Когато през февруари 32-годишната Хан губи работата си като дизайнер

...
Когато през февруари 32-годишната Хан губи работата си като дизайнер
Коментари Харесай

Проклятието“ на 30 годишните : В Китай милениумите вече са твърде възрастни за някои работодатели

Когато през февруари 32-годишната Хан губи работата си като дизайнер на интерфейси в Пекин, тя счита, че 10-годишният ѝ опит значи, че няма да ѝ се наложи дълго да търси друга работа.


Но защото търсенето на работа се проточва, тя стартира да се тормози. Изпратила е стотици молби за работа, само че е била поканена единствено на четири изявленията.

Тъй като няма опция за избор на специалност, тя се е насочила към работа на ненапълно работно време, с цел да свърже двата края, като е работила като разносвач на храна - където е имала " шанса да изкарва по 20 юана (2,8 долара) " дневно - и като екскурзовод по магазините, от която се е отказала, откакто е получила изострен апендицит, както споделя, от прекомерно дългото стоене.

" Опитах всички вероятни работи, само че те или отнемаха прекалено много сила, или бяха прекомерно ниско платени ", споделя тя. " Изглежда, че е мъчно да се поддържа обикновен живот всеки ден. "

Според нея коренът на казуса на Хан е, че тя просто е станала прекомерно остаряла в очите на доста бъдещи работодатели. Тя е на 34 години.

Хан, която CNN разпознава единствено с фамилното ѝ име заради съображения за дискретност, е измежду многото работещи милениуми в Китай, които се притесняват, че са се поддали на " проклятието на 30-те ".

" Невидимата възрастова дискриминация за 30-годишните постоянно е съществувала на работното място ", съобщи депутатът Дзян Шенгнан на събранието, заяви държавният вестник China Youth Daily. " Огромна загуба на гений е да се отхвърлят претенденти поради възрастта им ".

Дори високопоставени учени и длъжностни лица признаха казуса. В отчет от 2022 година на държавния вестник People " s Daily професор от ръководената от държавното управление Централна партийна школа - която образова фрагменти на Китайската комунистическа партия - назова проклятието " постоянно срещано събитие на всеобщия пазар на труда " и го упрекна, че провокира необятно публикувана социална паника.

Тази година държавната осведомителна организация Синхуа предложи това, което смяташе за допустимо решение - специфични политики в интерес на служащите над 35 години, дружно с финансова помощ и разпореждания против възрастовия метод.


За доста от стотиците милиони китайски милениуми решенията не могат да дойдат задоволително бързо. Тъй като Китай към момента се бори да се възвърне от икономическите вреди, нанесени от пандемията, и има признаци, че растежът му се забавя, безработицата се трансформира в належаща грижа за мнозина. В народен мащаб формалният % на безработица се повиши до съвсем рекордно високите 6,1 % през предходната година и въпреки че краят на блокирането донесе известно облекчение, той остава 5,2 %.

Въпросът е изведен на напред във времето частично от възхода на китайската софтуерна промишленост и нейната прословута " просвета 996 " - работа от 9 до 21 ч., шест дни в седмицата.

Това е праволинеен график, който е още по-труден за по-възрастните чиновници със фамилии, само че това е всекидневно очакване в мощно конкурентния и относително млад софтуерен бранш на страната.

Експертите също по този начин показват, че младите служащи, наети напряко от учебно заведение, нормално са по-евтини, макар че други допускат, че желанията не са свързани единствено с поддържането на ниски разноски.

В отчет на Синхуа от 2021 година се акцентира, че чиновниците, които не са били нараснали на управническо равнище до 35-годишна възраст, може да се възприемат като по-малко сполучливи и по този метод да са по-уязвими за съкращения.

Професорът от Централната партийна школа посочи тази теза в отчета си от предходната година, като съобщи: " Най-общо казано, множеството чиновници с 10-годишен опит ще станат водачи или ръководители на екипи, в случай че качествата им са в действителност положителни. С други думи, " прагът на 35-годишните " не се отнася до самата възраст, а е мярка за трудовите качества на работодателите ".

Но тези ограничавания значат, че доста хора се оказват като Хан, гражданин на Пекин: свръхквалифицирани, образовани, опитни и борещи се да се задържат на повърхността с непрекъсната работа./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР