Когато си супер яка бавноходка, не е необходимо да се

...
Когато си супер яка бавноходка, не е необходимо да се
Коментари Харесай

Ето как бавноходката успява да оцелее при екстремни условия

Когато си супер яка бавноходка, не е належащо да се тревожиш за дреболии като радиация или токсични химикали. Имаш си живот, който би трябвало да си водиш. А и на фона на обстоятелството, че на Слънцето му остават единствено 10 милиарда години, преди да почине, не искаш да хабиш скъпите моменти в паники за оцеляване. За благополучие, бавноходките могат да оцеляват и в най-екстремните среди, а учените към този момент схванаха по какъв начин се случва това.

Въпреки че дължината им е малко под 1 мм, бавноходките, наричани още тардигради или водни мечки, са малко или доста неунищожими. Те живеят във водни среди по целия свят и нямат безусловно никакъв проблем да се приспособяват към живот в дълбините на океана, на големи височини или при минусови температури. Освен това могат да толерират високи равнища на йонизираща радиация и ще преживят излагане на химични материали, които биха умъртвили съвсем всяка една друга форма на живот.

От известно време учените са наясно с обстоятелството, че клеките на бавноходките се защищават от протеин, наименуван Dsup. Предишни изследвания даже откриха, че в случай че го прибавим към човешки кафези, те могат да устоят рискови равнища на рентгенова радиация и даже не се повреждат. Досега обаче откривателите нямаха визия по какъв начин тъкмо този протеин работи.

Екип от откриватели от Университета на Калифорния, Сан Диего обаче взема решение да приложи редица биохимични разбори, с цел да изследва интензивността на протеина Dsup в клетките на бавноходките. Именно по този метод учените откриват, че протеинът се свързва с генетичния материал във всяка една клетка и образува защитна преграда към нея, която я защищава от пострадвания.

Радиацията (например рентгеновата) може да раздвои водните молекули в клетките и да образува извънредно рискови частици, наречени хидроксилни радикали, които повреждат ДНК-то. Въпросните хидроксилни радикали могат да си проправят път даже и в клетките, които са били изложени на токсични химикали като да вземем за пример водороден пероксид.

Учените обаче откриват, че бавноходките са ваксинирани против хидроксилните радикали с помощта на самобитния Dsup щит, предпазващ генетичния им материал. Ето за какво те считат, че протеинът би могъл да трансформира и други скотски кафези в неуязвими.

Източник: eLife

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР