Когато през 2018 година екипът на представя концепцията си на

...
Когато през 2018 година екипът на представя концепцията си на
Коментари Харесай

Проектът, който преоткрива начина, по който се строят семейни къщи

Когато през 2018 година екипът на показва концепцията си на водещи интернационалните консултантски компании за недвижими парцели, познаващи българския пазар, за построяването на напълно ново, отворено и друго населено място с къщи, най-вече по самостоятелен план, вложителите получават... отвод от консултация. " Концепцията да направиш цялостен град им се видя еретична ", спомня си Даяна Каназирева, и прибавя, че са ги посъветвали да подходят общоприетоо вместо да залагат на градоустройствено-архитектурни нововъведения. Отказват. И няколко години по-късно е видно кое е било по-правилното решение.

Ако се питате какво значи общоприет метод в капиталов проект, то изборът се свежда до два разновидността - затворен комплекс и ваканционен комплекс. Първият залага на следена затворена среда за своите жители, а вторият - на късото наличие на притежателите. " В едното вървиш единствено да спиш, а в другото единствено на ваканции ", споделя Даяна Каназирева, шеф " Проектово развиване, маркетинг и продажби ". Ето за какво тя и екипът зад плана вземат решение да подходят безусловно друго, като предложат напълно нов артикул на пазара с " обърната " (в положителния смисъл) логичност.

" Продуктът, който създадохме, не съществува на пазара досега, тъй като е сложен, изисква доста работа и доста старания от страна на вложителя, муден е, а и най-много тъй като липсва микса от това да си задоволително огромен, да предложиш цялостната услуга и да ти излиза сметката ", споделя още Каназирева. И прибавя, че задачата на компанията е да сътвори артикул без да преписва от към този момент подготвени модели на пазара у нас.

Да " отвориш " затворения комплекс

" Ние се опитваме да предложим опция на концепцията за затворени комплекси, като създадем един " отворен комплекс ", който се отличава на първо място не с елитарност, а с това, че съставлява една напълно нова градска конструкция, налична за всекиго ", изяснява арх. Иван Василев, основен проектант на OKOL Lake Park. Тук всеки може да си показа типичния образ на затворените комплекси - високи огради, през които не се вижда нищо, преграда на входа с 24-часов пропускателен режим, камери на всеки ъгъл и така нататък

Без да осъждат този метод, тъкмо това не желаят да виждат в плана си както архитектът, по този начин и вложителят " Маркан Холдинг " АД, дори противоположното - вплитат в архитектурната си идея концепцията за свободата, като отварят обитаемото място за всеки клиент. " Ние построяваме градска тъкан с всички нужни функционални единици и звена в нея ", добавя арх. Василев. По думите му за разлика от множеството затворени комплекси, тук проектирането стартира от доста по-мащабно равнище. Новото обитаемо място се намира върху обстойно плато наоколо до самоковското село Горни Окол, което разрешава на архитектите и проектантите да основат това, което не биха могли в града.

За да си визиите преимуществата на построяването на обитаемо място от нулата, ще го илюстрираме по следния метод - в случай че си купите прекрасен апартамент в остаряла неподдържана постройка, постоянно при прекрачването на прага му ще се сблъсквате с неприятна панорама. Ако си купите жилище в нова, лъскава постройка, постоянно при излизане от входа може да се озовете в мръсна и неприятна среда. А в случай че си купите парцел в затворен комплекс, рискувате заобикалящата стените му среда да не е изключително приветлива.

Ето за какво екипът на " Голф ОКОЛ " ЕАД желае да " избута " границите на планиране до там, че всеки предстоящ жител или посетител на комплекса да не усеща дискомфорт - нито в парцела си, нито по отношение на съседа си, нито по отношение на гледката си, нито по отношение на градската среда. Зад концепцията стои концепцията всичко да бъде основано по този начин, че да бъде в органична симбиоза - с природата. И тук не би било пресилено, в случай че го назовем архитектурен парадайс.

All inclusive в строителството и обслужване на едно гише
 Къща по самостоятелен план
Източник:

Къща по самостоятелен план

Но с цел да не минат през Ада бъдещите поданици на, екипът на плана прави нещо революционно за пазара - провежда целия развой по проектирането и строителството на по познатия модел от държавната администрация " на едно гише ", единствено че в техния случай можем да го назовем " на един етаж " (4-ти етаж, бул. Цариградско шосе 115 Н в София).

Преди обаче да оцените преимуществата на сходен метод на работа, би трябвало да Ви разкажем по какъв начин по принцип се строи независима къща - за тези от Вас, които не са се сблъсквали с този развой.

Първата стъпка е търсенето на подобаващ имот, за който са нужни услугите на брокер и на юрист, които да приготвят договорката по придобиването. След това наред идва намирането на проектант, който да направи план на бъдещата къща. Включват се и проектантите по елементи - електро, ВиК, ОВиК и така нататък След като те си свършат работата, на ход е интериорният дизайнер (който постоянно преправя плановете или предлага идея, сложна да изпълнение). Идва ред и на строителя, който по събраните документи би трябвало да построи и вкара в употреба мечтания дом. И последно, само че не по значимост - още веднъж на юриста, който да спомага с Нотариалния акт, документите за общината, за банката, за експлоатационните сдружения и така нататък И всичко това се координира от един човек - бъдещият притежател на къщата, който обикаля в продължение на месеци разнообразни етажи на разнообразни офиси и институции, с цел да почисти всички елементи към градежа.

Не и при " Маркан ", не и в ОКОЛ. Точно тъй като знаят какъв брой комплициран и противен за клиента е този развой, те го обръщат - не клиентът да координира експертите, а експертите да се координират по отношение на клиента или както се майтапят - " въртим се към него като на самолетна перка ".

Ето за какво една огромна част от клиентите досега са точно хора, минали един път през Ада на независимото създаване на къща и оценили преимуществото единствено да показват какво желаят, без сами да го провеждат. " Процесът на планиране е проведен по метод, който ни разрешава да сме извънредно гъвкави. Интериорното планиране се случва на доста ранен стадий и де факто дава задание на частите, а не се преценява с тях ", изяснява Деян Барански, основен интериорен дизайнер на плана, и споделя, че по този метод се заобикаля ненужно пре-проектиране и се реализира доста по-високо сходство с разбирането за комфорт на клиента.

Комбинацията " all in one " сама по себе си е неповторима за пазара у нас, което дава доста мощно конкурентно преимущество на вложителя " Маркан Холдинг ". Осъзнавайки това, екипът на разделя процеса на основаване на къща на няколко стадия, тъй че клиентите да извлекат максимума от капацитета на своя предстоящ парцел. Ето и стъпките, през които минава всеки новодомец:

Избор на имот и панорама
 Подробен концептуален модел на първия жилищен клъстър с къщи по самостоятелен план
Източник:

Подробен концептуален модел на първия жилищен клъстър с къщи по самостоятелен план

Първото нещо, което вижда всеки клиент, е... огромният тв приемник в една от заседателните зали, на който Даяна Каназирева персонално презентира детайлностите към построяването му. Така всеки предстоящ покупател може да се запознае изцяло с плана и да разбере какво ще се случва в идващите години - и да зададе всичките си въпроси.

След " теорията " в залата следва и " практиката " на терен - посещаване на строителната площадка. Достъпът до нея е свободен, само че за улеснение на клиента огледите се реализират със специфичния брандиран високопроходим автомобил Toyota, ръководен ловко от Катя Тенекева (мениджър " Маркетинг и продажби " ).

Следва среща с арх. Иван Василев още веднъж в офиса в София, с който се конкретизира какво може да бъде издигнато на пожеланото място. И тук идва най-ценното - той е създал толкоз обстоен модел на бъдещия град, че всеки притежател може да разбере посредством действителна симулация каква панорама тъкмо ще има пред себе си.

" При нас поради денивелацията съвсем всички къщи имат панорама към язовира. Разбира се, защото сътворяваме урбанизирана среда, самите къщи също участват в гледката и посредством този 3D модел добиваме най-ясна визия за даденостите на обстановката ", изяснява арх. Василев. Тук е мястото да кажем, че рестриктивните мерки за строителство в парцелите са по този начин сложени, че да не може предстоящ притежател да наруши видимостта на съседите си. Благодарение на това, че " Маркан " са единственият строител на площадката и градоустройството е авансово планувано, няма риск от разминаване сред визуализация и действителност.

Даваме и съответен образец: вложителят залага непринудено занижени градоустройствени индикатори, тъй че да ограничи плътността на застрояването и височината на постройките. От позволен КИНТ в размер на 0.6 съгласно Подробния организационен проект, допустимото застрояване е лимитирано до размер от 0.3. Заедно с това се лимитира и долната граница - до 0.27. " Имаме и най-малко, и най-много на КИНТ-а, с цел да няма някой огромен имот с дребна къща или дребни имоти с огромни къщи. Така се получава най-благоприятен баланс сред природа и застрояване ", изяснява арх. Иван Василев.

Капариране, обемно-пространствено решение, оферта
 Oбeмнo-пpocтpaнcтвeнoтo peшeниe дaвa изĸлючитeлнo тoчнa визия ĸaĸ щe изглeждa бъдeщия имoт
Източник:

Oбeмнo-пpocтpaнcтвeнoтo peшeниe дaвa изĸлючитeлнo тoчнa визия ĸaĸ щe изглeждa бъдeщия имoт

След като клиентът си хареса имот, се подписва съглашение за резервационна такса, посредством което той да бъде непокътнат. Тук идва и базовата оферта за нужния бюджет за изграждане на къщата - ориентировъчна стойност какъв брой евро на квадрат ще излезе. Но защото нещо, което не е проектирано, не може да бъде остойностено, по-точна ценова оферта се получава откакто се направи абстрактен план или така наречен обемно-пространствено решение (ОПР), което към този момент " демонстрира " по какъв начин ще наподобява, какви ще са разпределенията и така нататък Тук е мястото да се каже, че в случай че по някаква причина препоръчаният разходен бюджет не устройва купувача, се оферират разновидности за оптимизация по интериора и екстериора, тъй че разноските да бъдат вкарани в желаните рамки. Големият плюс тук е, че поради контрола върху всички процеси и опита на вложителя клиентът вижда сума, която може да се промени с едвам до 2-3% до края на проектирането. Тази гаранция, с оглед обстановката на пазара сега и непредвидимостта на цените, е повече от скъпа за всеки покупател.

Когато са подготвени всички механически планове и финални визуализации на къщата, към този момент се прави финалната оферта за цената на парцела. След подписването на Предварителен контракт тя не търпи промени до приемането на ключовете за него.

" Когато си правиш самичък къща, архитектът ти дава план, само че не ти го остойностява и разбираш отчасти какъв брой ще коства, чак когато получиш оферта от строител. След това натрупваш разноските за обзавеждане, за юристи и разнообразни такси. Ние още на равнище резервация на имот даваме много добър ориентир за общия бюджет, а преди да е почнало строителството към този момент знаем, какъв брой ще коства всичко - не до ключ, а до новите чехли и пижама ", изяснява Даяна Каназирева.

Интериорен дизайн и обзавеждане
 Интериорен план на къща по индивидуалено задание
Източник:

Интериорен план на къща по индивидуалено задание

След като екипът и клиентът си свидлив ръцете за размера на бюджета при утвърждение на Общински план за развитие, следва може би най-приятната част за всеки новодомец - да избере по какъв начин ще наподобява неговия дом от вътрешната страна. За задачата диалогът стартира от така наречен муудбордове (колажи с присъщи детайли, moodboard) на 12 интериорни стила, които имат за цел да ориентират дизайнерите в каква посока ще върви бъдещия интериор. Не бъркайте обаче тези муудбордове със общоприетите каталози с подготвени еднотипни дизайнерски решения. Чрез тях екипът единствено " усеща " желанията на клиента и те служат за изходна точка за по-нататъшно планиране на интериора.

" Ние смиламе целия развой, а не даваме на клиента 62 каталога, от които да избира паркет, багра, плочки и прочие ", споделя Деян Барански. Той споделя, че като интериорен дизайнер неговата работа е да улесни клиентите, а не да им трансферира отговорността върху решенията. Със същата цел, откакто приготви съответния муудборд на всяко помещение, той демонстрира и така наречен матириълборд (material board), които съставлява съвкупността от съответни материали, с които се проектира и по-късно извършва планът. " Голямо прелъщение е да впечатлиш клиента с красиви картинки, без индикация какъв брой ще коства тяхното осъществяване ", прибавя арх. Барански.
 Moodboard и materialboard
Източник:

Moodboard и materialboard

Говорейки за употребяваните материали, екипът на залага на най-подходящите и задоволително качествени материали, а не наложително на най-скъпите. " Въведохме набор от общоприети материали, които комбинираме по подобаващ, съразмерен, архитектурно изискан метод ", изяснява още арх. Василев. Идеята тук е високото качество на всеки парцел да бъде реализирано с мъдро подбрани артикули, а не просто със скъпи - които естествено ще бъдат платени в последна сметка от клиента.

Освен за ненужно скъпи материали, при този план клиентът не заплаща и за непотребна повърхност. Вероятно ще прозвучи учудващо за доста хора, изключително купувачи на ново строителство, само че цената на квадратен метър в се счита по действителна повърхност, без необитавани и прилежащи елементи като паркоместа, балкони и други детайли. " Както въведохме свои градоустройствени параметри, подчинени на настоящите такива, по този начин създадохме и лична формула за РЗП, която включва площта на всички затворени размери на къщата по външен фасаден силует ", споделя арх. Василев. С други думи, за разлика от всеобщите разгласи, тук къща от 200 квадрата значи, че ще имате разполагаем използваеми 200 квадрата плюс всички останали прилежащи площи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР