Когато през ноември Продължаваме промяната спечели изборите и започна обществени

...
Когато през ноември Продължаваме промяната спечели изборите и започна обществени
Коментари Харесай

Подкаст: Клати се, но не пада

Когато през ноември " Продължаваме промяната " завоюва изборите и стартира публични договаряния с три други партии за съдружно държавно управление, необятната аудитория остана с усещането, че въпреки и доста шарена, тази конструкция може да издържи и да бъде постоянна. Правителството на Кирил Петков беше образувано, а формулата беше елементарна - ще вършим това, за което имаме единодушие, и ще пренебрегваме това, по което нямаме.

Пет месеца след последните избори, четирите партии в държавното управление - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " наподобява вършат тъкмо противоположното - концентрират се напълно върху това, което ги разграничава, като изпращането на оръжия в Украйна, избора на гуверньор на Българска народна банка и парите за пътища. За нищо друго не остава време, тъй като съдружните сътрудници са заети да се наскърбяват сами в Народното събрание и в медиите. Единствената победа бе закриването на профилираното правораздаване.

Три следващи социологически изследвания през последната седмица обаче сякаш слепиха отначало обединението - тихичко и без доста фанфари. Според изследвания на " Алфа рисърч ", " Галъп " и " Тренд ", болшинството от българите не желаят нови избори, само че в случай че такива има, то първа политическа мощ би била ГЕРБ. Българска социалистическа партия и " ИТН " биха изгубили поддръжка, а " Възраждане " биха вдигнали резултата си.

Струва си да се означи, че съгласно тези изследвания най-вероятният резултат от едни нови избори би бил още едни избори, тъй като никоя партия не може да си мечтае даже за 80 депутата, тъй че да се върне бойкоборисовата мантра за непоклатимост.
Реклама
Ако перифразираме циничната фраза на Тодор Живков, обединението се клати, само че не пада. Поне към този момент.

В тазседмичния подкаст " Гласът на Капитал ", с водещ Йоан Запрянов, гостува Полина Паунова, която неотдавна е част от екипа на " Капитал " - и която е една от най-добре осведомените във връзка с това какво се случва вътре в държавното управление и Народното събрание. Основната тематики на броя са какво разделя и какво сближава обединението, както и какъв брой евентуални са нови избори.
Your browser does not support the audio element.
" Гласът на " Капитал " e седмичен подкаст, в който публицистите описват забавна история от седмицата в дълбочина, с подтекст и разбор и в който търсим отзиви от специалисти от света на политиката, стопанската система или бизнеса за значимите въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и желаете да слушате новите епизоди незабавно щом излязат, абонирайте се за " Гласът на " Капитал " в, или. Може да следите подкаста и като добавите този във вашата стратегия за подкасти.
Реклама
Обратна връзка за " Гласът на " Капитал " можете да ни изпращате на или в познатите ви профили на " Капитал " във Фейсбук и Twitter.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР