Когато имаме бебе, стерилизираме всичко, включително биберони и залъгалки. Относно

...
Когато имаме бебе, стерилизираме всичко, включително биберони и залъгалки. Относно
Коментари Харесай

Важността на оралния микробиом за здравето на детето

Когато имаме бебе, стерилизираме всичко, в това число биберони и залъгалки. Относно хигиеничните привички безусловно всички сме „ закърмени “ с това да мием зъбите си най-малко два пъти дневно. Кое е общото сред тези действия? Устата или по-точно оралният микробиом. Какво съставлява той и за какво е толкоз значимо да поставяме грижи за него, по този начин както и за хигиената на зъбите? Разказваме в идващите редове.

Що е то орален микробиом?

Оралният микробиом e груповото название за микроорганизмите, които се намират в устната празнина. След червата, това е втората по величина микробна общественост при хората. Нашият микробиом е два типа – главен, който е общ за всички човеци и изменчив, който се дефинира според от метода ни на живот и физиологичните разлики. В устната ни празнина има два вида повърхности, върху които могат да се колонизират бактерии – зъбите с техните твърди и меки тъкани, както и лигавицата.  

Как се развива оралният микробиом?

При или малко след раждането стартира колонизацията, като първите „ заселници “ са от типа Streptococcus salivarius и то по-точно Streptococcus salivarius K12. До първата година ги следват още няколко типа бактерии, а откакто зъбите стартират да поникват, тези организми към този момент могат да се колонизират и върху повърхностите, които не се отделят.

Какви са главните функционалности на оралния микробиом?

Оралният микробиом е от решаващо значение за здравето, защото положението му може да бъде причина както за орални, по този начин и за други болести. Той се намира в биофилми в цялата джука празнина и образува екосистема, която поддържа здравето в положение на равновесие. Микробите в тялото ни са основни за нашите физиологични, метаболитни и имунологични функционалности като обработка и детоксикация на химикали от околната среда, бариерна функционалност на кожата и лигавицата, поддържане на имунната система и салдото сред провъзпалителни и противовъзпалителни процеси.

Как здравият орален микробиом ни пази от инфекции?

Ако си визиите нашия организъм и неприятните микроби като две враждуващи страни в борба, то устата, носът и гърлото ни са входните порти, които най-сериозно би трябвало да се бранят. Ако в тези входове ние имаме многообразие от потребни бактерии, те имат числеността и силата да изместят врага и неприятните микроби да не влизат в организма ни. Нашата „ войска “ има и още по-изявени бойци -  избрани типове бактерии в оралната ни флора, които създават специфични антитела, атакуващи и елиминиращи разнообразни патогени. Ако ние не поставяме нужните грижи за тази войска,  тя ще спре да се бие за нас. Например, в случай че се храним нездраволовно, одобряваме храни с доста захар и пием медикаменти – това много отслабва нашия орален микробиом.  

Как да подкрепим оралния си микробиом?

Като за начало е добре да спрете захарта, да се храните уравновесено и да поддържате неутрално pH в устата си. И най-много – да подсилите оралния си микробиом посредством допълнение на устната флора с потребни бактерии, които се срещат естествено в устата и гърлото, изключително в композиция с Витамин D.

Точно подобен е и пробиотикът ОМНИ-БИОТИК ИМУНД – динозавърската отбрана за оралния микробиом с усет на ягода и без наличие на захар. В ОМНИ-БИОТИК ИМУНД ще откриете бактериалния вариант Streptococcus salivarius K12, който естествено се среща в устната празнина.

Сред фамилията на стрептококите са необятно публикуван тип бактерии, който нормално се свързва с заболявания. По-малко знае се обаче, че в това семейство бактерии в действителност има освен „ неприятни “ членове, само че и положителни – точно подобен е бактериалният вариант Streptococcus salivarius K12, които към 60 % от популацията губи в хода на живота си. Освен това, вариантът на „ положителните “ стрептококи може доста да редуцира честотата на инфекции при повтарящ се фаринготонзилит и отит на междинното ухо и може да има позитивен резултат по отношение на предварителната защита на вирусни УНГ инфекции.

В ОМНИ-БИОТИК ИМУНД се съдържа и Витамин D, който ускорява функционалността на имунната система при деца и възрастни и е значим за процеса на клетъчно разделяне, както и за вярната функционалност на устната лигавица в ролята ѝ на преграда против нежелани микроби.

Прочетете повече на и търсете в аптеките и на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР