Когато Карл Лагерфелд започва да прави дрехи за Chanel през

...
Когато Карл Лагерфелд започва да прави дрехи за Chanel през
Коментари Харесай

Как Chanel стана марка за $10 милиарда под ръководството на Карл Лагерфелд

Когато Карл Лагерфелд стартира да прави облекла за Chanel през 1983 година, той наследява марка с 70-годишна история в модата. По това време обаче компанията към момента е била в търсене на своя нов водач, откакто гибелта на надарената ѝ основателка Габриел Шанел оставя голяма празнота.

Тогава се появява Лагерфелд, който без да се замисля, стартира да приспособява творчеството на стилната компания към настоящите трендове и просвета по света. Той става основен дизайнер на Chanel.

Подходът му проработва. От заветно и авторитетно име, оставено от Коко Шанел, Chanel прераства в международна машина за мода на стойност $10 милиарда, написа Bloomberg. Тя се превърща в марката, която дефинира какво е съвременно и първокласно.

След гибелта на ексцентричния дизайнер и фешън гуру компанията ще би трябвало да търси своята еднаквост още един път. Намирането на верния човек след Коко Шанел бе много мъчно. Сега притежателите Ален и Жерар Вертхаймер са поверили управлението в ръцете на дългогодишния помощник на Кайзер Карл - Вирджини Виард.

Карл Лагерфелд дебютира за Chanel в Париж през 1983 година с сбирка от висша мода. По това време той счита облика на Chanel за " неподвижен ". Тогава последователно стартира да основава новото, само че без да унищожава догмите, оставени от Габриел Шанел. Той разчупва традициите, с цел да отговори на потребностите на модерните и постмодерни дами, само че без да остава в сянката на основателката на марката.

Лагерфелд резервира имиджа на Chanel като най-луксозен бранд с туид модели и чанти за хиляди евро, до момента в който именитите парфюми на марката остават по-достъпни за фенове ѝ.

Заради комплицирания развой на направа на аксесоарите Chanel поддържа доста прохождащи занаятчийски марки във Франция. Модната компания си сътрудничи с ателиета за бродиране през производители на туид материи до профилирани обущари.

Отличителен белег на марката са буквите на основателката ѝ Коко Шанел - Cs, проектирани през 30-е години, които Лагерфелд употребява по безчет способи. Те участват като принт на облеклата и аксесоарите, като форма за закопчаване и даже на вратовръзките.

Главният дизайнер на Chanel залага на театралния детайл. Той показва модата с аудио-визуални резултати, като демонстрира на клиентите какво би трябвало да имат през сегашния сезон и по какъв начин да го носят. Пример за вниманието му към детайлите са цветята за шоуто Haute Couture за сезон пролет-лято 2015, чието разработване лишава 6 месеца.

Chanel е известна с чантите и парфюмите си, само че стилният деспот не разрешава аксесоарите да превъзхождат самите облекла. Тоалетите на марката са измежду най-предпочитаните за аления килим.

Последното ревю на Лагерфелд за Chanel бе през януари за шоуто Haute Couture за сезон пролет-лято 2019 година. Той обаче не излезе най-после на ревюто, с цел да одобри поздравленията. Месец по-късно именитият дизайнер издъхна на 85-годишна възраст.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР