Когато през април 2015 г. чехът либертарианец Вит Йедличка и

...
Когато през април 2015 г. чехът либертарианец Вит Йедличка и
Коментари Харесай

Балканската "държава" Либерланд търси легитимност с посолства и международни дейности

Когато през април 2015 година чехът либертарианец Вит Йедличка и негови съидейници сътвориха " най-новата страна в Европа " в ничия земя сред Сърбия и Хърватия, медиите одобриха това като смешка. Либерланд, с повърхност едвам 7 квадратни километра, обаче все по-настоятелно се пробва да утвърди държавността си.

" Свободна република Либерланд " лежи на крайбрежията на Дунав сред Бачки Монощор в Сърбия и Змайевац в Хърватия. От формалното ѝ учредяване минаха повече от две години, а нито една страна, членуваща в Организация на обединените нации, не я е признала. Създателите ѝ настояват, че тя се появява вследствие на граничния спор сред Сърбия и Хърватия, действителен от десетилетия, само че загърбен по времето на Социалистическа федеративна република Югославия. И двете страни блокират активността ѝ и слагат двегодишните старания на Йедличка и неговите съидейници под въпрос, макар че самият " президент " разгласи, че затворената граница с Хърватия е знак, че територията му е приета за страна.

Това обаче по никакъв метод не отхвърля въодушевените " жители " - със засилена интензивност те се пробват да получат интернационално самопризнание, в това число посредством отваряне на повече задгранични представителства, каквито с изключение на в някои европейски страни има и в далечни кътчета като Пакистан, Тайланд и Оман.

По информация на " Болкан инсайт " Йедличка възнамерява откриването на задача в Белград. Преди това на уеб страницата на " страната " месеци наред се показваха известия за идни визити на президента в Лондон, Виена, Каракас, Анкара, Тел Авив и арабските страни. Освен за срещи с " водачи " в някои от тези страни известията съдържаха и информация за бизнес конгреси и концерти, проведени от младата, непризната " страна ".

 Балканската
© Associated Press

Либерланд гледа съществено на белградския си офис - Сърбия е измежду страните, реагирали публично на основаването му, само че оповестили плана за " леконравен ". Представителите ѝ обаче настояват, че работят и с политици във водещите международни сили, с цел да търсят легитимност: съгласно профила на Либерланд в " Туитър " такава среща е имало предходната седмица в Съединени американски щати.
The Liberland team just spent 2 solid weeks of talking to policymakers, diplomats, tech pioneers, media and supporters in the US. #Diplomacypic.twitter.com/pkXlOTixfA
— Liberland (@Liberland_org) August 3, 2017

Във вторник " Дойче веле " цитира представители на " страната ", съгласно които близо 500 000 души към този момент са получили либерландско поданство, попълвайки съответния интернет формуляр, наличен на страницата. " Либерланд стана международно прочут, " споделя за медията Вит Йедличка. " С признаването обаче е малко по-трудно - има доста стъпки от фактическо битие към признание де юре. Вече имаме представителства в над 80 страни. " Цифрата, която загатва седмица по-рано пред Балканската мрежа за проверяваща публицистика (BIRN), е 470 000. В диалога си той прибавя, че на това съображение Либерланд е по-голям от Исландия или Малта, без значение от обстоятелството, че " жителите " му не живеят в него.

Според Владан Йованович, представител на Либерланд, задачата е основаване на самобитна " свободна икономическа зона ". " Тук хората ще могат да работят без бюрократични пречки. Нещо като Силициевата котловина или един европейски Хонконг. "

 Вит Йедличка връчва удостоверения за
© Associated Press

Вит Йедличка връчва удостоверения за " поданство ".

Още от самото основаване на Либерланд условията, сложени към бъдещите " жители ", бяха малко: претендентите да съблюдават самостоятелните права и правата на благосъстоятелност, както и да нямат правосъдно досие да са взели участие в нацистка и комунистическа партия. Хиляди авантюристи от целия свят демонстрираха любознание плана, основан на правилото " живей и остави другите да живеят ".

 Архивна фотография на Йедличка от дните към основаването на Либерланд.
© Associated Press

Архивна фотография на Йедличка от дните към основаването на Либерланд.

Либерландците честваха рождения ѝ ден през април тази година с две паралелни празнувания - едното беше в Бая, Унгария, а спомагателното, за всички, които няма да съумеят да посетят първото, беше седмица по-рано в София.

Същевременно от хърватското външно министерство неотдавна оповестиха, че се надяват комисията, работеща по решаването на граничния спор, скоро да възобнови работа и да реши въпроса - а с това Либерланд някой ден ще " мине под ръководството " или на Белград, или на Загреб. Междувременно чешките управляващи изцяло се разграничават от дейностите на Йедличка, който в родината си има опит като районен ръководител на демократичната, евроскептична Партия на свободните жители в Храдец Кралове и стои зад либертарианския новинарски портал Reformy.cz.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Балкани (4552)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР