Украйна призова съюзниците си да позволят на Киев да използва

...
Украйна призова съюзниците си да позволят на Киев да използва
Коментари Харесай

Готов ли е Западът да разреши удари по руска територия с оръжията, които е дал на Киев?

Украйна прикани съдружниците си да разрешат на Киев да употребява доставено от Запада оръжие за нанасяне на удари вътре в Русия и да се откаже от публична позиция, която някои от тях са заемали по време на 27-месечната пълномащабна инвазия на Русия. 

Президентът Володимир Зеленски сподели в изявление за " Ройтерс " на 20 май , със съдружниците на Киев за потребление на техните оръжия за удари по съветски военни цели на границата и по-нататък в Русия.

Той сподели, че договарянията не са довели до " нищо позитивно " , само че някои сътрудници са трансформирали реториката си по въпроса.

Руският президент Владимир Путин във вторник, че си играят с огъня, като оферират да разрешат на Украйна да употребява западни оръжия, с цел да нанася удари по цели в Русия.

Ето какво са споделили сътрудниците на Киев до момента:

Тогавашният ръководител на Обединения началник-щаб на въоръжените сили на САЩ  Марк Мили сподели предходната година : " Мога да кажа, че сме помолили украинците да не употребяват доставено от Съединени американски щати съоръжение за директни офанзиви против Русия ".

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби сподели на брифинг във вторник, че Вашингтон е осведомен с мненията на Зеленски по въпроса.

" Бих ви споделил, че на този стадий няма смяна в нашата политика. Ние не насърчаваме и не позволяваме потреблението на доставени от Съединени американски щати оръжия за нанасяне на удари в Русия. "

" Не желаеме това да ескалира под каквато и да е форма " , сподели прессекретарят Карин Жан-Пиер пред кореспонденти на брифинг в Белия дом.
 Столтенберг: Украински офанзиви със западни оръжия против Русия не значат присъединяване на НАТО
Столтенберг: Украински офанзиви със западни оръжия против Русия не значат присъединяване на НАТО

Алиансът имал право да поддържа Киев, без да е страна в спора

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани членовете на западния боен алианс да отстранен рестриктивните мерки върху потреблението на техните оръжия, с цел да разрешат на Украйна да нанася удари по " законни военни цели " в Русия.

" Дойде моментът да помислим дали ще бъде вярно да премахнем някои от рестриктивните мерки, които бяха наложени, тъй като в този момент виждаме, че изключително в района на Харков фронтовата линия и границата са повече или по-малко идентични ", сподели Столтенберг. 

НАТО като организация не доставя оръжие на Украйна.
 Дейвид Камерън: Украйна има законно право да удря военни цели в Русия
Дейвид Камерън: Украйна има законно право да удря военни цели в Русия

Подкрепа от Лондон за Киев

По време на посещаване в Киев на 3 май английският външен министър Дейвид Камерън сподели, че Украйна може да употребява оръжията, предоставени от Лондон, с цел да нанесе удари по цели в Русия и че зависи от Киев дали да го направи.

" Украйна има това право ", сподели той. " Точно както Русия нанася удари вътре в Украйна, можете изцяло да разберете за какво Украйна изпитва нужда да се увери, че се пази.

Френският президент Еманюел Макрон сподели във вторник, че на Украйна би трябвало да се разреши да удря по военни обекти в Русия, които Москва употребява, с цел да нападна Украйна.

" Смятаме, че би трябвало да им позволим да обезвреждат военни обекти , от които се изстрелват ракети, военни обекти, от които Украйна е атакувана ", сподели той на взаимна конференция с немския канцлер Олаф Шолц.
 Макрон и Шолц не се впечатлиха от заканите на Путин
Макрон и Шолц не се впечатлиха от заканите на Путин

Ние сме водещи като френско-германски тандем, а Европа ни следва

" Но не би трябвало да им разрешаваме да удрят други цели в Русия и цивилни или други военни обекти в Русия.

Попитан за това, Шолц сподели: " Украйна има всички благоприятни условия според интернационалното право за това, което прави. Това би трябвало да бъде казано категорично. "

" Странно ми е, когато някои хора настояват, че не би трябвало да се оставя да се пази и да подхващат ограничения, които са подобаващи за това.

Датският министър председател Мете Фредериксен повтори думите на Шолц и Столтенберг в мнения пред телевизия TV2 във вторник.

" Вие сте добре пристигнали да употребявате това, което сме дарили на Украйна, също и отвън Украйна - т.е. против съветски цели - в случай че е в границите на интернационалното право ", сподели тя.
 Дания ще достави на Украйна обещаните 19 изтребителя F-16
Дания ще достави на Украйна обещаните 19 изтребителя F-16

Копенхаген се превъоръжава с F-35

" Генералният секретар на НАТО беше доста явен по този въпрос преди няколко часа, че е в границите на разпоредбите, когато водите война, тъй като Украйна е тази, която е атакувана от Русия.

Тя обаче не сподели дали това ще важи за изтребителите F-16 , които Украйна би трябвало да получи от Копенхаген през лятото.

В отговор на искане за коментар нидерландското министерство на защитата съобщи в сряда, че Украйна би трябвало да употребява дарени оръжия в сходство с интернационалното право.

" Освен това Нидерландия не постанова правни ограничавания върху потреблението на оръжия, доставени от Холандия над или на съветска земя ", се споделя в известието.
 Чехия събра 1,6 милиарда евро за муниции за Киев
Чехия събра 1,6 милиарда евро за муниции за Киев

Първите доставки би трябвало да дойдат до дни

Чешкият министър председател Петр Фиала сподели на брифинг във вторник, че изказванията по въпроса на Столтенберг и други са " безусловно разумни ".

" Украйна е страна, която се пази против съветска експанзия ... и като нападната страна сигурно има всички права да употребява всички благоприятни условия за своята защита.

Литва гласно изрази поддръжката си за правото на Украйна да нанася удари по цели в Русия.

" Начинът да реагираме на експанзията на Русия в Украйна, а също и в нашите страни, е да подкрепим и да позволим на Украйна да употребява оръжията, които към този момент има, и метода, по който би трябвало да ги употребява ", сподели външният министър Габриелиус Ландсбергис на понеделник

" Ето по какъв начин управлявате ескалацията... по този начин спирате Русия.
 Латвия: Украйна има право да се пази по всички вероятни способи
Латвия: Украйна има право да се пази по всички вероятни способи

Рига прикани за бързо изпращане на военна помощ за Украйна, изключително Противовъздушна отбрана

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс също се съгласи със Столтенберг, като сподели пред CNN в понеделник, че това е " сериозен миг " за Украйна: " Мисля, че няма рационална, прагматична причина да не позволим на Украйна да употребява тези оръжия против Русия по метод, който е най-ефективният. "

Ден по-късно естонският министър на защитата Хано Певкур прикани Х за съдружниците на Киев да " усилят образованието на украинските бойци (и) да разрешат на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия ".
 Войната в Украйна към този момент е международна. А Путин печели другари
Войната в Украйна към този момент е международна. А Путин печели другари

Войната в Украйна поляризира международната политика по-сериозно от всеки път след Студената война
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР