Когато си купувате шоколад или поръчвате пица всъщност знаете, че

...
Когато си купувате шоколад или поръчвате пица всъщност знаете, че
Коментари Харесай

14 храни, които не подозирате, че съдържат опасно количество захар

Когато си купувате шоколад или поръчвате пица в действителност знаете, че тези храни не са толкоз положителни за Вас и в множеството случаи го вършиме с ясно схващане, само че може да се окажете много сюрпризирани, когато разберете, че да вземем за пример студеният чай съдържа до 50 грама захар на 500 мл, разказва Станимир Михов в своя блог, отдаден на фитнеса и здравословното хранене.

Съществуват и други храни и питиета, съдържащи високо количество захар, за които даже не сте се замисляли, а някои от тях даже имат известност на здравословни.

Винаги обръщайте внимание на етикета на продукта и не приемайте дадена храна за здравословна, единствено тъй като на нея написа „ здравословно “, „ невисок % мазнини “ или „ X калории на порция – най-често става въпрос за 15-20 грама от количеството, а не 100 грама.

Други трикове, които се употребяват: „ 30% по-малко захар “, „ без мазнини “, „ от 100% сок “, „ отличен източник на калций “. Понякога захарта се изписва на етикета дружно с въглехидратите. Често веществата в храната са изброени на етикета в низходящ ред съгласно тежестта им, а другите типове захар вътре са дадени поотделно. В подобен случай би трябвало да съберем тяхното тегло и по този начин да установим какъв брой захар има в храната или напитката. Захарта може да е скрита под доста форми, да вземем за пример: глюкоза, фруктоза, декстроза, левулоза, глюкозен сироп, фруктозо-глюкозен сироп, изоглюкоза, сироп от царевица. Захарта се среща и под формата на мед, добавена захар, сироп от добавена захар, лактоза, малтоза, захароза.

1. Овкусено кисело мляко

Захарта в дребна кутийка от 200мл, може да доближи до 30гр., също така има добавени разнообразни химикали, които да създадат овкусеното кисело мляко да наподобява по-добре и да притегля повече с мирис (въпросните Е-та по етикетите). Дори „ здравословната “ дребна Активия, която се промотира като напитка за здрав корем и чревна флора съдържа 15гр. захар. За да получите оптимални изгоди от киселото мляко без да предозирате със захар, изберете натурално кисело мляко, може да се добави плод по личен избор и/или мед.

2. Натурален сок

Всички знаем, че продуктите вид Кока-кола и Пепси съдържат огромно количество захар, само че пиенето единствено на вода може да се окаже прекомерно скучно.

Тогава се прибягва до натурални сокове, които се считат от множеството хора като по-добра опция, а от някои даже за здравословни.

Захарта при тях постоянно е замаскирана като фруктоза или фруктозо-глюкозен сироп и съдържа безусловно същия брой калории като елементарната захар – 4 калории на грам.

Също по този начин някои марки употребяват като трик разнообразни имена на захарта или композиция от няколко типа, с цел да наподобява по-малко на пръв взор. В подобен случай, с цел да получите общото количество би трябвало да извършите едно или повече събирания и да умножите по 4, с цел да достигнете до общия брой калории – най-често на 100мл течност.

Всъщност има „ натурални сокове “, които съдържат повече захар от Кока-Кола и Пепси. За разлика от глюкозата (въглехидратите след банкет се разграждат до глюкоза – желан източник на сила от организма), която служи за гориво на тялото, фруктозата се обработва съвсем напълно от черния дроб и се конвертира като мазнини. Този развой от своя страна усилва риска от диабет, сърдечно-съдови и чернодробни болести.

3. Енергийни и кофеинови питиета

Ясно е, че енергийните питиета съдържат значително количество кофеин, само че по-малко прочут факт е, че също по този начин в наличието си имат сред 25 и 40 грама захар в една кутийка. Най-популярната напитка – Редбул съдържа 27 грама захар на 250мл течност в допълнение към другите химикали.

От своя страна известните кофеинови питиета постоянно съдържат бързи въглехидрати в композиция с мазнини и спомагателни химикали. Популярната напитка Нескафе 3в1 съдържа захар, глюкозен сироп, растително масло, разтворимо кафе, млечен протеин и на 100 грама има 73гр. въглехидрат и 13гр. мазнини. Количеството захар не е ясно, само че като се има поради по какъв начин е „ разпределен състава “, може да се направи някакво съмнение.

4. Кетчуп и барбекю сос

Рекламира се като сос основан на доматена основа, само че в действителност може да съдържа до 10 грама захар на 30 грама кетчуп. Практически сипваме захар върху пицата, пържените картофи и хамбургерите. Смятам, че това е по този начин, тъй като рядко осъзнаваме какво в действителност седи зад множеството кетчупи.

Всъщност е много елементарно да се направи домашна опция: смесете доматено пюре с оцет, лук и чесън или чесън на прахуляк.

5. Дресинг за салата

Дресингът за салата попада в същата категория като овкусеното кисело мляко. Повечето марки популяризират продуктите си като дресинг без лой или с малко калории, само че в това време на 2 супени лъжици може да съдържат до 25г захар. Примерен състав: високо фруктозен царевичен сироп, оцет, дестилирана вода, малтодекстрин, вода, доматена паста, съдържа под 2%: изсушени домати, сол, оцветител, чушка, консерванти, подправки, естествен усет (чесън). Обърнете изключително внимание, когато се популяризира дресинг без или с малко мазнини, най-често при тях има огромно количество добавена захар, с цел да компенсира загубата на усет при отстраняването на мазнините. Най-добрият вид е да ядете салатата си с лек дресинг от зехтин и свеж лимонен сок. Бонус. Всичко, което се промотира, че е без калории / мазнини За да се създадат храните или напитките нискокалорични, или с невисок % мазнини е нужно да се добави някакъв сурогат, с цел да се усъвършенства усета, типа и други параметри на дадения артикул, което най-често се получава посредством редица нездравословни химикали. Тази подмяна в действителност прави храните с по-малко калории или мазнини, по-лош избор.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР