Когато обработвах този видеоклип, настръхвахЗащо пандемията от коронавирус е можела

...
Когато обработвах този видеоклип, настръхвахЗащо пандемията от коронавирус е можела
Коментари Харесай

Айхан от Варна: Когато обработвах този клип, настръхвах. Пандемията е можела да бъде предсказана още преди 100 години

" Когато обработвах този видеоклип, настръхвах "

Защо пандемията от ковид е можела да се предскаже още 100 години обратно?
Даже най-заядливите скептици са признали, че пандемията е можела да се предскаже преди 10,20 или 100 години, споделя Айхан Юнал от Варна в новия си клип.
Човечеството е претърпяло няколко ужасни пандемии, от които доста хора са си загубили живота, само че най-странното е, че всички вируси са започвали и отшумявали имменно през 20-те години на всяко столетие.
Всичко това ни кара да се замислим:,,Това не е ли някаква мистична причинност? “ някой даже приказват за проклятието на 20-те години, да вярвате или не, всеки взема решение самичък.
Но историческите обстоятелства приказват сами по себе си.
Когато обработвах този видеоклип настръхвах на доста елементи на клипа, осъзнавайки, какви вируси, пандемии е имало преди години.
И преди началото на видеоклипа, желая да ви помоля, откакто изгледате видеоклипа до края, ще се веселя да се абонирате за канала ми с камбанка, да коментирате клипа, това оказва помощ на канала ми да пораства.
Приятно гледане на новото ми видео, другари!
1320 година. Черната гибел.



Този взрив на пандемията се смята за най-мащабната в историята, пандемията е почнала в Източен Китай през 1320 година. Постепенно е завзела Индия, а по-късно е стигнала и до Европа.
Но на своят пик през 1346 – 1353 година тя е унищожила от 30 до 60% от Европейското
население, а по целият свят от нея са умряли 700 000 милиона души.
Това е 1⁄4 от хората които са живеели тогава.
Вторите взрив е траял до 19 век. Причинителят на Черната гибел е бактерията Yersinia pestis, често срещана при бълхите по разнообразни типове гризачи
Малките гризачи от Китай са основали същински прелом, царували са студа и глада, нашествие със скакалци, а по-късно бурни дъждове и урагани.
Нямало е никакви медицински начини, медикаменти, ваксини с цел да се бори с чумата още няколко столетия.
Но точно тогава страдащите хора от европейските градове са измислили система Карантина, всички кораби които са идвали от други страни, пасажерите са стояли по корабите си по 40 дена, преди да стартират да разтоварват стоките си на брега.

1420 година. 

1420 година в съветските летописи е разказана като интервал на мор. По това време в Русия бушуват две форми на чума: бубонна и пневмонична. Сред най-засегнатите са били градовете Псков, Галич, Велики Новгород, Кострома. Смъртността е била доста висока от вируса, обстановката се влошила от глада - заради високата смъртност.
Следствие вируса се е изострил, и е царувал заплашителен апетит, който е поставил завършек на доста животи. 

1520 година.

Едра Шарка
Едрата шарка е още едно извънредно заболяване, което се загатва в античните летописи. 1520 година се смята за времето на едрата шарка. Учените допускат, че тя произлиза от азиатски страни, а първите случаи случаи на болест идват от камилите. Вирусът е поразил азиатските страни, изключително съществено е повлиял на демографическата обстановка в Япония, в някой страни даже са умряли до 70% от популацията. Вирусът бързо доближи Европа. Нужни са било 100 години с цел да може всеки да се разболее от това заболяване. В същото време европейците колонизират Америка и донасят със себе си инфекцията, която мигновено заразява цели индийски селища и унищожава племената завинаги 

1620 година.

Избухване на чума в Северна Африка.

Чумата не един път е поразявала африканските градове, 1620-1621 година Алжир е изгубила от 30 до 50 хиляди поданици.
1620 година е маркирана в историята като огнище на ужасяващата чума в Северна Африка. Това заболяване към момента се среща от време на време в света.
1720 година. Чума 1720 година е „ белязана “ от идването на бубонната чума по европейските земи. Тя е получила прякора „ Марсилия “, защото първите случаи на заболяването са били регистрирани в град Марсилия. Чумата е лишила живота на близо 100 000 французи. Първите които са се заразили от вируса са служащи на пристанището в Марсилия, които през 25
Май 1720 година, докторите са твърдели, че тези 6 индивида са умряли след употребяването на некачествена храна, само че по-късно са почнали да почиват и други хора. Властите са се опитвали да запазят това в загадка, с цел да не се появява суматоха измежду хората, само че числата на жертвите стремително са се покачвали. В разгара на епидемията е нямало нито един случай на оздравял пациент от епидемията. Ситуацията е почнала да се усъвършенства през Октомври 1721 година, но до тогава чумата е съумяла да унищожи животите на към 100 000 хиляди поданици на Марсилия.
През Декември лекарите са оповестили края на пандемията, макар че са имали още веднъж единици случаи по-късно. Чумата се е предавала по 3 съществени пътя
- Дихателен - При него чумните бактерии попадат в белите дробове, откакто бъдат вдишани. 

- Хранителен - Храната най-често може да бъде инфектирана посредством пипане от инфектирани хора или полазване/нагризване от инфектирани гризачи.

- Пряк контакт - При него бактериите попадат в организма посредством захапване от инфектирано насекомо, най-често бълха. Когато смуче кръв от болен, бълхата поема дружно с кръвта и чумни бактерии.

Различните типове бълхи са друго рискови. Отбелязан е паралел сред нагънатостта на предстомахчето и способността на съответния тип да заразява. Най-опасна е плъховата бълха.

1820 година Холера

След 100 години човечеството още веднъж се е срещнал с вирус. Първата по рода си Холерна
пандемия Тази тежка заразна болест почнала от Калкота, това е дребен град в Индия, само че бързо се разпространила по целия свят, обхващайки голям брой азиатски, африкански и европейски страни. Пандемията е лишила живота на хиляди хора, а в случай че не и милиони, единствено след 7 години вирусът е спрял да се разпостранява през 1827 година. Холерата се е разпространявала най-често чрез инфектирана храна или вода и доста рядко от човек на човек.
В най-тежките си форми холерата е една от смъртоносните известни заболявания, като е възможно заразен пациент да почине в границите на три часа, в случай че не е подложен на лекуване. В множеството случаи смъртта настава след 18 часа до няколко дни, в случай че пациентът не бъде рехидратиран. При холерата се наблюдава наклонност за епидемиологично и пандемично разпространяване. 

1920 година Испански грип

Испански грип или както множеството хора го именуван,,Испанка “ е лишил живота на повече хора отколкото първата и втората международна война взети дружно. През първите 18 месеца са се заразили над 550 000 милиона души, а това е 29,5% от цялото население. За разлика от повечето грипни епидемии, които засягат най-вече малолетни и по-възрастни хора в недобро здравословно състояние, при испанския грип огромна част от инфектираните са млади зрели хора в чудесно здраве. Този грип се смята за най-разрушителният в историята на човечеството, както и по брой болни, по този начин
и по брой умряли. Хората които си губят живота са към 100 милиона.

2020 година Корона вирус

През 2020 година човечеството се среща още веднъж с вирус, епидемията COVID-19 е почнала в Китай и вече е превзела целият свят. Заразили са се близо 110 милиона души, от които 2,4 милиона души са умряли. Коронавирусът се разпостранява по въздушен път(кашляне, кихане, говорене, а също по този начин и посредством здрависване. По-рядко срещани признаци – болки, възпалено гърло, диария, конюнктивит, главоболие, загуба на усет и подушване, обрив по кожата или смяна в цвета на пръстите на ръцете или краката. Тежки признаци - затруднено дишане или дефицит на въздух, болежка
и тежест в гърдите, загуба на тирада или вдървеност. 

Може да се популяризира, също по този начин и когато инфектиран човек допре каквото и да е  повърхнина, която преди този момент е докосвана от инфектиран човек. Коронавирусът COVID-19 визира разнообразни хора по различен метод. Повечето инфектирани хора развиват леко до умерено заболяване и се възстановят без хоспитализация. Най-често срещани признаци – температура, суха кашлица, отмалялост. По-рядко срещани признаци – болки, възпалено гърло, диария, конюнктивит, главоболие, загуба на усет и обоняние, обрив по кожата или смяна в цвета на пръстите на ръцете или краката.

Основната нейна заплаха се основа в това, че заразяването на здрав човек, може да измине от 5 до 14 дни, след контакт със инфектиран, а от време на време болестта протича изобщо без симптомно, затова дори хората не могат да схванат кой е пропагандатор. В момента в множеството страни има карантина и непоколебим надзор с маските. Страните не престават да се борят, а феновете на конспиративните теории се пробват да схванат сходна цикличност.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР