Когато миналата седмица нарастваше натискът върху него да изпрати танковете,

...
Когато миналата седмица нарастваше натискът върху него да изпрати танковете,
Коментари Харесай

Предпазливостта на Германия да достави оръжия за Киев се корени в политическата ѝ култура

Когато предходната седмица нарастваше натискът върху него да изпрати танковете, той отсече, че няма да разреши да бъде принуждаван " с прочувствени мнения " да взема недомислени решения в региона на сигурността, които може да се окажат с значимо значение. Канцлерът също така настоя, че болшинството германци поддържат " спокойния и обмислен " метод на държавното управление при вземането на решения.

Миналата сряда, на Световния стопански конгрес в швейцарския курорт Давос, Шолц изброи част от съоръжение, което страната му е предоставила на Украйна, и разгласи, че то съставлява " същинска повратна точка във външната политика и политиката на сигурност на Германия ".

Това, най-малко ненапълно, в действителност е правилно. Преди началото на нашествието Берлин отхвърляше да даде смъртоносна военна помощ, което се дължеше на актуалната политическа просвета в Германия, част от която е и споменът за военните ѝ експанзии през 20-и век - в това число нацисткото навлизане в Съветския съюз.

" Нито един канцлер от никоя партия не желае да бъде виждан отпред в прокарването на милитаристичен дневен ред - всеки се пробва да изчерпи до дъно всички останали благоприятни условия, преди да прибягва до военната алтернатива ", сподели Клайне-Брокхоф. " Затова за вътрешнополитическа приложимост е добре немският канцлер да не застава отпред на сходни начинания, да бъде внимателен, да се опълчва и да е опитал всички останали благоприятни условия. "

Вярно е, че Шолц е изправен пред апели от десноцентристката съпротива и някои представители на трипартийната ръководеща коалиция да бъде по-деен в оказването на военна помощ на Украйна; само че в полза на истината в неговата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) такива гласове са малко. Самата ГСДП е идеологически закърмена с политиката на разведряване от Студената война, водена от тогавашния му предходник Вили Брант при започване на 70-те години на предишния век.

Шолц " още през цялото време реши, че няма да не оглавява напъните за военно подкрепяне на Украйна ", сподели Клайне-Брокхоф, въпреки да " желае да бъде и добър съдружник и част от обединението за военно подкрепяне на Киев, без да се подрежда в авангарда ѝ ".

Този внимателен метод обаче е " мощно изнервящ за съдружниците " и повдига въпроса дали може да разчитат на Германия, призна Клайне-Брокхоф.

Берлин резервира сдържаността си даже откакто Англия разгласи, че ще даде на Украйна от своите танкове " Чалънджър 2 ".

Измеренията на тази колебливост не се лимитират единствено до връзките по оста Берлин-Киев, а излизат надалеч отвън тях, тъй като всеки, който желае да даде на Украйна свои танкове " Леопард ", би трябвало да получи първо разрешението на Германия - страната производител. В сряда полският министър-председател Матеуш Моравецки разгласи, че Варшава ще обмисли опцията да даде на Киев от " леопардите " си и без позволението на Берлин.

" Съгласието тук минава на втори проект. Или ще го получим в бърз порядък, или сами ще създадем това, което е вярно ", сподели Моравецки.

Британският историк Тимоти Гартън Аш написа в " Гардиън " и други вестници предходната седмица, че " би трябвало да се признае, че мнението на немското държавно управление за военната помощ за Украйна е еволюирало доста спрямо навечерието на съветското навлизане ".

Той обаче добави, че въпросът с танковете ще бъде " лакмус за смелостта на Германия да се опълчи на нуклеарния шантаж на съветския президент Владимир Путин, да преодолее вътрешните си страхове и подозрения и да отбрани свободна и суверенна Украйна ". Според историка точно Шолц би трябвало да застане отпред на европейски проект " Леопард ".

Дали това ще се случи е мистерия. Правителството " Шолц " упорства за тясна координация със Съединени американски щати, което е допустимо да се дължи на събитието, че за разлика от Англия и Франция Германия разчита на американския нуклеарен чадър.

В петък представителя на канцлера Щефен Хебещрайт опроверга известията, че Германия ще даде танкове " Леопард " единствено в случай че и Съединени американски щати изпратят от своите танкове " Ейбрамс ". Той отхвърли визията, че Берлин единствено следва другите и настоя, че Германия просто възприема верния метод.

" Това не са лесни решения, те би трябвало добре да се обмислят ", сподели той. " Те би трябвало да бъдат трайни, т.е. да бъдат такива, че всеки да може да ги поддържа и да ги следва - едно от нужните лидерски качества е умеенето да поддържаш целостта на обединенията, в които участваш. "

Превод за Българска телеграфна агенция: Владимир Сахатчиев

* Заглавието е на редакцията

 Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР