Когато искате да направите сериозно дълбоко почистване на вашата кухня

...
Когато искате да направите сериозно дълбоко почистване на вашата кухня
Коментари Харесай

Седем алтернативи на токсичните продукти за почистване

Когато желаете да извършите съществено надълбоко разчистване на вашата кухня или баня, може да ви се коства обикновено да грабнете незабавно белината, гъбата и гумените ръкавици.

Но белината и другите почистващи артикули ни излагат на токсични химикали, които могат да окажат рисково влияние върху здравето ни, причинявайки проблеми с дишането и алергии, предизвестиха биохимиците.

Експертите разкриха в ново изследване, озаглавено " Знаете ли какво дишате? ", че белината, хлорът, амонякът и други субстанции, съдържащи се в почистващите препарати, могат да бъдат виновници за разнообразни кожни, дихателни проблеми, очни дразнения и даже рак.

Някои токсични химикали, които се намират в битовите артикули за разчистване, включват бензалкониев хлорид (C21H38ClN, мощно отровен за индивида, кожата и провокира раздразнение на лигавиците на очите при директен контакт), хлор-базирани сътрудници, изотиазолинони съединения и лимонѐн (или още дипентѐн, C10H16).

При дълготрайно потребление в всекидневието ни те могат да провокират мощни алергии, очни болести (реакции на непоносимост, поява на кератити, ерозия на роговицата, язви, възпаления, нарушавания на слъзните функци и д.р.), дихателни проблеми и дерматити.

Предишно изследване на откриватели от университета в Берген откри, че хората, които постоянно почистват домовете си с химически препарати, имат 14 % по-голям риск от развиване на белодробни проблеми през идващите две десетилетия.

" За страдание, познанието поражда блаженство и доста хора рутинно подценяват рисковете, свързани с домакинските почистващи препарати ", заяви доктор Джил Дженкинс, един от създателите на отчета.

" Много от тях съдържат съставки, които са мощно дразнещи както за кожата, по този начин и за дихателната система ".

Наблюдава се огромно нарастване на броя на хората, наранени от екзема, като статистиката сочи, че броят им се е удвоил се през последните 30 години. Химическите субстанции в някои почистващи артикули могат да раздразнят кожата и да причинят съществени проблеми на хората с сензитивна кожа.

Има обаче естествени и здравословни други възможности за разчистване на дома ви. Защо не ги изпробвате?

1. Сода за самун - отлична за унищожаване на петна от работния плот, дъската за рязане, унищожаване на миризмите и разтваряне на замърсявания.

2. Кастилски сапун (фин, корав бял или обагрен сапун, изработен със зехтин, растителни масла като конопено, палмово, кокосово, рапично и натриев хидроксид). Често на основата на чист сапун от Кастилия - създаден от растителни масла, кастилският сапун е потребен почистващ препарат и даже може да отстрани упоритите мазнини в кухнята.

3. Оцет - отстранява котлен камък и нечистотия. С високата си киселинност може да ви помогне за почистването на стъкло и огледала.

4. Лимонов сок - заради ниското си pH и антибактериални свойства, този артикул ви отървава от плесен и мухъл и оставя повърхностите да блестят ослепително. Разреденият лимонен сок може да почисти и тежките и упорити петна от дъските за рязане. Плюс това, след използването му тя ще мирише толкоз свежо и възхитително!

5. Зехтин - съвършен за разчистване и гланциране на уреди от неръждаема стомана.

6. Етерични масла - има огромен избор, в това число лимон, розмарин и лавандула, защото те имат мощно изразени антибактериални и антисептични свойства.

7. Микрофибърни кърпи - те са чудесни, тъй като не задържат в себе си бактерии, предотвратяват кръстосаното замърсяване и са идеални за разчистване на всевъзможни повърхности в дома.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР