Когато нашият четирикрак приятел иска допълнително лакомство, е необходим само

...
Когато нашият четирикрак приятел иска допълнително лакомство, е необходим само
Коментари Харесай

Защо кучетата ни правят „мили очички“

Когато нашият четирикрак другар желае в допълнение лакомство, е нужен единствено един взор с благите му кучешки очички, с цел да ни подхлъзне и да му дадем. Сега учените допускат, че домашните кучета може даже да са развили спомагателни мускули на лицата си с единствената цел да завоюват благосклонностите на хората.

Хората може да са съдействали за стапящия сърцето взор посредством хиляди години на селективно развъждане, споделят учените в изказване.

Представено на срещата Experimental Biology 2022 във Филаделфия, предварителното проучване предлага по-задълбочен взор върху това по какъв начин кучетата поддържат връзка с нас. „ Кучетата са в действителност по-различни от всички други опитомени животни по това, че отвръщат на връзката си с хората си. Те в действителност са наши спътници “, споделя пред Чен Ли от New Scientist създателят на проучването Мадисен Омстед, биолог от университета Duquesne в Питсбърг. „ Те показват това посредством погледа си вид „ благи очички “, с който ни гледат. “

При хората дребните мускули към очите и устата ни са виновни за дребните, бързи изражения на лицето, като покачване на вежда, оповестява Робин Уайт за Newsweek. Нашите по този начин наречени миметични мускули се зареждат от бързо съкращаващи се миозинови нишки, които не са доста издръжливи, заради което не можем да задържим тези изражения за по-дълго, споделят учените в изказване. Други мускули съдържат постепенно съкращаващи се миозинови нишки, които към този момент се употребяват за дълги, следени придвижвания.

За опита изследователският екип дефинира количествено бързи и мудни нишки имат вълците и кучетата в техните миметични мускули, оповестява New Scientist. При кучетата влакната са 66 до 95 % бързи, до момента в който вълците – приблизително 25 %, оповестява Том Меткалф за NBC News. Мускулите на муцуните на вълците са най-вече от постепенно съкращаващи се нишки, които те биха могли да употребяват за продължителни придвижвания като писък.

Подобно на хората, кучетата имат по-висок % на бързо съкращаващи се нишки в мускулите на лицата си, оповестява Newsweek. Тъй като те се разклоняват от своите предшественици вълците преди 33 000 години, потребността им от мудни мускули може да е намаляла и по този начин изражението им да е станало по-приятно и познато за хората.

Бързите нишки към устата на кучетата може да са еволюирали, с цел да създават острия и бърз лай, който домашните любимци употребяват, с цел да поддържат връзка със стопаните си през днешния ден, оповестява Анна Сале за австралийския ABC News. Кучетата могат да джафкат по хората си като демонстрация на палавост, да привлекат вниманието ни, да защитят територията си или да ни предупредят за нещо.

„ Това по някакъв метод е част от процеса на опитомяване – без значение дали хората са избрали умишлено кучета, които лаят, или това е непряк артикул от опитомяването “, споделя създателят на проучването Ан Бъроуз, биологичен антрополог, пред ABC News.

Учените възнамеряват в допълнение да проучат по какъв начин се е развил джавкам при кучета и за какво хората може да са избрали тази линия. Екипът също по този начин възнамерява да изследва дали опитомяването е оформило миметичните мускули на други бозайници, споделя Бъроуз пред Newsweek.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР