила, само че при други може да се стигне до развиването на клинична меланхолия.

Всичко това се повлиява и от редица други рискови фактори като общо здравословно положение, фамилна история, местоживеене, възраст, пол.

Според доктор Голдън не би трябвало да чакаме признаците да станат съществени, с цел да вземем ограничения. Дори леките признаци, когато не са обработени, могат да повлияят отрицателно на цялостното ни положение.

Първото нещо, което можем да създадем, в случай че усетим, че демонстрираме признаци на сезонна меланхолия, е да стартираме да следваме една избрана рутина. Например, да лягаме и ставаме в един и същи час.

На второ място, защото светлината има доста значимо значение за здравето и мозъка ни, е належащо да се излагаме на светлина всекидневно. Разбира се, най-добре е това да е естествена светлина и то през сутринта. Това поучава доктор Десан.

Освен тези неща, несъмнено, е значимо да се занимаваме с приятни занимания – да спортуваме, да се социализираме, да се храним здравословно.

Ако нищо от това не проработи, безусловно потърсете лекарска помощ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР