Когато си мислите за велики писатели, едва ли наум ви

...
Когато си мислите за велики писатели, едва ли наум ви
Коментари Харесай

10 автори и историите зад техните псевдоними

Когато си мислите за велики писатели, надали мислено ви идват имената на Димитър Стоянов, Ерик Блеър или Франсоа-Мари Аруе. Но това са все имена на емблематични създатели – Елин Пелин, Джордж Оруел и Волтер. Трудно обаче бихме се досетили.

Тяхното творчество е отстояло контурите на времето и е познато и до през днешния ден. Подписано не с техните лични имена, а с псевдоними, зад които се крият забавни истории.

Днес ще ви срещнем с 10 създатели, които са решили да употребяват псевдоними вместо личните си имена и ще разкрием какво се крие зад тези им решения.

1. Марк Твен

 Снимка: Pixy

Когато бил на към 20 години, Самюъл Лагнхорн Клемънс работил като лоцман по река Мисисипи. За да бъде безвредно пътуването с кораб, водата трябвала да бъде дълбока към 2 разтега (около 4 метра), и била измервана по линия. Когато водата достигнела втората линия, служащите извиквали „ Mark Twain! ”, с цел да оповестят, че водата е задоволително дълбока. По-късно Самюъл Клемънс взима този термин, когато стартира да написа хумористичните си произведения и по този начин псевдонимът остава.

2. Елин Пелин

 10 създатели и историите зад техните псевдоними

Преди за първи път да се подпише като Елин Пелин под стихотворението „ Тихи дъги “, Димитър Иванов Стоянов употребява други псевдоними като Мито Йотов, Чер Чемер и други. Авторът споделя, че се е натъкнал на израза „ Елин пелин “ от една национална ария и изразът му се харесва по мелодичност и автентичност и по този начин взема решение да го употребява, въпреки самичък да не знаел смисъла на думата „ елин “.

3. Стан Лий

 Снимка: Gage Skidmore/CC BY-SA 2.0

Като по-млад, Стенли Мартин Лийбър желал да стане сериозен книжовен публицист, само че в началото почнал да написа комикси. Затова решил да употребява псевдонима Стан Лий за творбите си за деца и да резервира същинското си име за по-сериозното писане по-късно. Той обаче се трансформира в най-големия публицист на комикси. В последна сметка легендата на Marvel трансформира законното си име на Стан Лий.

4. Касандра Клеър

 10 създатели и историите зад техните псевдоними Снимка: Rhododendrites/CC BY-SA 4.0

Джудит Ромелт била в гимназията, когато написала романа „ Красивата Касандра “ по история на Джейн Остин със същото заглавие. Тя по-късно почнала да написа почитател фикшън онлайн и избрала за потребителско име Касандра Клеър. Запазва името и когато разгласява първия си разказ.

5. Волтер

 „ Портрет на Волтер “, Никола дьо Ларжилиер

Макар да няма съответни доказателства за произхода на псевдонима на този популярен публицист, се допуска, че Франсоа-Мари Аруе отхвърля фамилното си име Аруе поради обтегнати връзки със личния си татко. Друга известна доктрина е, че Волтер в действителност е анаграма на фамилното му име, преведено на латински език.

6. Сирак Скитник

 10 създатели и историите зад техните псевдоними

Зад артистичния псевдоним на този български публицист и художник се крият две несъгласия. Панайот Тодоров е рожденото име на създателя, който, като се изключи че не бил сирак, приятелите му споделят, че не бил и друмник. Той споделя, че концепцията за псевдонима идва през един летен ден в Троянския манастир, когато младежката му самотност непринудено свързва думите „ сирак “ и „ друмник “.

7. Джордж Оруел

 Снимка: Cassowary Colorizations/CC BY 2.0

Преди да напише „ Фермата на животните “ и „ 1984 “, Ерик Блеър издава мемоара „ На дъното в Париж и Лондон “ през 1933 година Решил да употребява псевдоним, с цел да не засрами фамилията си, защото израснал в беднотия. Като обожател на британските обичаи, смятал, че Оруел звучало като уважавано английско име.

8. Христо Смирненски

 10 създатели и историите зад техните псевдоними Държавна организация „ Архиви “

Когато е едвам 16-годишен, Христо Измирлиев сътрудничи на няколко хумористични издания, където разгласява произведения под псевдонима Ведбал. През 1917 година обаче написа тъжно стихотворение по случай гибелта на негов другар, умрял на фронта. Смята, че не би било уместно под такова съществено произведение да стои името Ведбал и по този начин се ражда Смирненски. Този му псевдоним произлиза от неговото фамилно име – Измирлиев от турския град Измир, което преведено на гръцки език е Смирна.

9. Дж. К. Роулинг

 Снимка: Debra Hurford Brown © J.K. Rowling

Авторката на бестселърите от поредицата за Хари Потър употребява няколко разнообразни имена през цялата си кариера. Първоначално издателите се страхували, че дребните момчета нямали да желаят да четат фентъзи книги, които били писани от женски създател. Тя имала две вместо три имена, по тази причина взела „ К “-то от името на баба си Катлийн и по този начин се родил псевдонимът ѝ.

10. Радой Ралин

 10 създатели и историите зад техните псевдоними

За първи път Димитър Стефанов Стоянов употребява псевдоним през 1939 година в списание „ Българска тирада “ под стихотворението си „ Моята обич “. Той е осиновено дете и взема решение да употребява псевдонима Димитър Радин в респект на биологичната му майка Рада. Коректорът на списанието обаче позволява неточност и вместо Радин отпечатва Ралин. Това се харесва на създателя и той взема решение да продължи да употребява това име, а малко по-късно взема решение за първо име да употребява мъжкия вид на Рада – Радой.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР