Когато през октомври избухнаха анти-правителствени протести в Русия, властите направиха,

...
Когато през октомври избухнаха анти-правителствени протести в Русия, властите направиха,
Коментари Харесай

Защо Путин иска суверенен интернет за Русия

Когато през октомври избухнаха анти-правителствени митинги в Русия, управляващите направиха, нещо, което не си бяха разрешавали до момента: стопираха мобилния интернет в цялостен район. В продължение на съвсем две седмици десетки хиляди руснаци, главно мюсюлмани, не можеха да влизат в обществените мрежи и да споделят видеа, написа Bloomberg.

За разлика от Китай, където контролът върху интернет е централизиран, в Русия няма елементарен метод за прекъсване на отрицателните вести в интернет, по тази причина управляващите трябваше да накарат телекомите да спрат услугата.

Но напълно скоро това ще се промени. Подкрепени от президента Владимир Путин, съветските депутатите прокарват законопроект с името " Суверенен интернет ", който ще сътвори опция управляващите да ръководят и, при потребност, да спрат потока на информация в киберпространството.

Самият Путин изяснява, че самодейността е отговор на новата киберстратегия на администрацията на американския му сътрудник Доналд Тръмп. Но заети в промишлеността, както и специалисти по киберсигурност и даже старши представители на администрацията, споделят, че по-големият проблем е недоволството на руснаците.

" Този закон не е ориентиран към задгранични закани или забраняването на Фейсбук или Гугъл, което Русия може да направи законно ", споделя Андрей Солдатов, създател на " The Red Web: The Kremlin " s Wars on the Internet ". " Той е ориентиран към това да стопира избран тип интернет трафик на избрани места по време на митинги ".

През последните няколко месеца напрежението по южната граница край Кавказ понижа, само че се усилва на всички места другаде в страната. От преизбирането му през предишния март, рейтгинът на Путин се срина до няколкогодишно дъно поради решението да понижи обществените разноски и да увеличи налозите. В същото време заплатите не порастват, а цените се усилват.

Законопроектът, чийто съавтор е Андрей Луговой - деец от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който е търсен от Англия за убийството на различен сътрудник, е компилация от други закони, по които се работи от години. Крайната цел, съгласно Путин, е така наречен " Рунет " да продължи да работи, даже и Съединени американски щати да се опитат да изолират цифрово Русия. Миналия месец президентът съобщи, че вероятността по тази причина е оскъдна, само че въпреки всичко страната трябвало да се приготви.

Първата стъпка към " независимостта ", за която се подготвени в законопроекта, е основаването на " механически средства за отговор на закани " - или специфични кутии със програмен продукт за следене, които ще подават в действително време информация към регулаторите. Това ще им разреши да проучват размера и типа трафик и да блокират част от него - да вземем за пример видео в YouTube или Фейсбук.

Подобен програмен продукт се употребява от дълго време от огромните снабдители на услуги, с цел да събират метаданни за потребителите, които след това да продават на рекламодателите. Но е и мощен механизъм за принуда, съгласно някогашния началник на Гугъл Ерик Шмит.

" Русия се движи към сходна посока като Китай ", споделя Ронгбин Хан, професор по межднародни връзки в Университета в Джорджия, който е изучавал Great Firewall на Китай. " Няма потребност да спираш целия интернет, с цел да се оправиш с политически дисиденти. По-умно е просто да филтрираш интернет наличието ", споделя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР