Когато избираш партньор, направи го все едно си сляпа. Затвори

...
Когато избираш партньор, направи го все едно си сляпа. Затвори
Коментари Харесай

За инстинктивната природа на жената и чудото на любовта ~ Бягащата с вълци

 1

Когато избираш сътрудник, направи го все едно си сляпа. Затвори очи и се пробвай да видиш в себе си какво възприятие ти носи този човек, има ли в него добрина, преданост, отдаденост? Способност да е угрижен за теб? Способност да се грижи самичък за себе си като без значение човешко създание? Въпреки че нашата просвета отдава доста по-голямо значение на това, което виждаме с очите си, за една връзка е доста по-важно да забележим обекта на своята обич със затворени очи. Вътре в себе си.
Ако има едно само нещо, което да разграничава колегата за цялостен живот от мимолетната връзка, то това е неговата дарба да се учи. Тези, които нямат способността да се учат от опита си, да виждат света по нов метод и от друга позиция, които не демонстрират любознание към това какво движи света и хората – тези хора най-често са нетолерантни и затворени. Те споделят: „ Не, нещата не би трябвало да бъдат по този начин, а инак, тъкмо както аз считам ". За дълготрайна връзка е по-добре да имаш до себе си човек, който е кадърен да се отвори. Да, може би по-късно да се затвори и да се отвори още веднъж. Но някой, който има способността да се учи и да пораства.

Избери някой, който има предпочитание да бъде като теб – по едно и също време мощен и нежен. Това е едно от качествата, които съвсем всяка жена има – да бъде от време на време мощна, способна да се хвърли в борба за своите дела, а в други моменти – подготвена да се разпадне на части поради нещо очевидно дребно и нищожно. Силата, която дамата има, и която връзката би трябвало да има, е тази на дървото – даже ветровете да го огъват и брулят, то е задоволително гъвкаво, с цел да устои на порива им. Ще се огъва напред и обратно, само че няма да се пречупи.
Сила и еластичност, разтегливост, сензитивност – дарба да бъдеш безсънен и съзнателен за това, което се случва към теб. Някои хора може да има потребност от помощ да се научат да го вършат. Дълбоко в себе си доста хора са към този момент пробудени за възприятията си, само че не знаят по какъв начин да ги изразят. Точно затова способността да се учим е толкоз значима. Другият човек може да има голям капацитет, само че в случай че не се научи да го развива, то значи няма нищо.

 2    3

Избери някой, който когато го нараниш усеща болежка и е подготвен да я покаже. И противоположното – избери някой, който в случай че те нарани, ще изпита болежка и страдание. Има доста способи, по които ние хората показваме болката си. Някои в тишина и безмълвие, други с плевел драматизъм – всичко това може да бъде дразнещо за колегата. И въпреки всичко той може да разбере, че това е едно изражение на болката, която е предизвикал. Ако сътрудникът ти реагира в границите на някакво рационално време – да кажем 24 часа – и покаже предпочитание и воля да стигне до теб, да премине през формата, която си дала на болката си – тогава всичко може да бъде поправено.

Избери някой, който има вътрешен живот. Дърворезба, изобразяване, писане, вяра или медитация – нещо, което да обича. Избери някой, който има собствен личен път и гледа на теб като на собствен сътрудник и компаньон в пътуването. Способността да се сливате един с различен и в това време да оставате изцяло обособени един от различен е доста значима. Цикличността на връзките е такава, че в избрани моменти ние се сливаме с другия, а в други моменти би трябвало да сме обособени.
Може да се каже, че връзката сред двама души е като шнур от плът, израснала от всеки един, съединяваща и двамата. Тази шнур се разтяга и може да се разтяга с хиляди благи и през доста месеци и години, тя се разтяга без да се къса. Това е връзката, която искаш да имаш. Връзка, в която разтягането не предизвиква разкъсване. Връзка, в която има и обединение, и обособяване.

Избери някой, който има пристрастеност и влечения сходни на твоите. Връзката е основаване на общи мемоари. Тя е като спестовна сметка – вършиме дружно разнообразни неща, имате общи прекарвания и по този начин създавате психологични картини, които остават в съзнанието и на двамата. Тези мемоари и картини са лепилото, което държи връзката ви дружно. Във всеки един миг можете да изтеглите някой спомен от общата сметка – с цел да си припомните положителните времена, с цел да се шегувате един с различен, с цел да си припомните значимите неща в моменти на тестване. А в случай че сложните времена дойдат и вие нямате нищо между тях – нищо, на което да се опрете, на което сте се наслаждавали и което е било скъпо за двамата – тогава по какъв начин ще се справите? Трябва да има нещо хубаво и просто – като излежаването дружно в леглото, или припичането на слънчева скамейка, или вечерните разходки в кваратала – нещо доста просто и в това време доста мощно и свързващо.

 4

Избери някой, който споделя твоите полезности във връзка с децата, родителството, фамилията, корените, функциите на мъжете и дамите, брака, парите, религията... Твърде идеално е да имаме общи отзиви за всичко, само че когато изберете някой, който споделя сходни полезности, това понижава търканията във връзката. Като най-малко разликите в полезностите би трябвало да се обсъдят и преодолеят преди двамата души да вземат решение да се посветят на връзката си. Колкото и да е значимо това окриляващо еротично прекарване, което ни притегля един към различен, тъкмо толкоз значима е и прагматичната страна на връзката. Защото в случай че се погрижите за прагматичното ще ви е доста по-лесно да съхраните и опазите сантименталното.

Избери някой, който е съчувствен. Който има предпочитание и е кадърен да те изслуша и разбере. Ако ти си динамичен човек, а сътрудникът ти по-бавен и внимателен, това може да се окаже добре за теб – той може да те научи по какъв начин да намалиш темпото в подобаващия миг. И противоположното – в случай че ти си муден и внимателен, а до себе си имаш сътрудник, който е упорит и отворен към света – тогава той ще ти помогне да преодолееш своите задръжки и самият ти да станеш по-отворен и ескпанзивен.
С времето във връзката се построяват темп и естетика. В една връзка или брак изминават най-малко 8 или 9 години до момента в който ритъмът се изглади изцяло. Отнема време, да - да сътвориш знамение. Не чудото на „ оставането дружно ", а чудото на онази велика мощ в центъра на връзката сред двама души – някои я назовават божествена обич.

* От книгата „ Бягащата с вълци ", Клариса Пинкола Естес, издателство БАРД
Изображения ~ mymodernmet.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР