Когато крал Чарлз III бъде коронясан на тази седмица, основното

...
Когато крал Чарлз III бъде коронясан на тази седмица, основното
Коментари Харесай

За поддръжниците на републиката коронацията на Чарлз е шанс да отхвърлят монархията

Когато крал Чарлз III бъде коронясан на тази седмица, главното антимонархическо придвижване във Англия ще се събере по пътя на процесията до статуята на Чарлз I, чието обезглавяване през 1649 година докара до краткотрайна република, написа " Ройтерс ".

Поддръжниците на Републиката, група, учредена през 1983 година, която води акции за определен държавен глава, възнамеряват най-големия си митинг до момента. Те имат вяра, че възкачването на трона на Чарлз съставлява най-хубавият им късмет да сложат завършек на монархията.

Нейният началник Греъм Смит вижда огромната коронация в Уестминстърското абатство в Лондон като съвършената опция да разобличи това, което счита за анахронична институция, нямаща място в демокрацията на 21-ви век, изключително във време, когато хората са изправени пред най-тежката рецесия на разноските за живот от десетилетия насам.

Смит чака над 1000 души, облечени в жълти ризи, да се причислят към митинга на 6 май, на който ще повдигнат плакати и ще изнесат речи.

Когато новокоронованият крал минава в по улиците, цялостни с десетки хиляди доброжелатели, те възнамеряват да го освиркват мощно и да скандират " не е моят крал ". Проучванията демонстрират, че от майка си кралица Елизабет, вторият най-дълго управлявал монарх в света, чиято гибел предходната година беляза края на една епоха във Англия. Според " ЮГав " през 2012 година 73% от хората са считали, че монархията е добра за Англия, само че този % е понижен в този момент до 53 на 100.

Смит е на мнение, че уважението на обществото към кралицата значи, че тя е била " спънка " за републиканската идея.

" Мисля, че монархията има доста проблеми, тъй като загуби звездата си, поддръжката явно понижава, ползата понижава и това е огромен проблем за тях ", сподели Смит пред " Ройтерс ".

По думите му Чарлз не е наследил уважението, на които се е радвала кралицата, тъй че хората са доста по-склонни да го провокират.

Британската монархия води началото си от Уилям Завоевателя, който нахлува в Англия през 1066 година, макар че кралските особи са управлявали другите кралства, разпростряли се на територията на днешните Англия, Шотландия и Уелс, епохи преди този момент.

Макар монархията последователно да е отстъпила властта на Народното събрание през вековете, кралят или кралицата към момента играят забележителна, въпреки и съвсем напълно алегорична, роля в английския живот, и да вземем за пример назначават министър-председателите.

Намаляваща поддръжка

С изключение на 11-годишната република от 1649 година след края на гражданската война в Англия и изтезанието на Чарлз I, поддръжката за преустановяване на английската монархия рядко е привличала забележителна социална поддръжка.

Протестите против монархията са относително малко и изследванията демонстрират, че болшинството от британците към момента желаят кралско семейство. Но утвърждението понижава и анкетите сочат, че младите са по-малко заинтригувани от институцията, в сравнение с по-възрастните генерации. През април " ЮГав " откри, че единствено 9% от популацията споделя, че се интересува в огромна степен от коронацията. Тони Травърс, професор по политика в Лондонското учебно заведение по стопанска система, разяснява, че монарси като Елизабет II и Виктория също са минали през интервали на непопулярност.

По думите му се следи общ спад в поддръжката за английските политически институции и липсва консенсус за това с какво би би била сменена монархията.

" Внасянето на радикална смяна в метода, по който работи политическата система на Англия постоянно е в действителност много мъчно ".

Чарлз желае една по-ограничена монархия, която би била по-евтина за ръководство, а майка му сподели, че кралското семейство съществува единствено с поддръжката на народа.

Докато по-голямата част от английските вестници към момента поддържат кралското семейство, отразявайки техните обиколки из заводи или учебни заведения, дребното по-скептични, като вестник " Гардиън ", изследваха непрозрачните финанси на фамилията. Той дефинира персоналното благосъстояние на краля на съвсем 2 милиарда паунда (2.5 милиарда долара).

 Коронацията дава подтик на туризма, само че английската стопанска система още не се е възстановила Коронацията дава подтик на туризма, само че английската стопанска система още не се е възстановила

Демонстрации против монархията са планувани и в столиците на Шотландия и Уелс в деня на коронацията.

Новият водач на Шотландия, определен предишния месец, сподели, че желае да се постави завършек на монархията. Лидерът на Уелс Марк Дрейкфорд също желае република, което значи, че две от четирите народи, които съставляват Обединеното кралство, се управляват от републиканци.

Смит предвижда, че поддръжката за кралското семейство ще продължи да понижава и едно бъдещо държавно управление в последна сметка ще реши да организира референдум по въпроса.

" Младите хора всеобщо се отдалечават от кралското семейство ", сподели той. " Кралицата беше монархията за толкоз доста хора () Сега към този момент я няма, към този момент я няма, с цел да пази монархията. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР