Когато пътуваме за страна от Шенгенското пространство, минаваме граничен контрол.

...
Когато пътуваме за страна от Шенгенското пространство, минаваме граничен контрол.
Коментари Харесай

Ето какво да правите на летището, когато влезем във "Въздушния Шенген"

Когато пътуваме за страна от Шенгенското пространство, минаваме граничен надзор. Граничен служител на реда ви взема персоналната карта, сканира я и ви споделя дали може да продължите, или се постанова да ви спрат.

С причисляването на страната ни към така наречен Въздушен Шенген, или Еър Шенген, тази инспекция ще отпадне и българите ще влизат в непозната страна непосредствено със слизането си от самолета и прекосяването през летището.

Промяната ще стане, в случай че Австрия реши да облекчи ветото, наложено върху България и Румъния за влизане в Шенген, или в случай че напряко го вдигне. Въздушен Шенген е импровизирано разбиране и не ни прави член на Шенгенското пространство. Единствено ще ни облекчи пътуването със аероплан до други страни от Шенген, само че би трябвало да сме готови, че инспекциите за сигурност на летището - скенери и инспекции на багаж, остават в действие.

Въздушният Шенген облагодетелства туристите, само че казусът с големите опашки и тромавите процедури на сухопътните граници ще останат. И това ще продължава да носи негативи на стопанската система. Затова може да се каже, че предлагането на Австрия ще облекчи пътуванията със аероплан на всички нас, само че няма да окаже позитивен резултат върху бизнеса.

Важно конкретизиране за момента е, че Шенгенската зона обгръща единствено имиграционния надзор, до момента в който Европейски Съюз на процедура е митнически съюз. Следователно не е належащо да преминавате през митница, когато пътувате сред шенгенска и нешенгенска страна от Европейски Съюз, само че ще би трябвало да преминете през имиграционния надзор, в случай че отивате по земя от България към Германия и назад да вземем за пример.

Шенгенското пространство разрешава на жителите на Европейски Съюз да пътуват свободно през страните членки без граничен надзор, което води до изгоди за жителите и бизнеса. Гражданите на страни отвън Европейски Съюз също могат да се възползват от преимуществата на Шенгенското пространство посредством общоприети визови правила, в това число пренос и кратковременен престой.

В момента 27 страни са членки на Шенген - Австрия, Белгия, Чехия, Хърватия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Лихтенщайн, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Швейцария.

Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн ползват шенгенските правила, макар че не са членки на Европейски Съюз. Монако, Сан Марино и Ватиканът също са с отворени граници, въпреки да не са част от пространството. Външните граници на Шенгенската зона се простират на разстояние от 50 000 км, като 80% са водни, а останалите 20% са сухопътни. Тази област включва стотици летища и морски пристанища, голям брой сухопътни пропускателни пунктове, повърхност от 4,4 млн. квадратни километра и население от над 423 млн. жители. Името на съглашението от 1985 година произлиза от мястото му на подписване - люксембургското село Шенген.

За да стигнем до Въздушен Шенген, Австрия има условия към нас като трикратно увеличение на задачата на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за отбрана на границите би трябвало да бъдат обезпечени от Европейската комисия; засилен граничен надзор сред България и Румъния и сред Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи леговище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

Премиерът акад. Николай Денков обаче съобщи, че една страна не може да слага спомагателни условия за влизането ни в Шенген и България ще упорства да ни одобряват без нови условия. Още повече че всички останали страни в Европейски Съюз и Шенгенското пространство са безапелационни, че страната ни, както и Румъния от дълго време сме изпълнили формалните условия за участие. До края на годината се чака и нидерландският парламент - страната, която до неотдавна единствена ни спираше за свободното за придвижване пространство, да вдигне ветото за влизането ни в него. До последния ден на тази година ще работим за това да влезем в Шенген, освен това без нови условия, безапелационен бе в последните дни министър председателят Денков, написа " България през днешния ден ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР