Когато попаднете на толкова вкусна рецепта, я пазете като очите

...
Когато попаднете на толкова вкусна рецепта, я пазете като очите
Коментари Харесай

Маринованите кисели краставички на стринка

Когато попаднете на толкоз вкусна рецепта, я пазете като очите си и я предавайте единствено на ваши хора

Необходими Продукти

● корнишони - 5 кг
● лук - 500 г
● копър - 10 бр. съцветия
● синап - 50 г
● хрян - листа или коренчета
● черен пипер
● бахар
● дафинови листа
● чесън - скилидка (по желание)

За маринатата


● вода - 3 литра
● оцет - 1600 мл винен
● сол - 200 г
● захар - 150 г

Начин на подготвяне

Дозата е за 10 компотени буркана.

На дъното слагаме първо 1/4 от листото на хряна или по 1-2 дребни коренчета, колкото кутре. Лука обелваме и режем на резенчета. Разпределяме го по бурканите. Добавяме по 5 зърна черен пипер и 3 зърна бахар, щипка от синапа, скилидка чесън (по желание) и 1/3 дафиново листо.

В по-голям съд наливаме 3 литра вода, към която прибавяме копъра, солта и захарта. След като кипне, разбъркваме до момента в който се разтопят съставките. Сваляме от огъня и изчакваме да се охлади изцяло. Тогава прибавяме оцета.

Във всеки буркан подреждаме компактно измитите корнишони. Разпределяме съцветията от копъра и заливаме с готовата марината.

Стерилизираме 5-6 минути от кипването на водата, като изваждаме бурканите от съда, в който ги варим. Обръщаме с капачката надолу и оставяме да се охлаждат. Ако ги оставим в горещата вода, термичната обработка продължава и рискуваме краставичкитеда омекнат.

Уточнение: Преди години пробвах при леля тази божествено вкусна рецепта. Питайки по какъв начин я подготвя, родопчанката отговаряше: Очи карар - на око. Тогава изкара една остаряла одърпана брошура от 1971 година Вече и обичана наша рецепта.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР