Когато мислим за тактическите и стратегическите задачи на Русия в

...
Когато мислим за тактическите и стратегическите задачи на Русия в
Коментари Харесай

Пътят към многополюсен свят минава през Индия

Когато мислим за тактическите и стратегическите задания на Русия в интернационалните връзки, приказваме доста за Китай и мюсюлманския свят и доста по-малко за Индия. Но в случай че имаме поради архитектурата и опциите на бъдещия многополюсен свят, Индия е не по-малко значима от Китай и арабските страни. По принцип, макар всички осъществени и евентуални несъгласия, съюзът на Южна Азия, Близкия и Далечния изток съставлява единството, което е в положение да нанесе пагубен удар на мощта на „ златния милиард “. И Русия - при положение на заслужен излаз от актуалната рецесия - е призвана да даде на подобен съюз както мощ, по този начин и спомагателна непоклатимост.

И макар че кардиналното, умишлено и поредно опълчване на оста Север-Юг на хегемонията на трансатлантическия Запад е единствено хипотетична структура, скрита опция, тъкмо такава позиция е доста евентуална в близко бъдеще и би трябвало да работим върху това.

При построяването на облика на Индия във връзка с Русия би трябвало да се вземат поради няколко значими условия. Наскоро станала най-населената страна в света, Индия е обособена галактика, един неразлъчен космос, една от най-уникалните, мощни във връзка с културно и духовно влияние и постоянни цивилизации. Влиянието ѝ не се лимитира единствено до самата индийска страна, само че се разгръща и върху цяла Южна Азия. Индийският живот - и в съпоставяне със Съединени американски щати / Европа, и спрямо Близкия изток, и спрямо Китай - се основава на специфични учредения, характерно отношение към живота и гибелта, благосъстоянието и бедността, призванието и ориста. Дори времето в тази част на Земята тече самобитно. Разликата сред Делхи и Лондон е 5 часа и 30 минути, сред Делхи и Москва - 2 часа и 30 минути. И тази " времева особеност " продължава да съществува в цяла Южна Азия. Да кажем, че Шри Ланка и Сиким имат същото време като Делхи, а Непал " получава " спомагателни 15 минути (разликата с Лондон е 5:45).

Изглежда, че имаме единствено занимателна детайлност, само че тя още един път демонстрира какъв брой обособен и изолиран е светът тук.

Чисто стопански Индия към момента не е сравнима с Китай. По отношение на класическия Брутният вътрешен продукт тя е на шесто място в света и съставлява 7% от общата международна стопанска система (малко повече от Русия). Но темпът на стопански напредък е впечатляващ - 8,9% през 2021 година В същото време страната претърпява избухлив напредък на ИТ в продължение на доста години, а модерната и конкурентна индустриална конструкция е подкрепена от съвсем неизчерпаеми благоприятни условия за човешко развиване.

В същото време не икономическите проблеми и благоприятни условия, а организацията на живота на хората, техните показа за себе си и за света към тях, историческата памет и актуалното съзнание дефинират Ново Мястото на Делхи в международния пасианс. Бидейки може би единствената незападна цивилизация, която през втората половина на ХХ век е оказала фундаментално въздействие върху международната мисъл, религиозни вярвания и даже метод на живот, индийската просвета е спечелила честен престиж, който от дълго време е обезценен в католическа протестантска Европа. И макар че тази власт не постоянно корелира с политическата действителност, тя постоянно ѝ въздейства.

Да, хилядоезичната Индия е основна част от света на британския език. Почти двеста години страната беше известна като перлата на английската корона и колониалният интервал, на фона на неизбежните междукултурни контакти, не беше безрезултатен за нея. И до ден сегашен доста образовани и привилегировани индийци са свързани с Англия, живеят и работят във Англия и Съединени американски щати, други са учили в най-хубавите английски учебни заведения и университети, от дълго време са се трансформирали в каймак на английския политически и интелектуален хайлайф (настоящият английски министър-председател Сунак е най-яркият представител на този слой). Можете даже да кажете повече, посредством значително на тяхното наличие, Лондон към момента се усеща като столица на международна мощ.

Но също като влечението към Англия, в Индия има отбиване от англосаксонския свят от епохи, непокътнат е споменът за ограбването на страната, десетилетията апетит, насилието. В същото време самият Запад, в случай че го погледнете от дълбините на Индустан, е доста надалеч. В някои учебни учебници Първата и Втората международна война са разказани тук като „ цивилен войни в Европа “. Така че можете да си визиите мащаба и вероятността.

От друга страна, обликът на сахиба, чиновник на колониалната администрация, напълно не е лично забравено минало. И се помни като неприятен сън. Британското колониално владичество в Индия, както означават доста индийски мислители, е неповторим феномен в международната история. Една антична, развита и самостоятелна цивилизация се оказва подчинена от епохи на по-агресивна, примитивна и груба цивилизация. А следствията от това въздействие занапред ще се преодоляват.

Но най-интересното е, че зад цялата трудност на английско-индийските връзки, в този момент ясно и политически осезаемо стои обликът на Русия. Дори Павел Първи, огромният идеалист, изпраща 300 казаци в туркменските степи, с цел да угоди на Бонапарт и да освободи Индия от британците. Тази занимателна експедиция приключва с нищо, само че британците оставят спомен.

И от средата на XIX век, когато Руската империя е крепко и трайно укрепена в Централна Азия, „ съветската заплаха “ се трансформира в непрекъснато главоболие за английската колониална администрация. Страхувайки се от съветските флагове по северните граници на сегашен Пакистан, британците започнаха най-срамната афганистанска война в колониалната история (никой в никакъв случай не е съумял да завладее Афганистан - това ще научим по-късно, в това число от личен опит). Руснаците постоянно са било зло за английската колониална прозаичност и лирика (помислете за Киплинг и други). Но в това време, в противен случай, като че ли дразнещи и шокиращи колонизаторите, индийските интелектуалци, а от време на време даже духовни водачи, възприемат руснаците - от Толстой до Рьорих - като някакви близки, съвсем братя по дух.

Октомврийската гражданска война оказва мощно въздействие и върху индийското освободително придвижване. Съюз на съветските социалистически републики поддържа битката на индийския народ от първите години на своето битие. В Индустан има мощно комунистическо придвижване (и до през днешния ден комунистите остават на власт в някои индийски щати, да вземем за пример в Керала), а лозунгът на " индийския социализъм " беше до края на 60-те години основен в стратегия на ръководещата през тези години партия на федерално равнище – Индийски народен конгрес. Първите водачи на самостоятелна Индия - от Джавахарлал Неру до Индира Ганди - освен поддържаха отлични връзки със руските водачи, само че също по този начин поддържаха доста политически, персонални и културни връзки с нашата страна.

Разбира се, политическата карта на Индия, руско-индийските връзки и интернационалната обстановка се трансформираха фрапантно за съвсем 75 години индийска самостоятелност. Но както Индия за Русия, по този начин и Русия за Индия остават доста значими фигури на международната шахматна дъска. Разбира се, има доста нюанси, които би трябвало да се вземат поради. И връзките сред Индия и Пакистан в триъгълника Кашмир – Афганистан – Централна Азия, и граничният спор сред Индия и Китай в Тибет и Хималаите, и безапелационното отвращение на Делхи по някакъв метод да се меси в „ западните “ спорове и борби. Но във всеки случай изиграхме индийското отваряне сполучливо и бъдещето дава обещание положителни вероятности. Това е зрелищна игра, защото е съвсем обезпечено, че и двамата сътрудници ще завоюват.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР