Когато обърнем поглед към световната история, ще се убедим, че

...
Когато обърнем поглед към световната история, ще се убедим, че
Коментари Харесай

Запознайте се с първите дами на Средновековна България

Когато обърнем взор към международната история, ще се убедим, че в написаното и познатото ни от нея доминират мъжете. Съвсем обяснимо, на напред във времето изпъкват мощните фигури на държавниците, вое­началниците, духовните водачи, отшелниците, „ про­кълнатите “ еретици, огромните философи, писатели, художници и музиканти, едрите финансисти, тър­говци и всевъзможни мощни на деня... И въпреки всичко, въпреки и рядко, срещаме някоя смела дама, оборила предразсъдъците и счупила стигмата за „ слабия пол “.
Темата за ролята на дамата през Средновековието, в това число в българското държавно и етнополитическо пространство, набира известност едвам напоследък. Много въпроси намират своите отговори, въпреки към момента наличните сведения да са нищожни. 
Кой български цар е бил женен за французойка? Имал ли е Симеон Велики щерка? Кои български принцеси стават „ първи дами “ в непознати страни и красят владетелските дворове от Ромейската и Латинската империя до Босна и Полша? Коя българка е единствената владетелка в Европа през XIV в. без благороднически генезис. 
Ако не знаете отговорите на тези въпроси, само че въпреки всичко сте фен на историята, то една от най-новите книги на българския книжовен пазар ще ви заинтригува. „ Първите дами на Средновековна България “ излиза под логото на, а създател е всепризнатият медиевист и дълготраен учител във Великотърновския университет – проф. Пламен Павлов. 
 Излиза неповторимо фототипно издание на „ Рибния буквар “ Излиза неповторимо фототипно издание на „ Рибния буквар “
Сдружение „ Българска история “, подкрепено от Фондация „ Българска памет “, пуска на пазара първокласно издание на &b...
Издателите прецизират, че книгата повдига завесата над женското наличие в тези далечни времена, с присъщите за него мощ, престиж и непоколебимост. Допълват и че тази обичайно подценявана тематика е показана по занимателен и меродавен метод, трансформирал се в емблема за творчеството на проф. Пламен Павлов. В текста се споделя за малко познати персони от царския двор като дъщерите на цар Самуил, сестрата на Крум и брачната половинка на севастократор Калоян. 
В предговора на своето произведение създателят написа: 
" Въпреки преобладаващо мъжките характерности на политиката (обстоятелство, което не е преодо­ляно изцяло даже и в нашия век), има не един случай, когато цариците превъзхождат по качества и сила своите мъже. Разбира се, високото място в държавната и публичната подчиненост носи привилегии, лукс, скъпи одежди, многочислена свита, предана прислуга, всички екстри на всекидневния живот. Казаното дале­че не значи, че владетелките и принцесите непре­менно водят спокоен, благополучен, изпълнен с наслади жи­вот – в противен случай, постоянно в тяхно лице можем да забележим може би най-нещастните дами на тяхното време ".
„ Първите дами на Средновековна България “ е към този момент на литературния пазар и може да бъде открита в по-добрите книжарници, оповестяват още от издателството. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР