Когато котенцата са новородени, те се хранят изключително с майчиното

...
Когато котенцата са новородени, те се хранят изключително с майчиното
Коментари Харесай

Кога малките котенца започват да ядат котешка храна?

Когато котенцата са новородени, те се хранят извънредно с майчиното мляко. Това е от значително значение за здравословния напредък, защото млякото съдържа всички скъпи хранителни субстанции, от които котенцата се нуждаят, с цел да пораснат огромни и мощни. Млякото също по този начин съдържа имуноглобулини, които оказват помощ за подсилване на имунната система на уязвимите котенца, с цел да ги предпазят от заразяване с котешки заболявания.

Кога котенцата стартират да ядат храна и да пият вода? Възрастта, в която котенцата умерено могат да изоставен майка си, е към 10-12 седмици. На тази възраст нормално най-новото ви попълнение в фамилията към този момент ще яде твърда храна, пие вода и е независимо.

Но в случай че сте намерили новородено коте или имате бременна котка, която чака лично свърталище, евентуално се чудите: Кога дребните котенцата стартират да ядат котешка храна и да пият вода? Въпреки че всички котки са разнообразни, отбиването нормално стартира на към 4-седмична възраст. Този развой нормално се случва естествено и става по едно и също време с появяването на зъбите им.

Преминаването на дребното коте към твърда котешка храна обаче е еволюционен развой и не се случва за една нощ. Може да отнеме седмици. Отбиването на котенца от майчиното им мляко (или от бутилка, в случай че отглеждате котенцата сами) изисква време и самообладание. Трябва да храните котенцата си с вярната храна в точното време, с цел да сте сигурни, че преходът е равномерен.

В това управление ще ви дадем насоки за това по какъв начин можете да помогнете на този преход и с какво би трябвало да храните котето си на всеки стадий от живота му.

Кога котенцата стартират да ядат твърда храна?

Когато котенцата са новородени, те се хранят с майчиното мляко. На към 4-седмична възраст котенцата стартират да демонстрират интерес към котешка храна, друга от млякото. Това е почти по същото време, когато зъбите им стартират да порастват. Това бележи началото на процеса на отблъскване, който става последователно.

Повечето котенца ще стартират да пробват мокра храна за котки на към 4 седмици по лично предпочитание. Тъй като зъбите им изникват на тази възраст, за майката е неловко, когато котенцата сучат. Следователно майката също по този начин предизвиква котенцата си да ядат котешка храна, като в същото време отблъсква мъниците си, когато се пробват да се хранят с нейното мляко. Така че отбиването би трябвало да бъде елементарен и натурален развой.

Кога котенцата стартират да пият вода?

 Малко коте

Отбиването на котенца от майка им значително е с цел да ги накара да преминат към хранене с твърда котешка храна. Все отново би трябвало да научите котенцата да пият вода. Когато се хранят от млякото на майка си, котенцата могат елементарно да останат здрави и хидратирани. И въпреки всичко, когато преминавате към твърда храна, пиенето на вода е наложително. Без него вашите котенца ще бъдат обезводнени.

Водата е значима за съвсем всяка телесна функционалност. Без задоволително вода размерът на кръвта на котенцата понижава, а мускулите и мозъкът им не получават нужния кръвен поток.

Ето за какво е добра концепция да запознаете котенцата си с вода по същото време, когато стартират да пробват котешка храна: на възраст към 4 седмици. Вашите котенца би трябвало да се движат и да изследват дома ви до тази възраст, тъй че поставете няколко чинии с прясна вода в близост, с цел да ги изследват със лично движение.

Уверете се, че оставяте на открито единствено дребни плитки купички, от които вашето коте може елементарно да пие. Освен това, уверете се, че постоянно наблюдавате дребните котенца към водата. Котенцата мъчно контролират телесната си температура и би трябвало да бъдат изсушени, в случай че се намокрят.

Още за отбиването на котенца

Както към този момент споменахме, процесът на отблъскване нормално стартира естествено. Котенцата сами ще стартират да демонстрират интерес към котешката храна. В същото време майката ще предизвиква котенцата си да ядат, като ги отблъсква всякога, когато се пробват да се хранят от гърдите й.

Въпреки това, в случай че се грижите за осиротяло коте, ще би трябвало сами да започнете процеса. Ще разберете по кое време е подобаващото време, защото вашето коте ще стартира да хапе и дъвче шишето, с което го храните. Това е сигурен знак, че са подготвени да стартират да хапват твърди храни.

След като вашите котенца са подготвени, можете да започнете да ги храните с котешка храна! Но нещата не са толкоз елементарни, едвам оставите купа с хапки и да очаквате вашите котенца да я изядат. Трябва последователно да ги запознаете с храната им и да увеличавате твърдостта на гранулите с времето.

Имам ли потребност котенцата от мокра храна? Отговорът е да. Докато зъбите на вашето коте пробиват, венците му ще бъдат чувствителни и сухите зърна могат да го наранят при хранене. Това може да ги накара да образуват отрицателна връзка с храната и да направи процеса на отблъскване по-предизвикателен, в сравнение с би трябвало да бъде.

 Котешка храна

Освен това котенцата би трябвало да се научат по какъв начин да дъвчат. Ученето с мокра храна за котки е доста по-лесно. И в случай че котенцата не дъвчат вярно мокра храна, това няма да има толкоз огромно значение и не е толкоз огромна, колкото заплаха от задавяне. От друга страна, котенцата могат да се задавят с хрупкави гранули, когато не знаят по какъв начин да я дъвчат вярно.

В продължение на 4-5 седмици смесете малко мокра храна с приспособено мляко за котета в купа и оставете котето да яде това. Уверете се, че наблюдавате какъв брой яде вашето коте в началото. На този стадий те може да прекарват повече време в игра с храната си, в сравнение с в яденето й!

Допълнете с формула, където е належащо, тъй че вашите котенца да получават всички калории и хранителни субстанции, от които се нуждаят за здравословен напредък.

След този интервал котенцата ще са по-свикнали да ядат храна от купата си. Сега е моментът, в който можете да започнете да въвеждате сухи гранули в диетата им. Трябва да извършите това в този момент, даже в случай че планирате да храните котката си единствено с мокра храна. Никога не знаете по кое време може да се наложи да преминете към диета със суха храна, тъй че котките би трябвало да бъдат осведомени както с мокра, по този начин и със суха храна в млада възраст.

Използвайте храна за котенца: Много е значимо да изберете храна за котки, която е дефинирана особено за дребни котенца. Малките бебетата котета имат разнообразни хранителни потребности от възрастни котки и потреблението на специфична храна, предопределена за мъници, подсигурява, че тези хранителни потребности са задоволени.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР