Когато инвестираме в децата, ние инвестираме в бъдещето и просперитета

...
Когато инвестираме в децата, ние инвестираме в бъдещето и просперитета
Коментари Харесай

Сачева: Когато инвестираме в децата, ние инвестираме в бъдещето

Когато влагаме в децата, ние влагаме в бъдещето и просперитета на нашето общество. Това сподели министърът на труда и обществената политика Деница Сачева по време на уебинар на "Юрочайлд " на тематика „ Да сложим децата в основата на европейското възобновяване: Защо и по какъв начин отбраната на правата на децата укрепва нашите демокрации “.

В изявлението си тя акцентира, че повишението на детското богатство е измежду основните цели на Министерството на труда и обществената политика. България предприе съществени промени, които сложиха в центъра най-хубавия интерес на детето. Показателен образец за това е сполучливата деинституционализация на грижата за деца.

Реформата в този бранш е обвързвана освен със закриването на остарелия вид профилирани институции за деца, само че и със заместването им с добре развита мрежа от услуги в общността за поддръжка на децата и техните фамилии в фамилна или близка до фамилната среда, сподели министър Сачева.

Тя сложи във фокуса на полемиката провокациите пред гарантирането на правата на децата в актуалния свят. Сред най-големите триумфи на държавното управление на България е връщането на над 40 000 отпаднали учебно заведение деца назад в класните стаи. Днес устойчивостта на това достижение е съществено застрашена от рецесията, подбудена от пандемията от Ковид-19, сподели Сачева. В новата спешна среда, която постанова интервали на отдалечено образование, вършим всичко допустимо да осигурим благоприятни условия на децата от уязвими групи да не изостават от просветителния развой. За тази цел осигурихме 1800 таблети и компютри, интернет връзка за деца в центрове за настаняване от фамилен вид и приемни фамилии. По този метод, в случай че се наложи още веднъж да се премине към образование в електронна среда, те няма да се усещат изолирани и ще могат да продължат да учат пълноценно, добави тя.

Министър Сачева обърна внимание, че ускорената цифровизация слага на дневен ред тематики, свързани с цифровата просветеност, само че и цифровата беднотия, а нуждата да се учи в нови условия изважда на напред във времето и въпроси като здравната просвета, профилактиката и толерантността. Друг риск поражда от наклонността тематиката за правата на децата да се употребява и за мощно пропагандни и политически цели. Това е изцяло недопустимо, тъй като слага под опасност демократичните процеси в редица страни по света, сподели министър Сачева. Тя добави, че в актуалната комплицирана среда са нужни старания и вложения за подсилване на потенциала и развиване на професионалната подготовка и умения на обществените служащи, работещи в системата за протекция на детето.

Министър Деница Сачева добави, че през последните години България влага в основаването на нови услуги за деца, в това число за ранно детско развиване. Чрез самодейността Детска гаранция на Европейски Съюз България ще влага в 4 типа услуги посредством въвеждане на новаторски подходи, които ще обезпечат качество и досегаемост за най-уязвимите фамилии и деца. Очаква се по този метод да се поддържат директно 6410 деца, 6900 родители и 600 експерти от разнообразни браншове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР