Когато специалистката по градски дизайн Трупти Ваитла попитала жителите на

...
Когато специалистката по градски дизайн Трупти Ваитла попитала жителите на
Коментари Харесай

Дигитално "Лего" преобразява гета в Индия

Когато специалистката по градски дизайн Трупти Ваитла попитала жителите на гето в Мумбай какво ново желаят да видят в занемареното си публично пространство, тя била сюрпризирана от преобладаващия отговор - тревна повърхност.

Лотосовата градина е единственото намерено пространство за 200 000 души, които живеят в претъпканите и мизерни жилища чартърен покрай сметището на града. Местната общинска компания не е направила доста за поддръжката ѝ и градината е цялостна с отпадъци.

Преди три години Ваитла и екипът ѝ са натоварени да трансфорат градината в място, което хората в действителност ще употребяват. Те чакат локалните хора да предложат неща като осветяване, благоустройство и озеленяване и спортна зала. Екипът не е очаквал подобен възторг за една елементарна поляна.

" Те обаче се радваха да вземат участие и за тях парчето зеленина бе в действителност значимо - дребен оазис в другояче монотонния и препълнен свят, сподели Ваитла, основен изпълнителен шеф на Mumbai Environmental Social Network (MESN). Екипът, подсилен със средства от програмата на Организация на обединените нации за жилищна политика и стабилно градско развиване " Хабитат ", месеци наред чисти Лотосовата градина. Прокарват осветяване и вода, засадиха шубраци и трева и построиха спортна зала навън.

От самото начало локалните, в това число дами и деца, които по-рано са избягвали региона, се стичаха на тълпи, споделя Ваитла. Апетитът към региони като Лотосовата градина не е неочакван. В Мумбай, чието население е 18 милиона и ще нараства още на фона на бързо поскъпващите парцели и непрекъснатото строителство, публичните пространства стават все по-малко.

В едно препълнено гето тези пространства имат изключително значение, защото хората няма къде другаде да отидат, отбелязва Понтус Вестерберг, представител на отдела за цифрови планове към " Хабитат ". Тези места се отразяват на здравето им, на хигиената, сигурността, достъпа до незабавни услуги, добавя той.

Дигитално " Лего "

Насърчени от триумфа си с Лотосовата градина MESN и " Хабитат " си сътрудничат по различен план в прилежащия квартал Гаутам Нагар. Този път те решили да употребяват технология, с цел да насърчат още повече присъединяване на локалните поданици.

Екипът се спрял на Minecraft - видеоигра, в която играчите строят лични светове, като употребяват виртуални тухлички, сходни на блокчетата в Lego.

За последните пет години програмата Хабитат употребява Minecraft в програмата си Block by Block, чиято цел е да накара членовете на най-бедните общности в разрастващите се страни да вземат участие в подобряването на изискванията в пространствата за общо прилагане.

Програмата съставлява партньорство сред " Хабитат ", Mojang - компанията, основала Minecraft, и Microsoft, който има Mojang. " Може да се окаже мъчно да бъдат мобилизирани хората от гетата - изключително младите, - които са се примирили със заобикалящата ги среда и нямат възприятие за благосъстоятелност ", сподели Вестерберг по телефона от кенийската столица Найроби.

Традиционният метод, при който се употребяват карти и чертежи, постоянно не притегля необикновен интерес измежду локалните, сподели той. " С интерактивен инструмент като този обаче - назовавам го цифрово Lego - те са толкоз ангажирани, а това прави процеса по-демократичен ", сподели той пред фондация Thomson Reuters.

Програмата Block by Block стартира в Кибера, най-голямото гето на Найроби. След това е употребена в към 50 места и над 20 страни, в това число Индонезия, Нигерия и Мексико.

След като " Хабитат " избере място, се прави негов модел в Minecraft благодарение на фотоси, видео, карти и Гугъл Street View, в случай че е налично. След това " Хабитат " провежда групово занимание. Местните са разпределени в групи, в които има представители на двата пола и разнообразни възрасти, и им се дава преносим компютър с модела в Minecraft. Те научават играта за няколко минути или часа, споделя Вестерберг, и всеки се захваща с преобразяването.

Предложенията по-късно се разискват с представители на локалните управляващи, избира се един модел и планът се предава на локален проектант за осъществяване.

Без басейн

Когато Ваитла показва Minecraft на групово занятие в Гаутам Нагар, участниците го употребяват, с цел да основат проекти за по-добро осветяване, места за сядане, дървата, детски площадки.

Жителите на гетото, които наброяват 6000 души, населяват близко ситуирани жилища сред открити отходни канали и общи пространства, отрупани с отпадък. Те търсят реалистични решения за възстановяване на живота си.

Всички планове, които направиха, бяха рационални, спомня си Ваитла. " Никой не сподели: Искаме басейн ", добавя тя. И други организации употребяват цифрови принадлежности като Гугъл Earth и смарт телефони, с цел да работят с бедните поданици на индийските градски региони.

Благотворителната организация Shelter Associates, която е насочила напъните си към възстановяване на изискванията в гетата, работи с жителите им за основаването на карти на гетата, които имат потребност от инфраструктура като канализация или пък има заплаха да бъдат заличени, защото са на противоречива земя.

Този въпрос е изключително настоящ, защото проектът на държавното управление " Умни градове " има възможност да форсира изселването на гетата.

В западния щат Махаращра, където се намира Мумбай, Shelter Associates е картографирала 500 квартала с над 200 000 жилища, сподели изпълнителният шеф Пратима Джоши. Има толкоз доста евтини технологии, които са лесни за потребление, и ние образоваме жителите на гетата да ги употребяват като първа стъпка в активизирането на общността, сподели тя.

Що се отнася до Лотосовата градина, жителите не престават да се гордеят с мястото, което те преобразиха, сподели Ваитла. Поляната е малко неподравнена, само че към момента е поддържана, както и другите уреди, добави тя. " Ако включите общността, членовете ѝ ще вземат участие и ще се грижат по-добре за тези места, означи Ваитла. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР