Когато роувърът на НАСА Curiosity преодоля проблемите с мотора си

...
Когато роувърът на НАСА Curiosity преодоля проблемите с мотора си
Коментари Харесай

Кюриозити (Curiosity) се натъкна на скала в кратера Гейл, която не може да пробие

Когато роувърът на НАСА Curiosity преодоля проблемите с мотора си и още веднъж стартира да пробива скали на Марс по-рано през тази година, това беше успех на изобретателността и инженерната мисъл. Тази седмица обаче, интервенциите по пробиването на скали се сблъскаха с нов неочакван миг. Роувърът срещна извънредно твърда канара, която не може да бъде пробита с неговите принадлежности.

Curiosity трябваше да вземе проби от цел, наречена „ Voyageurs “ – забавно изглеждаща канара в кратера на Гейл. Сондажът е минал по този начин, както се чака, само че просто не е могъл да проникне задоволително надълбоко в скалата, с цел да генерира задоволително количество материал, от който роувърът да вземе проба за разбор.

„ Всички доказателства допускат, че тази цел е една от най-трудните, намиращи се в кратера на Гейл “, споделя членът на екипа на Curiosity, Марк Салваторе.

Геологията на скалата повдига доста въпроси свързани с настоящото местонахождение на Curiosity на хребета Вера Рубин. Учените се питат, дали твърдостта на скалата може да се дължи на промени във водната химия, по време, когато тези характерни седиментни скали са се отлагали.

Curiosity сполучливо взе проби от канара на име „ Duluth “ през май. Тогава нямаше никакви проблеми и сондажът генерира задоволително материал за взимане на проби.

След това Роувърът се е преместил от Duluth и в този момент изследва регион, цялостен с по-твърди скали. Научният екип ще би трябвало да го изследва по-нататък, с цел да види дали Voyageurs е нещо по-различно от досегашния оценен ландшафт.

Салваторе разказва трудността на сондажа като „ разочароващо “, само че споделя, че има шанс да работи с учени и инженери „ които групово могат да извърнат разочарованието във ентусиазъм при идващите наблюдения, от които би трябвало да се научи повече за тази забавна и непозната среда. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР