Когато консумирате солени храни или храни с повишено съдържание на

...
Когато консумирате солени храни или храни с повишено съдържание на
Коментари Харесай

11 храни с ниско съдържание на натрий

Когато консумирате солени храни или храни с нараснало наличие на натрий, тялото ви стартира да задържа непотребната течност, което води до повишение на кръвното ви налягане.

Хората с високо кръвно налягане са изложени на по-голям риск от сърдечни болести. На възрастните се предлага да ядат по-малко от 2000 мг сол дневно. Оптимално би трябвало да консумирате по-малко от 1500 мг дневно за здравословна диета.

Яжте следните храни с ниско наличие на натрий за положително здраве в дълготраен проект.

1. Плодове

Всички пресни плодове са с ниско наличие на натрий. Например една ябълка съдържа 1 милиграм натрий, както и кайсиите, бананите и портокалите.

Определени плодове съдържат повече натрий спрямо други, само че никой от тях не е податлив на повлияе на кръвното налягане. Плодовете съдържат и съществени витамини, минерали и антиоксиданти, които са нужни за положителното здраве.

2. Зеленчуци

 Зеленчуците са с ниско наличие на натрий

Зеленчуците също са ниско наличие на натрий, макар че някои от тях съдържат доста количество повече от други.

Една краставица да вземем за пример съдържа 1 милиграм натрий. Една чаша цвекло, въпреки това, съдържа 84 мг натрий. Половин чаша варен спанак съдържа 63 мг натрий.

Тези числа може да наподобяват високи спрямо един милиграм, открит в краставицата, само че в реалност те са доста ниски равнища на натрий поради дневната надбавка от 2000 мг.

Зеленчуците без натрий или с минимално количесво са аспержи, краставици, царевица, зелен боб, авокадо, картофи и лятна тиква.

3. Пълнозърнести храни

Пълнозърнестият самун, крекерите и тестените произведения съдържат доста повече фибри от техните сътрудници от бяло брашно.

Фибрите са значимо хранително вещество, което играе съществена роля за здравето на сърцето. Фибрите понижават равнищата на неприятния холестерол и риска от сърдечно-съдови болести.

Не всички пълнозърнести артикули са с ниско наличие на натрий. Житото има ниско наличие на натрий, макар че някои артикули като бисквити и зърнени храни могат да имат добавена сол, тъй че постоянно проверявайте етикета на питателните стойности.

Когато купувате бисквити, потърсете варианти за пълнозърнести храни, които нямат добавена сол или са с етикет ниско наличие на натрий.

4. Ядки и семена

Ядките и семената са храни без добавена сол и са необятно приети за здравословни за сърцето храни, които са цялостни със здравословни мазнини, които намаляват равнищата на холестерола.

Те също са с високо наличие на протеини и диетични фибри, които са значими за здравето на сърцето. Също по този начин, ядките са цялостни с витамини, минерали и антиоксиданти, които се борят с уврежданията от свободните радикали и неподходящите резултати, които натрият може да има върху организма.

5. Риба

 Прясната риба съдържа по-малко натрий

Подобно на множеството други храни, консервираната или модифицирана риба съдържа доста повече натрий от прясната версия. Мастната риба, каквато е сьомгата да вземем за пример, също съдържа есенциални омега-3 мастни киселини, които са жизненоважни за цялостното здраве.

6. Домашни птици

Постният протеин не съдържа доста натрий, а пилешките или пуешките гърди съдържат даже по-малко натрий, в сравнение с тъмното месо.

Пилешката или пуешката кожа съдържат доста мазнини и малко натрий, тъй че е най-добре да отстраните кожата, когато подготвяте ястие.

Приготвянето на домашни птици вкъщи е най-хубавият метод да гарантирате, че не прекалявате с натрия. Порция от елементарна пилешка гърда съдържа 60 мг натрий.

7. Фасул

Зрелият фасул е с ниско наличие на натрий. Например една чаша боб съдържа 11 мг натрий, до момента в който една чаша консервиран - съдържа 660 мг натрий.

За да приготвите зрял боб, накиснете го в хладилника за 8 часа или за една нощ.

8. Кисело мляко

Има доста млечни артикули, които са с високо наличие на натрий, като изварата, която има 450 мг за половин чаша.

Една чаша нормално кисело мляко съдържа 150 мг натрий.

Гръцкото кисело мляко съдържа почти същото количество натрий, само че доста повече протеин. Така че, в случай че се пробвате да намалите натрия, до момента в който увеличавате приема на протеини, гръцкото кисело мляко е превъзходен избор.

9. Несолени пуканки (от царевични зърна)

 Царевицата е храна без натрий

Царевицата е не съдържа никакъв натрий. Опасността при пуканките е, когато към тях се прибавят сол и изкуствени аромати.

Обикновените пуканки са чудесна нискокалорична закуска за хората, които наблюдават приема на калории. Една чаша пукани пуканки съдържа 31 калории и 1-2 грама фибри.

10. Овесени ядки

Както всички пълнозърнети артикули, нерафинираната овесена каша е по-здравословна от рафинираната овесена каша. Една порция овесена каша с кафява захар съдържа към 190 мг натрий.

11. Растително масло

Растителните масла като рапично, маслиново или слънчогледово масло спадат към храните без натрий.

Всяко масло има друга точка на загряване, като някои са по-добри за пържене или готвене от други.

Зехтинът има доста ниска точка на загряване, което го прави несъответствуващ за пържене. Екстра-върджин зехтинът се употребява най-добре недопечен, за дресинг на салата. Слънчогледовото масло, фъстъченото масло и маслото от рапица са подобаващи за пържене.

Колкото повече надзор имате върху приготвянето на храната, толкоз по-малко натрий ще ядете. Така че, изберете пресни храни, гответе с пресни билки и подправки и ще откриете, че равнищата на кръвното ви налягане ще намалеят естествено.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР