Когато спрете цигарите ще започнете да забелязвате с времето различни

...
Когато спрете цигарите ще започнете да забелязвате с времето различни
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото, когато спрете цигарите

Когато спрете цигарите ще започнете да забелязвате с времето разнообразни промени в здравословното ви положение, и то за положително. Сетивата ви ще възвърнат своята заостреност, дишането ще стане по-леко, ще имате повече сила, кожата ви ще се избистри, неприятният мирис ще изчезне. И още доста любопитни промени. Вижте какво тъкмо се случва с тялото ви, откакто спрете дефинитивно тютюнопушенето.

20 минути

Когато пушите, никотинът влиза във вашата кръвоносна система и усилва кръвното налягане и сърдечния темп. 20 минути откакто сте изпушили последната си цигара, кръвното налягане и сърдечният темп се възстановяват.

8 часа

Въглеродният оксид е един от хилядите рискови химикали, които влизат в тялото, когато пушите. 8 часа по-късно въглеродният оксид стартира да излиза от тялото и равнищата на О2 се завръщат към естествените.

24 часа

Един ден по-късно белият дроб стартира да се почиства от слуз и останки от пушенето.

48 часа

Никотинът, най-силно пристрастяващата и токсична субстанция в тютюна, е изцяло отстранена от вашето тяло. Сетивата ви като подушване и усет стартират да се завръщат.

72 часа

Досега би трябвало да сте забелязали, че е станало много по-лесно да дишате. Вашите бронхиални тръби се прочистват и енергийните ви равнища стартират да се покачват.

1 седмица

Минали сте през най-страшното! Може да забележите, че кашляте повече от нормално, само че не се тормозете, това е по този начин, тъй като белите дробове се пробват да изхвърлят всички замърсявания от вашите дни като пушач. Дайте им време да го създадат.

1 месец

Вашите дробове не престават да се чистят и вие ще кашляте все по-рядко. Може би към този момент сте забелязали, че признаците, съпътстващи прекъсването на цигарите като нервност, бодърствуване, лека меланхолия, главоболие, към този момент отшумяват.

3 месеца

Циркулацията продължава да се усъвършенства и вашата имунна система последователно се възвръща. Това значи, че тялото ви е по-подготвено да посрещне заплахата от инфекции и да се бори с тях.

9 месеца

Ресните в белия дроб, които са структури, наподобяващи косъм, към този момент са възобновени. Те оказват помощ да се изхвърлят нездравословните останки от белите дробове и да се борят с инфекциите.

1 година

Поздравления! Вие сте постигнали доста. Рискът ви от сърдечно заболяване е паднал на половина спрямо предишното ви на пушач.

5 години

След такава огромна пауза, артериите и кръвоносните съдове към този момент са почнали да се уголемяват. Това значи, че вероятността от поява на съсиреци, които да доведат до заплаха от сърдечен удар, е съществено понижена.

10 години

Опасността да се разболеете от рак на белите дробове или да развиете рак на пикочния мехур е на половина от риска на пушачите. Рискът от развиване на рак на бъбреците, гърлото или панкреаса също е съществено сведен.

15 години

Опасността от развиване на коронарна болест на сърцето е на половина по отношение на тази на пушачите. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР