Когато инвестирате, трябва да имате стабилна инвестиционна теза, около която

...
Когато инвестирате, трябва да имате стабилна инвестиционна теза, около която
Коментари Харесай

Няколко компании, които изглеждат евтини в момента

Когато инвестирате, би трябвало да имате постоянна капиталова теза, към която да изградите своя капиталов портфейл. И незабавно представям своята сега (като това никога не трябва да се приема като съвет за покупка или продажба на активи) - лихвите в Съединени американски щати ще стартират да бъдат намалявани, само че няма да забележим шест намаления, както чака пазарът.

Причината - криза няма да има, по-скоро ще забележим меко презимяване (което няма да наложи толкоз нападателно понижаване на лихвите), като в това време инфлацията продължи да е над целените от Фед 2%.

Това би оказало известно отрицателно влияние на фондовите пазари, които сега се търгуват при исторически върхове. Казано по различен метод - капацитетът за повишение на показателите, водени от растежа на най-големите софтуерни компании, не наподобява доста огромен.

А с цел да избегнете риска от това да сте индивида, в който ще остане " горещият картоф " (визирам най-пренаселените покупко-продажби точно в по този начин наречената " Великолепна седморка " ), може би е добра концепция да избягвате тези компании.

И капиталовата теза, която ще прегърна - предпочитам да се насоча към не изключително харесвани компании, изостанали в растежа си от пазара или компании с висока дивидентна рентабилност. И незабавно представям някои такива, като още веднъж наблягам, че задачата е с изчерпателен темперамент, а не съвет да се купуват или продават акциите на тези компании.
 Лишиха от $40 милиона обезщетение някогашния необут на BP
Лишиха от $40 милиона обезщетение някогашния необут на BP

Според борда на компанията Бърнард Луни не е разкрил в какви връзки е бил със свои подчинени

BP

Енергийният конгломерат BP не направи щастливи вложителите, откакто през 2020 година съобщи, че ще се стреми да понижи производството си на въглеводороди с 40% до 2030 година, като в същото време насочва все по-голям дял от разноските си към вложения в чиста сила, в това число станции за зареждане на електрически транспортни средства, биогорива, водород и възобновима сила.

Фокусираните върху климата европейци към момента виждаха BP като обичайната енергийна компания, до момента в който американските вложители избраха Exxon Mobil и Chevron, които останаха ангажирани с главния си нефтен и газов бизнес.

BP се връща към това, което умее най-добре - и това е добра вест за нейните провалени акции.

BP промени мнението си. Компанията се е съсредоточила още веднъж върху бизнеса си с петрол и газ - изключително върху привлекателните си, насочени към Съединени американски щати интервенции, които са недооценени от двете страни на Атлантическия океан. BP е един от двата най-големи производители на нефт в Мексиканския залив и има мощна позиция на сушата в районите Permian, Haynesville и Eagle Ford в Тексас.

До 2030 година BP има за цел да усили производството си на петрол и газ в Америка с повече от 50% и да получи половината от планувания рандеман от два милиона барела дневно в Съединени американски щати.

Пазарът към момента не е забелязал това. Акциите на компанията, регистрирани в Съединени американски щати, се търгуват към $34.5, откакто доближиха ново 52-седмично дъно напълно скоро - при равнище от 33.52 $. Те се търгуват единствено при седем пъти плануваните си облаги за 2024 година от 5 $ на акция, което е на ниска цена даже за огромните европейски енергийни компании, търгувани по-евтино спрямо американските си сътрудници.

Дивидентната рентабилност на BP от 5% е най-високата измежду петролните компании и дивидентът остава главен приоритет: Компанията има за цел да го усили с 4% годишно, даже в случай че референтните цени на суровия нефт Brent паднат до $60 за барел от сегашните $80.

Компанията има и деен проект за назад изкупуване на акции. Вероятно е изкупила назад към 8 милиарда $ акции през 2023 година, или 8% от пазарната си стойност, и се чака да изкупи назад още 4 до 6 милиарда $ през 2024 година BP би трябвало да регистрира резултатите за четвъртото тримесечие на 6 февруари.

" Има толкоз доста стойност в BP, която не се прави оценка ", споделя анализаторът на Bernstein Осуалд Клинт, който има рейтинг за надминаване на акциите и целева цена от $55. Той направи разбор на сумата на частите, който стигна до стойност, която е към два пъти по-висока от настоящата цена на акциите.

Осъзнаването на тази стойност ще бъде работата на новия основен изпълнителен шеф на BP, Мъри Очинклос, който служи краткотрайно от септември. Очинклос, някогашният основен финансов шеф, е канадец, който стартира с Amoco и се причислява към BP, когато купува Amoco в края на 90-те години.

Той се счита за другарски надъхан към акционерите, което значи, че може да се опълчи на деятели за климата и европейски институционални вложители, които са притиснали BP и нейния противник в Обединеното кралство Shell да декарбонизират своите портфейли. Клинт приветства новия основен изпълнителен шеф, като написа, че Очинклос е " добре прочут и почитан " от вложителите.

За да подчертае своя ангажимент към своя обичаен енергиен бизнес, BP организира среща с вложители в Денвър през октомври, с цел да подчертае своя енергиен отпечатък върху сушата на Съединени американски щати. Планира да удвои производството до 650 000 барела дневно до 2030 година и може да учетвори годишния свободен паричен поток до 4 милиарда $.

BP цели към 55 милиарда $ облага преди лихви, налози, амортизация и обезценка, или Ebitda, през 2030 година по отношение на почти 43 милиарда $ през 2023 година, като към 12 милиарда $ идват от нейните преходни бизнеси, по отношение на 4 милиарда $ през 2022 година Ако може да реализира тази обща цел, би трябвало да има доста място за увеличение на дивидентите и задоволително назад изкупуване на акции.
 Снимка 217939
Източник:

Компанията има доста нефт и природен газ в земята. BP дефинира настоящо възстановимата си ресурсна база на 18 милиарда барела петролен еквивалент - 20 години произвеждане при актуалните равнища.

" Акциите се намалиха през миналата година макар подобряването на едро на възвръщаемостта и профила на облагите на бизнеса ", споделя Сиприан Йонге, капиталов анализатор в T. Rowe Price, собственик на BP.

Дори и с пивота, BP няма да бъде сбъркана с Exxon или Chevron. Неговият девиз е " осъществяване, до момента в който се трансформираме ". Компанията възнамерява да харчи към 16 милиарда $ годишно за финансови разноски до 2030 година, като към 7 милиарда $ от тази сума са за това, което тя назовава " мотори за напредък на прехода ". Това е доста по-висок %, в сравнение с в специалностите в Съединени американски щати.

Altria Group

Altria Group (NYSE: MO) продава водещата марка Marlboro в Съединени американски щати и това не е всичко. Неговата инвестиция в Juul не проработи, само че идващият му опит да завладее пазара на електронни изпарения може да докара общите продажби до нови висоти.

Миналия юни Altria закупи NJOY, единственият основан на капсули артикул за електронни изпарения, утвърден от Администрацията по храните и медикаментите (FDA). С помощта на американската правосъдна система и държавните регулатори, NJOY може да бъде огромен мотор на растежа на Altria през 2024 година и по-късно.

Правният екип на Altria стартира да показва мускули предишния октомври с 34 каузи против дистрибутори и търговци на дребно на противозаконни артикули за електронни изпарения в Калифорния. През декември FDA ускори използването на възбраната си за артикули с ароматизирани електронни изпарения, като конфискува 41 колета противозаконни електронни цигари в съдействие с митническата и гранична отбрана.

През първите девет месеца на 2023 година Altria регистрира вътрешни доставки на цигари, които са спаднали с 10,5% на годишна база. По-високите цени на Marlboro и увеличението на продажбите на артикули за непушачи разрешиха на компанията да регистрира доходи без акцизите, които паднаха единствено с 0,8% през същия интервал от време.

Подобреният марж и пониженият брой акции помогнаха на Altria да регистрира поправени облаги, които се покачиха с 3,3% през първите девет месеца на 2023 година Крайният резултат, който продължава да пораства макар намаляващите размери на цигарите, даде убеденост на компанията да усили изплащането на дивиденти с 4,3% предишното лято.

При последните цени акциите на Altria оферират 9,5% дивидентна рентабилност и спокойствието, което идва с 54 поредни години на покачвания на изплащанията. Вероятно няма да е най-бързо растящото погашение във вашето портфолио, само че има огромен късмет да забележим постоянни покачвания за най-малко едно десетилетие.
 British American Tobacco подписва договорка за продажбата на съветския си бизнес
Собственикът на част от марките на " Булгартабак " подписва договорка за продажбата на съветския си бизнес

Руският и беларуският бизнес на компанията съставляват към 2,7% от приходите

British American Tobacco

Акциите на British American Tobacco (NYSE: BTI) оферират на вложителите в Съединени американски щати рентабилност от 9,3% при последните цени. Плащанията, които американските вложители получават, варират според от валутните курсове, само че компанията усилва изплащането на дял в английски лири всяка година, откогато мина към тримесечни дивиденти през 2018 година

С марки като Camel в Съединени американски щати и Dunhill в чужбина, размерите на горивните цигари на British American Tobacco понижават с по-бавни темпове от тези на Altria. Компанията към момента не е отчела размер на горивни артикули от втората половина на 2023 година, само че през първата половина размерът е намалял с 5,8%, което тя елементарно компенсира посредством повишение на цените.

В Съединени американски щати FDA се пробва да забрани продажбата на цигари с мирис на ментол повече от десетилетие и се доближава към това. Това не вещае нищо положително за продажбите в Съединени американски щати на марката Newport на компанията.

За благополучие продажбите на нови категории нарастват задоволително бързо, с цел да компенсират намаляващите продажби на цигари, откакто влезе в действие дълго чаканата национална възбрана за ментол. Продуктът за е-пари на British American Tobacco, Vuse, се предлага на 59 пазара и води до растеж на продажбите в нова категория.

Продажбите в нови категории са нарастнали с 27% на годишна база през първата половина на 2023 година Благодарение на продължаващата мощ от новите артикули, управлението чака да регистрира годишен органически доход, който е повишен с към 3% като цяло предходната година.

British American Tobacco регистрира 11,9 милиарда $ свободен паричен поток през 12-те месеца, завършили предишния юни. Това беше съвсем два пъти повече от нужната сума за осъществяване на последните четири тримесечни заплащания на дивиденти.

Това дава на компанията задоволително място за неточности, защото се занимава с противозаконни артикули от е-пари и евентуална загуба на продажби на цигари с ментол на пазара в Съединени американски щати.
 Baidu или Alibaba – коя е по-добрата китайска акция от двете?
Baidu или Alibaba – коя е по-добрата китайска акция от двете?

Геополитческото напрежеие сред Съединени американски щати и Китай изправя пазара на азиатската страна пред съществени тествания

Alibaba

Πpи Р/Е oт 10, Аlіbаbа ce тъpгyвa c pязъĸ диcĸoнт cпpямo пeтгoдишнoтo cи cpeднo Р/Е oт 35,2. Bъпpeĸи тoвa пpoблeмитe, cвъpзaни c Kитaй, нaтeжaxa тeжĸo въpxy aĸциитe нa ĸoмпaниятa в дългocpoчeн плaн, ĸoeтo пpeдпoлaгa, чe нeyтpaлнaтa глeднa тoчĸa мoжe дa e пoдxoдящa - в oчaĸвaнe нa " cвeтлинa " в ĸpaя нa тyнeлa.

Борсовата графика за Alibaba не наподобява добре, откъдето и да я погледнете. От началото на годината акциите към този момент са намалели с 10%, а поглеждайки 12 месеца обратно, те са паднали с 39%. 3-годишната диаграма? Загуба със 72%.
 Снимка 522510
Източник:

Но дали това отразява бизнес в непрекъснат крах? Не е наложително, споделя анализаторът на Barclays Джионг Шао. Всъщност, като се има поради, че през последните 12 месеца BABA генерира 27 милиарда $ в свободен паричен поток (FCF), няколко бързи калкулации, споделя Шао, демонстрират, че оценката му в този момент е " измежду най-завладяващите ".

" Нашата математика допуска, че всички дъщерни сдружения на BABA получават нулева стойност плюс FCF, като към този момент включват всички загуби от дъщерните сдружения ", изясни анализаторът. " Ако се дефинира някаква стойност за тези подзагуби и се изключат подзагубите, оценката би била доста по-ниска. Ние имаме вяра, че BABA се показва като най-евтината огромна софтуерна акция в международен мащаб. "

Китайският колос за електронна търговия също дава приоритет на своите акционери и в последно време изкупува назад почти 1 милиард $ акции на месец и евентуално ще продължи да го прави известно време. Освен това през ноември компанията разгласи първите си годишни дивиденти от $1 на акция.

" Няма друга компания в нашата галактика на покритие, която да прави повече или даже близо спрямо това, което BABA прави във връзка с връщането на цената на акционерите, с изключение на може би Tencent ", отбелязва Шао.

Но вложителите би трябвало да знаят, че не всичко е " розово " във вселената на BABA. По-малко от година откакто разгласи желанието си да отдели своя заоблачен отдел, компанията направи противоположен завой на проекта, мощно разочаровайки вложителите.

Шао обаче споделя, че последните му инспекции допускат, че IPO на неговия бизнес с умна логистика и неговия бизнес с Hema (офлайн хранителни магазини от висок клас) остава в курса си за първата половина на тази година.

Инвеститорите също са загрижени за честите промени в управлението, като някогашният основен изпълнителен шеф на групата и основен изпълнителен шеф на облака Даниел Джанг и някогашният основен изпълнителен шеф на Taobao Tmall Труди Дай (назначен единствено преди две години) напущат.

Тези напускания прибавят огромни терзания по отношение на неналичието на ръководство в това, което може да се смята за два от най-важните сегменти на компанията.

Като цяло, Шао удостовери още веднъж рейтинга с наднормено тегло (т.е. купува) за акциите на Alibaba, въпреки и с по-ниска целева цена от $109, надолу от $138. Това допуска прогноза за напредък от 57% за идната година.

Следвайки междинната целева цена от $119,85, след една година акциите имат капацитет за растеж от към 73%.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР