КОгато режем лука, във въздуха се отделя ензим, наречен синтаза

...
КОгато режем лука, във въздуха се отделя ензим, наречен синтаза
Коментари Харесай

Трикове от кухнята: Как да режем лук без да плачем

КОгато режем лука, във въздуха се отделя ензим, наименуван синтаза на сълзотворен фактор.

Този синтазен ензим трансформира аминокиселинните сулфоксиди, присъстващи в лука, в сулфенова киселина. Нестабилната сулфенова киселина се трансформира в друго съединяване, известно като син-пропанол-С-оксид. Син-пропанол-С-оксидът се освобождава във въздуха и когато попадне в очите ни, той нервира слъзните жлези и провокира сълзи, което го прави същински провинен, който ви кара да плачете.
 Салата с манго и лук, която да опитаме вкъщи Салата с манго и лук, която да опитаме вкъщи
Време е да ви зарадваме с една хубава рецепта за салата с два биещи се усета - с манго и лук, които се допълват по подобен прелестен начи...

Как да режете лук, без да плачете?

Метод 1: Предварително охладете лука

Охлаждането на лука, преди да го нарежете, ще резервира лечебните ензими, които предизвикват сълзи, само че също по този начин ще понижи въздушните изпарения, което ще ви разреши да спечелите войната с лука.

Поставете лука във фризера за 10-15 минути. Извадете лука от фризера, по-късно обелете и нарежете. Единственото предизвестие тук е, че корите от охладения лук могат да бъдат малко по-трудни за премахване.

Метод 2: Микровълнова печка
 Как разбираме, че лукът е болен и можем ли да го излекуваме Как разбираме, че лукът е болен и можем ли да го излекуваме
Лукът е измежду най-популярните зеленчуци, отглеждани по целия свят. Той съумява да промени усета на всяко едно ядене. Ако го похапваме в сур...

Топлината, генерирана от електромагнитните талази, влияе на сълзотворното съединяване в лука, намалявайки разпространяването му във въздуха.

Извадете лука от микровълновата фурна и го нарежете както нормално, само че без да боли или раздира.

Метод 3: Накълцайте лука под вода

Нарязването на лука под вода предотвратява освобождението на ензимите във въздуха, причиняващи сълзи. Ще би трябвало да държите частите лук дружно, с цел да не плуват във водата и в случай че можете да го извършите, това ще подсигурява, че няма да се борите със сълзотворна офанзива.

Налейте вода в купа, с цел да потопите изцяло лука. Нарежете лука, до момента в който го държите под вода, с цел да избегнете сълзи.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР