Когато наближи регулаторният период за новите цени на електроенергията (до

...
Когато наближи регулаторният период за новите цени на електроенергията (до
Коментари Харесай

С колко може да поскъпне токът от 1 юли

Когато наближи регулаторният интервал за новите цени на електрическата енергия (до 1 юли всяка година) постоянно се разгарят диспути и доста постоянно се спекулира с едни или други изказвания, като доста постоянно надвиват политическите пристрастености пред обективните оценки, написа " Инфосток ".

Явно няма да се разминем от сходни осъществявания и тази година. Миналата седмици Българска социалистическа партия изиска намесата на КЕВР, тъй че да не се позволява нарастване на цените на електрическата сила за битови нужди-ниско напрежение, каквито желаят електроразпределителните сдружения. Дори беше поискана и оставката на енергийния министър, в което по отношение на цените няма логичност, защото те се дефинират от самостоятелен регулатор, каквато по закон е Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Позицията на ръководещите и регулатора

Повдигането от опозицията на тематиката за цената на тока е избирателен трик, защото няма решение на КЕВР. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференция, в която взе участие и новият ръководител на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов, който бе определен на мястото на подалия оставка и освободен от Народното събрание Делян Добрев.

Министър Петкова напомни, че ръководителят на регулатора Иван Иванов към този момент е дал отговор, че предстоящото нарастване ще бъде в границите на инфлацията. По данни на Национален статистически институт месечната инфлация за март (спрямо февруари) е 1.2%, а годишната, по отношение на март2018 година, е 3.6%.

" Регулаторът няма да одобри фрапантно увеличение на цените на тока, без значение от настояванията на електроразпределителните сдружения ". Това пък са думи на ръководителя на КЕВР. Пред публицисти Иван Иванов акцентира, че през последните 4 години КЕВР непроменяемо се стреми да откри баланс сред ползите на производителите, с цел да не изпаднат във финансова неплатежоспособност, и в това време ползите на потребителите на електрическа енергия, които не би трябвало да бъдат подлагани на съществени промени на цените. " В резултат на което ние постоянно се стремим да достигнем до изменение на цените, които са към годишната инфлация ", заключи Иванов.

От таблицата нагоре, оповестена на уеб страницата на КЕВР, излиза наяве, че най-голямо повишаване за битовите консуматори желаеха от ЧЕЗ Електро, което доставя с електрическа енергия най-голяма територия на страната - Северозападна и Югозападна България. От чешката компания оферират енергийният регулатор да усили цената на тока от 1 юли с 3.5% на дневната цена и фрапантно - с 67.60% на нощната цена. Това значи, че за на ден ползване на електрическа енергия повишаването ще е от 0.13294 до 0.13759 лева./квтч без Данък добавена стойност и таксите за транспорт и достъп, а за нощното - от 0.05654 до 0.09476 лева./квтч без Данък добавена стойност и таксите за транспорт и достъп. Съотнесено по отношение на сегашните цени, едно четиричленно семейство, което употребява 200 мгвтч ток по дневна цена и по 70 квтч по нощната ще заплаща с 4.32 лева с включен Данък добавена стойност повече на месец.

Електроснабдителното сдружение от групата EVN България, което доставя с електрическа енергия Югоизточна България, предлага повишаване с 0.45% на дневната цена от 0.13244 до 0,13304 лева./квтч без Данък добавена стойност и такси за транспорт и по-висока цена с 1.10% на нощната цена от 0.05473 до 0.05533 лева./квтч без Данък добавена стойност и такси за транспорт. От компанията пресмятат, че съотнесено към месечната консумация на едно приблизително домакинство в Югоизточна България от 200 кВтч. дневна сила и 70 кВтч. нощна сила, цената на месечната фактура би се трансформирала с 2.39 лева с включен 20% Данък добавена стойност.

От сдружението на Енерго-про, което обслужва Североизточна България, са поискали заледяване на цената по дневната цена до сегашните 0.13933 лева./кВтч без такси и Данък добавена стойност, а за нощната цена нарастването да е с 2.08% от 0.05429 до 0.05542 лева./квтч без Данък добавена стойност и таксите за транспорт и достъп. От сдружението са пресметнали, че досегашна фактура от 50 лева, битовите им клиенти ще заплащат с 1.09 лева повече на месец.

Или поисканото действително нарастване на тока за потребителите на ЧЕЗ е с 4.32 лева на месец, на EVN - с 3.39 лева, а на Енерго-про - с 1.09 лева При всички случаи, там където се предлага повишаване над междинната инфлация, КЕВР ще се намеси.

Проблемът на енергийната боса е по-голям

По-съществен в казусът с цените на отвън контролиран пазара или това, което се търгува на Българската самостоятелна енергийна борса (БГЕБ).

Надежди за разрешаване на този проблем има след уверенията на КЕВР, чесе готви нова разпоредба, която да дефинира разпоредбите за измерването на количествата електрическа енергия, която ще бъде подготвени до кная на месец май. посредством тези правила КЕВР основава основата електроразпределителните сдружения да не бъдат ощетени от непозволеното потребление на електрическа енергия.

Запазва се правилото, че силата би трябвало да се заплаща на софтуерен разход, увери преди време ръководителят на КЕВР и посочи: " Но софтуерните разноски към този момент се купуват от свободния пазар и респективно цената им е доста по-висока от цената на контролирания пазар, която се заплаща от постоянните битови консуматори. Второ, макар че се насочат към КЕВР очаквания, че надали не можем да спрем кражбите с наш акт, желая да отбележа, че разпоредбите за премерване на електрическа енергия не са санкциониращ акт, а просто правила за премерване на силата. "

По-скъпо парно желаеха топлофикациите

След електроразпределителните сдружения, по-скъпи цени желаеха и топлофикациите, освен това с много фрапантни разлики от 3 до 108 %, акцентирайки като главен мотив нарастването на квотите въглеродни излъчвания, които заплащат. Истината е, че ТЕЦ-овете ще продължат да заплащат по-високи цени на квотите, защото доста то тях работят на въглища. Освен това от началото на април цените на въглеродните излъчвания доближиха малко над 27 евро за звук, което е близо три пъти над признатата от КЕВР цени за интервала от 1 юли 2018 година до 30 юни 2019 година

Най-голямо покачвания са поискали естесствено ТЕЦ-овете, които работят на въглища. Поскъпване със 108% е поискала габровската топлофикация. Между 12 и 48 на 100 нарастване са поискали останалите ТЕЦ-овете в Русе, Перник и Сливен.

От топлофикациите, работещи с газ, за най-високи цени с 88% повече упорства сдружението във Велико Търново, а минимум - столичнота Топлофикация - с 3%.

В Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Враца и Разград желаят смяната в цените да е сред 7 и 22 на 100. При това състояние разликата в номинално изражение ще стане доста огромна - от 200 лв. за 1 мегаватчас за жителите на Габрово и Велико Търново, а минимум в Бургас и Сливен - към 80 лв..

Източник: КЕВР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР