Когато Слънцето е в долната част на небосвода, особено при

...
Когато Слънцето е в долната част на небосвода, особено при
Коментари Харесай

Защо небето не позеленява при залез

Когато Слънцето е в долната част на небосвода, изключително при здрач, небето става все по-синьо и синьо в своя зенит. Защо този цвят е толкоз мощно изразен? Възможно ли е да е различен, пита io9?

Когато погледнете към небето, ще забележите, че избрани елементи от него са по-сини от останалите. Обикновено, когато Слънцето е ситуирано високо, небето става по-наситено синьо в своя небосвод. Когато нашата звезда е ниско на небосвода, зенитът се оцветява в по-силно изразено синьо, до момента в който небето към нея е бледосиньо, съвсем бяло.

На какво се дължи всичко това? Озоновият пласт лишава част от жълто-червените светлинни талази, даже ги всмуква. Междувременно разпръсва синия цвят. Когато Слънцето е ниско на небосвода, всяка светлина, която доближава до нас от зенита на небето, е минала много дълъг път. Изгубила е огромна част от жълтите и червени детайли. Поради тази причина небето е обагрено в синьо.

В случай че нямаме озонов пласт, то ще придобие много по-различен цвят. Жълтите и червени  светлинни талази ще се застояват по-дълго при залез. Съответно зенитът ще придобие много неприятният сиво-зелен цвят. След като Слънцето се скрие под хоризонта, за малко ще се освети в жълто, а най-после ще настъпи мрак.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР