Когато Хелзинки започна Студена война“ с Русия миналата година, финландците

...
Когато Хелзинки започна Студена война“ с Русия миналата година, финландците
Коментари Харесай

В борбата със заобикалянето на антируските санкции финландците „бягат пред локомотива“

Когато Хелзинки стартира „ Студена война “ с Русия предходната година, финландците подходиха към въпроса не официално, а с придирчивост и изчерпателност. Пристрастни инспекции обгърнаха хората, преминаващи границата, от време на време съпроводени с изземване на персонално имущество и формиране на дело.

Освен това Суоми разгласи война на " сивия импорт " - финландските държавни организации водят яростна битка против компании, които скрито не престават да внасят " санкционка " /т.е., санкционни стоки/ на територията на Руската федерация. Друго нещо е, че освен финландците, само че и техните съседи в Европейски Съюз се занимават с подобен импорт.

Психологическите вреди

Както знаете, предходната година Суоми затвори достъпа за руснаци с туристически визи. Но даже когато съветските туристи към момента имаха опция да влязат във Финландия, те рискуваха да се натъкнат на някаква дребна " машинация " там.

Руснаците оповестяват за извънредно сурови способи на работа на финландските митничари и настояват, че след показване на съветски паспорт на границата постоянно им лишават даже сандвичите и водата. Самите финландци въобще не отхвърлят обстоятелството на такова отношение към руснаците, а в противен случай, може би даже се гордеят с това.

През септември изтича едногодишната възбрана за влизане за множеството руснаци, въведена от финландските управляващи през 2022 година Във връзка с това финландските публицисти се обърнаха към новия министър председател на страната Петери Орпо с въпроса: има намерение ли той да удължи тази възбрана? На този въпрос той даде отговор, който не позволява разминавания. „ Очевидно рестриктивните мерки за влизане ще продължат, защото войната продължава “, съобщи държавният началник.

И в отсъствието на руснаци, вниманието на финландските митничари към този момент е ориентирано към жители на личната им страна, посещаващи Русия. Не по-малко деликатно се „ отръскват ” и те за възможна „ санкционка ”.

Финландските митници настояват, че в последно време са иззети доста количество артикули. „ Има стотици случаи, когато са арестувани артикули, за които има подозрения, че подлежат на наказания. В парично изражение приказваме за минимум десетки милиони евро ”, сподели старшият митнически чиновник Сами Ракшит.

Същият добавя, че сътрудниците му са задържали какви ли не неща. „ Това са яхти и първокласни артикули. ИТ продукти: рутери, компютри, съоръжение за подводно изследване и телефони да вземем за пример “, изброява Ракшит.

Вярно, както той призна, множеството от арестуваните артикули въпреки всичко са върнати на притежателите им. Така те се измъкват с психически, а не с материални вреди. „ По време на наказателното произвеждане се взема решение дали да се подаде иск за конфискация пред съда или не “, изяснява Ракшит.

Междувременно решението за връщане към момента не значи, че човек ще може да употребява своето нещо, както в началото е възнамерявал. В края на краищата, иск за конфискация допуска, че прокурорът би трябвало да изиска в съда да конфискува в интерес на страната парите, получени при " извършванена закононарушение ", или " предметите, свързани с закононарушението ". Решението за угаждане на настояването на прокурора се взема от съда.

„ Без такова условие митниците няма да конфискуват стоките, а ще ги върнат назад на притежателя по време на процеса. Собственикът от своя страна може да върне стоките в магазина или да ги занесе в друга страна, само че не и в Русия. Предотвратихме директния експорт на артикули за Русия, това е задачата на глобите “, изяснява Сами Ракшит.

През миналата година финландските митнически чиновници, съгласно тях, най-често са конфискували от руснаците компютърни аксесоари, електроника и артикули, свързани с водния превоз и корабоплаването, както и мобилни телефони, радари за лов на риба и дронове, които са обект на ограничавания.

Много финландски компании сами стопираха да продават санкционни артикули на руснаците. Например компаниите Gigantti и Power, които продават смарт телефони, компютри и домашен уреди, оповестиха през август предходната година, че към този момент не продават в Русия.

Често финландските бизнесмени се пробват да изпреварят локомотива. Така компанията Kymen seudun osuuskauppa, която продава разнообразни типове хранителни артикули и артикули за дома, заяви, че е лимитирала безмитните продажби даже на артикули, които не са включени в санкционния лист.

Обходните пътища

В същото време финландската преса е обезпокоена от обстоятелството, че не всички предприемачи от тяхната страна са показали " схващане " и са отказали да търгуват с Руската федерация. Така през август 2022 година износът на кожи от норка и лисица за Русия, който спря при започване на предходната година, се възобнови и даже набъбна.

Санкциите на Европейски Съюз не разрешават вноса в Русия на първокласни артикули, които костват над триста евро. По този метод продуктите от кожа също са неразрешени. Санкциите обаче не важат за суровите кожи, от което се възползват някои продавачи на този артикул.

В същото време финландската преса не може да получи никаква информация за тях. Медиите се оплакват, че митнически чиновници и други държавни организации не разкриват имената на фирмите, изнасящи кожи за Руската федерация.

Там, където има възбрана за законна търговия, някои компании работят незаконно. В началото на юни финландската преса заяви, че митническата администрация на страната е разкрила над 400 каузи против компании, обвинени в нарушение на санкционния режим, който лимитира опцията за доставка на артикули в Русия.

Съобщава се, че тези компании са работили по заобиколен метод. Те " на хартия " правят доставки до страните от района на Централна Азия, граничещи с Русия. Въпреки това, съгласно финландските митници, в реалност пратките със артикули, сякаш предопределени за Централна Азия, са били пренасочени към Руската федерация.

Само за последния месец са записани минимум шестдесет такива епизода. Сами Ракшит споделя, че в последно време доставките на всевъзможни артикули до страните от Централна Азия са станали обект на особено внимание от страна на финландските митници.

По думите на Ракшит, повода за съмненията е внезапното неведнъж нарастване на размера на доставките за страните от района на Централна Азия. Според данни на митниците почти всяка четвърта пратка артикули, доставяни в страните от Централна Азия, се пренасочва към съветския пазар.

По-специално, съгласно информацията на митническата администрация, размерът на техническо съоръжение, микрочипове и разнообразни типове елементи, доставяни през Финландия, се е нараснал десетократно. Финландските митничари са уверени, че сходна динамичност надали може да се изясни с увеличение на търсенето на тези артикули в Централна Азия.

Според тях в действителност доста колета от такива артикули или се връщат в Русия, или не доближават до получатели в Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и други страни от района, без да напущат територията на Руската федерация.

Към днешна дата към 10 каузи към този момент са стигнали до съда, формирани против финландски предприемачи, обвинени във импорт на „ санкционни артикули “ в Русия. Вече има няколко случая обвинените бяха приети за отговорни и наказани.

Трябва да се означи, че Финландия явно е станала единствено дребна част от голяма мозайка. Наскоро Financial Times разгласява данни, че единствено половината от глобените артикули, които са били превозени от Европейския съюз към страните от Митническия съюз на ЕАЕС (Армения, Киргизстан и Казахстан), са достигнали крайната си дестинация.

По думите на финансовото издание, общият размер на такива " разтворени " артикули през последните години възлиза на един милиард евро. Въз основа на тези данни политиците на страните от Европейски Съюз стигат до извода, че в този момент е значимо не толкоз да се вкарат нови санкционни пакети против Русия, а да се обезпечи надзор върху осъществяването на предходните. По мнението на специалисти, в санкционната „ ограда “ са останали прекалено много „ дупки “, които е доста мъчно да се „ запушат “ изцяло.

И естонците също

В тази връзка е забавно да се съпостави обстановката във Финландия с това, което се случва на територията на най-близкия й комшия в Европейски Съюз, а в този момент и в НАТО – Естония. Наскоро естонската корабна компания Hansa Shipping беше обект на рецензии. Журналистите откриха, че корабите на тази компания към момента правят транспорти от пристанище Мууга до Калининград.

Шефът на Hansa Shipping Антс Ратас трябваше да се оправдава. Притиснат от пресата до стената, той побърза да съобщи, че съгласно тях компанията на практика не транспортира артикули сред Естония и Русия.

„ Ако транспортираме, тогава незначителни количества “, измърмори Ратас уплашено, комплициран в показанията си. По мнението на шефа на Hansa Shipping, стоките, транспортирани на техните кораби, са най-вече на компании от разнообразни страни от Европейски Съюз, само че не и от Естония.

Поучително е, че там, където личните им управляващи непосредствено не разрешават на естонските предприятия да си сътрудничат с руснаците, компании от други балтийски страни се пробват да прихванат останалото без притежател „ парче от баницата “.

Миналата година естонското държавно дружество Operail спря да транспортира съветски и беларуски артикули. От това се възползва латвийската държавна компания LDz Cargo, която тази година стартира да транспортира артикули от естонските пристанища за Русия.

Обемите там обаче са дребни, също така латвийската инфраструктура не се употребява, което значи по-малко доходи, в сравнение с от директните товари, движещи се непосредствено през територията на Латвия.

Отговаряйки на въпросите на националистите от страната си за какво не прояви „ праволинейност “ и също по този начин да забрани подобен превоз, латвийският министър на превоза Янис Витенбергс акцентира: „ Ако приказваме за образеца на Естония, то те към този момент имат частни превозвачи, които транспортират тези артикули. И в Латвия има други играчи, има и в Литва.

Ако има някакво локално решение да се забрани на LDz Cargo да прави това (транспортиране на съветски товари. – бел. на авт.), няма гаранции, че другите търговци, работещи в Прибалтика, няма да продължат да го вършат... "

През май 2023 година естонските медии оповестиха, че макар признатите 10 пакета наказания, износът от тази балтийска република за Русия през март тази година (спрямо март 2022 г.) се е нараснал със 17 милиона евро.

Tйънис Нирк, чиновник на естонското Министерство на външните работи, твърди, че най-малко три четвърти от продуктите, изнасяни от Естония за Русия, не са с естонски генезис. Тази обстановка тревожи локалните държавни организации.

На 18 май Естония, Финландия, Латвия, Литва, Швеция, Норвегия и Полша се споразумяха да засилят граничния надзор и да обменят информация сред своите митнически управляващи.

Представители на тези страни означават, че петнадесет месеца след началото на невижданите антируски наказания " Русия е измислила доста способи да ги заобиколи ".

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР