Когато се отнася за една от най-големите технологични компании в

...
Когато се отнася за една от най-големите технологични компании в
Коментари Харесай

Кой притежава Huawei?

Когато се отнася за една от най-големите софтуерни компании в света, отговорът на въпрос кой е притежател би бил елементарен. В случая на Huawei обаче това не е по този начин, написа The New York Times.

Докато китайският производител на смарт телефони и телекомуникационно съоръжение с бори с държавното управление на Съединените американски щати за разрешение да построява мрежите от последващо потомство по света, компанията поставя обилни услуги да се показа пред света като отворена, транспарантна и заслужаваща доверие.

Усилията не се увенчават постоянно с триумф. Една от аргументите е, че някои елементарни въпроси нямат елементарен отговор при Huawei.

Главният секретар на борда на шефовете на компанията Jiang Xisheng приказва над 90 минути пред дребна група публицисти в четвъртък. Целта бе да изясни кой има компанията.Обяснението, в резюме, е, че Huawei е притежавана от синдикална организация на чиновниците в нея.

Разбира се, обстановката е малко по-сложна.Въпросът е значим, тъй като едно от главните обвинявания против компанията е, че е подвластна от китайското държавно управление и би трябвало да извършва нарежданията на висшето политическо управление. Нито едно пояснение до момента не съумя да убеди американските управляващи, които се тормозят и от новите китайски закони, съгласно които всички компании са длъжни да спомагат на разследващите служби, когато това бъде поискано от тях.

Компанията сподели пред репортерите огромна синя книга, защитавана зад заключено стъкло в бяла стая в централата в Китай. Huawei твърди, че това е доказателството за нейната самостоятелност. В 10 тома са изписани имената на всички чиновници, които имат така наречен " лимитирани фантомни акции ".

Не всички обаче имат вяра толкоз елементарно. Правителството на Китай може да упражнява надзор над частните компании по голям брой способи.

Един метод Huawei да убеди света, е да излезе на американската борса, да вземем за пример. Процесът по инспекция би бил задоволителен, считат специалисти. Но самата компания твърди, че съумява в активността си точно тъй като не е на борсата и не е подложена под напън от вложителите.

Според формалните записи Huawei Technologies е напълно притежавана от Huawei Investment & Holding. Холдинговата компания има двама акционери - създателят ѝ Рен Женгфей има 1 %, а останалите са саобственост на друга компания, която носи името Union of Huawei Investment & Holding - профсъюза на компанията.

В същото време синдикатът няма право да въздейства върху ежедневната работа на компанията, нито върху финансите и контрола ѝ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР