Когато отидох на гости на една приятелка миналата седмица, забелязах

...
Когато отидох на гости на една приятелка миналата седмица, забелязах
Коментари Харесай

Защо прясното мляко не е полезно. Три причини, които ще ви убедят да не го консумирате

Когато отидох на посетители на една другарка предходната седмица, забелязах в хладилника ѝ огромна кутия с прясно краве мляко…

Тя видя учудването ми и ми сподели, че внучето ѝ много обичало прясно мляко, тъй че го била купила най-много, тъй като чакала децата да ѝ отидат на посетители. Наистина ме заболя, като разбрах че тя дава на внучето си тази токсична примес.

За благополучие, хората които желаят да спасят костите си и които четат информация по темата вече знаят, че би трябвало да заобикалят прясното мляко, тъй като то като се изключи че вкиселява тялото, е и токсично.

И ето, през днешния ден ще научите по какъв начин прясното мляко поврежда костите и цялостното ви здраве по голям брой рядко споменавани способи, някои от които съм сигурна, че ще ви шокират.

„ Пийте доста прясно мляко ” – това ми сподели моят доктор, когато ме диагнозира с остеопороза. Но както ще видите, този съвет е извънредно погрешен… в действителност, той води до увреждания даже и в случай че сте от хората, които са толерантни към лактозата.

И по този начин, дано погледнем три аргументи за какво този съвет е по този начин погрешен и …

Какви изгоди ще получите за костите и тялото си, ако избягвате прясното мляко:

1. Ще върнете хормоните си в равновесие

Много хора одобряват, че в случай че на опаковката на прясното мляко написа „ без добавени изкуствени хормони ”, то прясното мляко, което купуват не съдържа хормони. Истината е, че прясното мляко съдържа доста хормони, без значение дали е пастьоризирано, дали е от хранени на естествена паша животни, органично или просто с лепнат етикет „ не съдържа хормони ”. Всъщност, прясното мляко съдържа към 60 хормона, даже и да е издоено от крава, на която в никакъв случай не са даваниизкуствено хормони.

Ето единствено някои от хормоните, съдържащи се в чаша прясно мляко:

  • Прогестерон (от прегненолон)
  • 5α-прегнан-3β-ol-20-one, 20α- и 20β-дихидропрогестерон (от прогестерон)
  • Андростенедион
  • Инсулин
  • Тестостерон
  • Инсулиноподобни растежни фактори 1 и 2 (IGF-1 и IGF-2)

Волски растежен хормон

За да се поддържа производството на прясното мляко, дойните крави постоянно биват инжектирани с рекомбинантен волски растежен хормон (rBGH), утвърден от Агенцията за храните и медикаментите, синтетичен хормон, който усилва млеконадоя. Просто не е допустимо дадена крава да дава количеството мляко належащо за покриване на нормата без изкуствена хормонална стимулация.

Рекомбинантният волски растежен хормон rBGH предизвиква повишение на равнищата на инсулиноподобния растежен фактор (IGF-1) на кравата, които естествено по-късно се озовават в млякото ѝ. IGF-1 е непокорен на пастьоризация и на асимилиране, което значи, че постъпва в кръвта ни на процедура неизменен. Освен това, самият rBGH може да се съдържа в прясното мляко и да се усвоява, повишавайки IGF-1 в човешкото тяло тъкмо както това става в тялото на кравата.

Както допускат имената им, rBGH и IGF-1 са предназначени за развъждане най-много на телета. Проблемът е, че при хората те спомагат за растежа на не каквото би трябвало – като да вземем за пример, на раковите кафези.

Още един проблем с този синтетичен хормон е, че той прави кравите по-уязвими на инфекции на вимето, което изисква използването на антибиотици. Всъщност, доста млекопроизводители, които прибягват до rBGH, постоянно дават на кравите антибиотици, даже и да нямат никаква зараза, което открива пътя за насърчаване на „ супербактерии ” или на бактерии, резистентни на антибиотици, които по-късно влизат в храната ни.

Помнете, че даже и кравите, на които в никакъв случай не им е даван рекомбинантен волски растежен хормон (rBGH) не дават прясно мляко, в което няма хормони. Сурово прясно мляко, органично прясно мляко – няма значение; прясното мляко е естествено богато на хормони, тъй като естественото му предназначението е развъждането на теленцата.

2. Няма да поглъщате гнойни кафези и антибиотици

Зная – гнусота! Такава беше и моята реакция, когато открих този факт. Но истината е, че чашата ви с прясно мляко съдържа алармиращо количество гной и ето за какво:

Както загатнах нагоре, когато на кравите се дава rBGH, той ги прави податливи на продължителен мастит (инфекция на вимето). Преобладаването на това заболяване докара до това, че американската млечна индустрия разгласи позволен брой за това какъв брой „ соматични кафези ” (телесни клетки) да се съдържат в прясното мляко.

Соматични кафези има в млякото на всички бозайници. Това е неизбежно откакто прясното мляко се създава в тялото. Ако дойната крава е здрава, соматичните кафези не са доста. При болните и инфектирани крави, обаче – соматичните кафези са увеличени като брой и одобряват формата на нутрофили – клетките, които образуват гнойта.

Помнете това, когато ви представя следния факт: междинният брой телесни (соматични) кафези в американското прясно мляко е 1 120 000. И множеството от тях са гнойни кафези.

Ето още един проблем при хроничните инфекции и при даването на антибиотици: антибиотиците най-после се оказват в прясното мляко, а антибиотиците в действителност форсират загубата на костна маса.

3. Ще намалите излагането си на пестициди

Основаващият се на храната метод за елиминиране на остеопорозата е цялостен с вкусни, подмладяващи костите, значими за здравето храни. При него се натъртва на пълноценните, пресни храни – главно плодове и зеленчуци – а аз предлагам органичните, тъй като пестицидите са токсични и нездравословни за костите и здравето.

А остатъчни пестициди се съдържат също и в прясното мляко. Още един метод, по който прясното мляко унищожава костите ви…

Според проучване на Програмата за данни за пестицидите на американското Министерство на селското стопанство от 2004 година, остатъчните пестициди в прясното мляко са алармиращо преобладаващи и упорити. Над 95% от млечните проби в проучването са съдържали DDE1, химикал, произлизащ от разграждането на пестицида с неприятна популярност DDT, който беше неразрешен през седемдесетте години на предишния век. Въпреки възбраната – DDT е към момента необятно разпространен в околната среда и изключително в почвата. Кравите го гълтам когато ядат сено, царевица, трева и други растения, расли на земя, която в миналото е била безусловно напоена с DDT.

Изследването на гореспоменатата Програма също по този начин откри дифениламин (DPA) в 99% от пробите. Дифениламина е индустриален химикал, употребен в производството на някои медикаменти, пластмаси и каучук… Диелдрин е различен неразрешен пестицид, съдържащ се в 41% от пробите изследвани по програмата.

Списъкът продължава и включва ендосулфан сулфат, който разстройва ендокринната система и 3-хидроксикарбофуран, който е доста отровен второстепенен артикул от разграждането на инсектицида карбамат.

Има още отровни пестициди, съдържащи се в прясното мляко… описът е в действителност дълъг.

Изводът е, че като заобикаля прясното мляко, човек се защищава от един главен източник на излагане и усвояване на пестициди.

Аз персонално не се нуждая от повече увещание, че е мит, че кравето прясно мляко е потребно за костите.

Какво да кажем за киселото мляко, сиренето и другите млечни артикули?

Зная че всички млечни артикули са направени от краве прясно мляко. Ето за какво, въпреки че чистото органично кисело мляко е алкализираща храна, аз не предлагам яденето на огромни количества от него или от която и да било друга млечна храна. Сиренето вкиселява организма, като всички неферментирали млечни артикули и също така не съдържа пробиотици. Така че, с цел да пазите костите си, вие не би трябвало да консумирате огромни количества сирене или други млечни артикули.

Какво да кажем за суровото прясно мляко?

Много от вас са ми писали и са питали за суровото непастьоризирано органично прясно мляко като вярно означават, че то е в огромна степен по-малко инфектирано от обработеното пастьоризирано хомогенизирано прясно мляко. Но аз въпреки всичко не предлагам да се пие мляко и ето за какво:

Както загатнах нагоре, млякото съдържа хормони. Купеното в магазина прясно мляко съдържа синтетичен rBGH, а суровото органично мляко съдържа натурални хормони, които са ориентирани към обезпечаването на растежа на теленцата. То не е предопределено за хора.

Също по този начин, останки от пестициди се откриват и в органичното прясно мляко от животни, хранени на паша, заради съществуването на пестициди в самата околна среда.

И най-после – сурово прясно мляко, което да е безвредно и да е на търпима цена е доста мъчно за разкриване. Без изгоди за здравето (и с потвърдени вреди за здравето) просто не си коства да се опитваме да си набираме сурово мляко, изключително след съществуването на толкоз доста вкусни други възможности (както ще забележим по-долу).

Тогава какво да пие човек, който желае да резервира здравето на костите си?

В добавка към дестилираната вода с лимонен сок, потребната за костите лимонада и други здравословни питиета, аз пия неподсладено бадемово мляко като потребен за здравето на костите сурогат на прясното мляко.

Има още доста млека от ядки като тези от коноп и кокос. Лесно можете да си вършиме мляко от ядки вкъщи от лешници, кашу, бадеми, и по този начин нататък. Интернет е цялостен с предписания за тези пълноценни питиета. Те са добър избор, в случай че желаете да избегнете захарта и други добавки, които от време на време се срещат в продаваните на пазара млека от ядки.

Автор: Вивиан Голдсмит

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР