Когато съпругът на Антонина Данилевич се записва в украинската армия

...
Когато съпругът на Антонина Данилевич се записва в украинската армия
Коментари Харесай

На каква цена? Украйна се напряга да подсили армията си на фона на натежаващата умора от войната

Когато брачният партньор на Антонина Данилевич се записва в украинската войска през март 2022 година, той е подложен пред това да се подреди в наборната работа паралелно с тълпи патриотични сънародници , написа „ Агенция Ройтерс “.

„ Сега няма тълпи “ , споделя тя.

Данилевич, 43-годишен управител по човешки запаси, дава благословията си, когато Александър се причислява към десетките хиляди други украински жители , които се опълчват на съветската инвазия . Сега ѝ е мъчно да се оправи, краят не се вижда. Съпругът ѝ е имал единствено към 25 дни домакински отпуск, откогато се е записал, а двете им деца порастват без татко . В изявление от вкъщи си в Киев тя съобщи:

„ Искаме Украйна да завоюва, само че не посредством напъните на едни и същи хора. “

„ Виждам, че би трябвало да бъдат сменени и че също би трябвало да си починат, само че по някаква причина други хора не схващат това. “

Жените на вътрешния фронт също трябваше да станат по-силни, добави дамата:

„ Но на каква цена станахме по-силни? “

Нейният брачен партньор – академични учител без предходен военен опит, който в този момент е пълководец на взвод – гледаше по какъв начин синът му се дами тази година по телефона си посредством видеообаждане от опустошения град Бахмут. На 14-годишната му щерка ѝ липсва татко.

След съвсем две години в тежката война, това семейство и други в цялата страна се помиряват с вероятността за доста по-дълъг и по-скъп спор , в сравнение с са предполагали до момента, и подобен, който някои в този момент признават, че не е обезпечено да завоюват.

Тази есен Данилевич беше един от 25 000 души, които подписаха петиция до президента Володимир Зеленски , в която се споделяше, че военната работа не може да остане безсрочна и призоваваше на войските да се даде явен график по кое време ще бъдат уволнени. Кампанията, която включва два митинга от 50 до 100 души на централния площад в Киев през последните седмици, илюстрира възходящо равнище на безсилие измежду украинските войски и възходящите жертви , които понасят фамилиите вкъщи.

Прехвалената лятна контраатака на Украйна до момента не съумя да докара до съдбоносен пробив , двете страни са окопани значително по статични фронтови линии и се задават въпроси дали задграничната военна помощ ще бъде толкоз идна, колкото беше.

Страната разчита на десетки милиарди долари в оръжие от Съединените щати и други съдружници, с цел да поддържа военните си старания, само че запасите от артилерийски снаряди се изпразват и държавните управления са по-хладни към поддържането на предходните равнища на поддръжка . Подобни митинги биха били немислими преди година, когато националният морал скочи, когато Украйна отблъсна съветските сили от Киев и си върна елементи от североизточната и южната част. Военното състояние , оповестено при започване на войната, не разрешава обществените демонстрации .

Кампанията на Данилевич показва сложни избори, пред които са изправени планиращите войната, до момента в който се пробват да поддържат потока от новобранци, с цел да победят доста по-голяма войска на фона на непрекъснати загуб и, като в същото време задържат задоволително огромна работна мощ, с цел да поддържат разрушената стопанска система.

Само украински мъже на възраст сред 27 и 60 години могат да бъдат мобилизирани от наборни офицери. Мъжете на възраст сред 18 и 26 години не могат да бъдат мобилизирани, само че могат да се запишат непринудено.

Украйна, която съобщи, че има към 1 милион души под оръжие, забрани на мъжете на военна възраст да излизат в чужбина. Нейната непрекъснато настояща мобилизационна стратегия , оповестена при започване на войната, е държавна загадка. Същото важи и за загубите на бойното поле, които съгласно оценките на Съединени американски щати са десетки хиляди.

Украинското министерство на защитата препрати въпроси за тази публикация към военните, които отхвърлиха коментар, базирайки се на военновременна секретност .

Удавници след опит за бягство

Този месец военният шеф на Украйна сподели, че един от неговите цели е да построи запасите на армията , до момента в който излагаше проект за попречване на навлизането на войната в задънена улица на изтощителна война, която той предизвести, че ще удовлетвори Русия. Планът се концентрира върху усилването на въздушните, електронните бойни качества, безпилотните летателни апарати, противоартилерийските и противоминните качества на Украйна. Той добави, че Украйна, сходно на Русия, има стеснен потенциал за образование на войски и загатна за пропуски в законодателството , които съгласно него разрешават на жителите да заобикалят готовност .

„ Опитваме се да оправим тези проблеми. Въвеждаме обединен указател на наборниците и би трябвало да разтеглим категорията жители, които могат да бъдат призовани за образование или готовност “ , написа той в редки мнения, оповестени като публикация на The Economist.

Процесът на набиране на личен състав значително протича отвън очите на обществеността. Офицерите от наборната работа стопират мъже на улицата, в метрото или на контролно-пропускателните пунктове и им раздават повиквателни документи, като ги инструктират да се явят в центровете за набиране на личен състав .

През последната година видеоклипове в обществените медии от време на време се появяват, показващи наборни офицери, които отвличат или заплашват мъже, които желаят да активизират, предизвиквайки публично неодобрение.

Много украинци също бяха ядосани от поредност от случаи на корупция в наборните служби , които разрешиха на хората да избегнат призовката, което накара Зеленски да уволни всички ръководители на районните служби за набиране на личен състав това лято.

Рядко минава седмица без правоприлагаща организация да разгласи наказателни каузи против хора, в това число наборни длъжностни лица, упрекнати във взимане на сред 500 и 10 000 $ за даване на подправени документи на хора, с цел да избегнат мобилизацията или да пътуват в чужбина.

На река Тиса, която работи като граница от Югозападна Украйна до Румъния, патрулите на защитата се съсредоточаваха върху залавянето на контрабандисти на тютюн, само че в този момент притискат бягащите от военна работа лица.

Около 6000 души са били арестувани при опит да изоставен този сектор, споделиха граничарите пред „ Ройтерс “. Един от тях, Дима Черевиченко, показа, че минимум 19 души са се удавили , пробвайки се да избягат от страната по време на спора.

„ Те умряха за нищо, умряха в реката, когато можеха да допринесат за военните старания “ , добави 29-годишният мъж.

Университетски люк за бягство?

Междувременно украинският парламент разисква законодателство, което ще спре хората над 30-годишна възраст да употребяват висше обучение като легален метод за заобикаляне на мобилизацията.

Броят на мъжете на възраст над 25 години, които са резервирали места в университети през първата година от нашествието , се е нараснал с 55 000 спрямо миналата година, написа министърът на образованието Оксен Лисови във Facebook през септември.

Някои гласове на Запад предложиха Киев да усили мащаба на набирането си, като притегли по-млади мъже .

Бен Уолъс, министър на защитата на Англия до края на август, съобщи, че междинната възраст на украинските бойци на фронта е над 40 години и допусна, че е време да се „ преоцени мащабът на мобилизацията на Украйна “ .

„ Разбирам желанието на президента Зеленски да резервира младите за бъдещето, само че факт е, че Русия активизира цялата страна скритом “ , написа той във вестник „ Телеграф “.

Дейвид Арахамия, почитан народен представител и съдружник на Зеленски, сподели в четвъртък, че Народното събрание възнамерява да изготви законодателство за възстановяване на процедурата за готовност и демобилизация до края на годината.

Законопроектът , сподели той по малкия екран, ще обгръща какво да се прави с хората, които се бият две години без ротация, по какъв начин да се демобилизират бойци, които са се завърнали, откакто са били военнопленници , и също по този начин ще се занимава с въпроси, свързани с наборната възраст.

Танкове и транквилизатори

Временното мъртвило в огромните съветски ракетни и безпилотни удари по столицата през лятото направи войната да наподобява по-далечна, макар че това успокоение беше разрушено през уикенда, когато Русия стартира най-голямата си офанзива с дронове против Киев от войната до момента.

Някои социолози споделят, че в цялата страна е настъпило по-мрачно въодушевление. Те показват изследвания, показващи намаляващо доверие в държавното управление , което се е нараснало през първите месеци на войната, когато украинските сили отблъскват настъплението на Русия. Рейтингите на Зеленски остават доста високи , макар че и те понижават по отношение на предходната година.

Доверието в държавното управление и Народното събрание е спаднало надлежно от 74% през 2022 година до 39% и 58% до 21%, съгласно Антон Грушецки, изпълнителен шеф на Киевския интернационален институт по социология , изследователска организация.

„ Надявахме се да бъдем в по-добра позиция тази есен, в сравнение с сме сега “ , сподели той пред Ройтерс.

Грушецки разяснява, че други допринасящи фактори са разнообразни корупционни кавги и убеждението, че западните военни доставки за Украйна биха могли и е трябвало да бъдат по-стабилни.

Данилевич в този момент приготвя дома си за това, което доста украинци се опасяват, че ще бъде още една зима на съветски въздушни удари , които ще бъдат ориентирани към електрическата мрежа и енергийната система, причинявайки всеобщи спирания и други спирания.

„ Чувствам се депресиран, тъй като разбирам всички провокации на зимата и в случай че има мощен обстрел и няма нито ток, нито отопление, ще би трябвало да се оправя самичък с всички тези проблеми. “

Нейният брачен партньор Александър и неговата част, четвъртата танкова бригада на Украйна, не бяха открити за коментар.

Това лято Данилевич инцидентно се натъкна на група в уеб страницата за известия Telegram, която в този момент има 2900 съидейници, в това число съпруги, майки и членове на фамилията, които се сплотиха в акция за правото на ветераните от войната да бъдат демобилизирани.

„ Много от дамите са на успокоителни и транквиланти “ , сподели тя, описвайки „ доста потиснато “ въодушевление на примирие измежду тях.

Групата провежда първа проява от към 100 души на Площада на независимостта в Киев на 27 октомври, след което написа писмо, адресирано до Зеленски, с цел да показа своя мотив. Срещу тях не са подхванати полицейски дейности . Десетки от тях се върнаха на площада за нов митинг под дъжда на 12 ноември. Една жена подвигна табела със следния надпис:

 „ Моят брачен партньор и татко дадоха време на другите да се приготвят. Време е да сменим първите хора! “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР