Когато пролетта е в разгара си, дните са по-дълги и

...
Когато пролетта е в разгара си, дните са по-дълги и
Коментари Харесай

Ценни съвети за справяне с пролетната умора

Когато пролетта е в разгара си, дните са по-дълги и времето е по-хубаво. Всичко, което желаете да извършите, е да се възползвате от всяка опция. Но всичко, което в действителност ви се желае, е да лежите у дома.
Не е извънредно да изпитате отмалялост напролет. След зимен сън тялото ни минава през някои физиологични промени. Опитвайки се да се оправи с изменящите се сезони, то може да стане ненапълно дезориентирано.
Ето за какво може да се чувствате изтощени сред сезоните и какво можете да извършите по въпроса:

Сладка утринна светлина
Пролетта носи по-ранни и по-светли утрини. Нашият мозък интерпретира слънчевата светлина като нашето пробуждане и постоянно доста преди действителната ни тревога да се включи. В резултат на това не спите задоволително.

Как да се оправим
Опитайте да пандизите завесите или да употребявате маска за сън, с цел да не се събуждате преди да е станало време. По този метод сънят ви няма да бъде нарушен. Въпреки че доста хора избират да се разсънват в осветена от слънце стая, потвърдено е, че спането на мрачно пази качеството на съня. Липсата на светлина подтиква производството на хормон, наименуван мелатонин, който управлява цикъла ни сън-събуждане и който като прелестен бонус оказва помощ за попречване на бръчки и забавя процесите на стареене.

Пролетно възобновяване
През зимата може да ни липсват избрани хормони и да надвишаваме други. Обикновено ни липсват серотонин и допамин, хормони на благополучие и мотивация, заради неналичието на слънчева светлина и придвижване. В същото време тялото ни създава повече кортизол (хормона на стреса), с цел да ни защищити от външни закани през зимата. И по този начин, до края на зимата постоянно се усещаме изморени и би трябвало да се преборим със синдрома на пролетната отмалялост дружно със признаците му. За да се върне в играта, тялото ни би трябвало да укрепи отслабените ни защитни механизми.

Как да се оправим
Намалете равнищата на стрес. Отделете повече време на нещата, които ви харесват, с цел да повишите настроението си и да стимулирате своя хормон на щастието. Контрастните душове укрепват защитната ви система, като вършат тялото ви по-имунизирано против температурни промени. За да компенсирате неналичието на витамин D, правете дълги разходки и се занимавайте с действия навън и физически извършения денем. Не се излагайте прекалено на мраз. Когато на открито е слънчево, желаете незабавно да свалите палтото си, в случай че не и по-рано. Но не се поддавайте на този трик. Пролетното слънце може да бъде много лъжливо и в реалност да не е толкоз топло.

Витаминен дефицит
Когато сезоните се сменят, телата ни постоянно страдат от избран дефицит на витамини. Това се случва, тъй като нормално не консумираме задоволително пресни плодове и зеленчуци през зимата. Липсата на тези витамини може да докара до хронична отмалялост доникъде на пролетта.

Как да се оправим
Добавете пресни плодове и зеленчуци към вашите ястия. Някои хора прибавят биологично дейни добавки към храната си. Всичко е положително и от време на време е належащо. Но, почтено казано, доста по-здравословно е да се спрете на естествените храни и вярно да балансирате диетата си. Ако смятате, че тялото ви към момента не получава задоволително витамини, пробвайте да говорите с диетолог, който може да ви изготви персонализиран проект за хранене.

Толкова малко време, толкоз доста за извършване
Опитваме се да вършим колкото се може повече неща в тези по-топли, по-дълги дни. Нашето подсъзнание ни споделя да бъдем по-енергични, тъй като – ами – това е пролет, въпреки че тялото постоянно се съпротивлява, тъй като се нуждае от малко повече време за пренастройка.

Как да се оправим
За да синхронизирате мозъка и тялото си, се придържайте към рутинния си график. Разпределете заниманията си рационално през целия ден, с цел да не изчерпвате телесните си запаси. Не вземайте бързи решения да спите по-малко. Регулирането на циклите сън-будност не се случва за една нощ. Не подценявайте почивката, откакто се почувствате изтощени. Поемете 20 минути денем, в случай че е допустимо. За равномерен преход сред сезоните е рационално да не променяте фрапантно навиците и графиците си, да се храните здравословно, в никакъв случай да не забравяте да забавяте темпото понякога и да презареждате енергийните си акумулатори. По този метод ще приключите с пролетната отмалялост по-бързо.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР