Когато говорим за вино, често забравяме колко различни лица има

...
Когато говорим за вино, често забравяме колко различни лица има
Коментари Харесай

Известните вина по света

Когато приказваме за вино, постоянно забравяме какъв брой разнообразни лица има то. За всеобщия консуматор – виното се дели на бяло, алено, розе и пенливо. Но за ценителите има значение – какъв е сортът, избата, къде е расло гроздето и дали е била добра реколтата тази година.

Виното, както всички обичани удоволствия, има своите герои - сортове, етикети, реколти, мазета. Има нещо магично в съчетанието им, само че нещата стават все по-оплетени като прибавим и района, където пораства гроздето, климатичните особености и така нататък Съчетанието на природа, човешко умеене, събрани от пристрастеността към вълшебната напитка - от това са се родили фамозните виновност на Бордо и Бургундия, Кианти класико от Тоскана, Калифорнийските виновност от Напа, Сонома и още. Но в действителност световноизвестните виновност не са толкоз доста

Бордо е най-голямата винопроизводителна област в света, със следено название на продукта. В долината в Западна Франция, сред реките Гарона, Жиронда и Дордона се простират хиляди хектари лозя. Бордо е плодородна област, която е била сцена на Стогодишната война, даже за близо 3 века минава под британска власт, което дава темпове на развиване. За разлика от бургундските монаси, в Бордо живеят будни търговци, които желаят да печелят от труда си.



И даже след връщането на Бордо като френска област и даже през сложните условия – региона се постанова като водещ аграрни, само че и винопроизводителен център. Виното от Бордо е купажно – т.е. примес от няколко сорта. Червеното бордо комбинира каберне совиньон и мерло, а бялото - семийон и совиньон блан. Това фино комбиниране на аромати, усети, жилки е тъкмо магията на бордото – неуловима и непостоянен. Истинско изкуство е винопроизводството там.

Бургундия е област в Централна Източна Франция – едно от най-известните винопроизводителни места в света. Особеностите на почвата разрешават там да пораства най-вече шардоне и пино ноар, само че даже тези два сорта са изцяло задоволителни да трансфорат бургундското вино в еднопосочно разпознаваема марка за отличен усет, класа и традиция. Най-важна роля в това имат християнските монаси, които държат в манастирите секрети на винопроизводството и съумяват да опазят през всички племенни нападения. По-късно династията Валоа и блестящият й метод на живот способства бургундското вино да се наложи като знак на велможа разкош и авторитет.



Шардонето е по-повсеместно публикувано в региона, само че точно на пино ноар, тя дължи своята популярност. Сортът е придирчив, сложен за развъждане и реколтите му постоянно са под подозрение. Затова пък една бутилка от добра годишна продукция е скъпа. Божолето е тип младо вино, с което Бъргундия доста се гордее. То се прави в един дребен регион, само че добивът годишно единствено от там надминава целият на региона.

Долината на река Лоара. Отново във Франция е една област, която е оповестена от предпазена като международно благосъстояние от ЮНЕСКО, поради неповторимата си атмосфера, културно завещание и история. Климатът в тази област на Франция е толкоз плодороден за земеделие и винопроизводство, че надали не всяка къща прави вино, което е по-добро от доста влиятелни мазета по света. Най-разпространеният вид е совиньон блан, което е визитката на региона.

Кианти класико от Тоскана. Франция се гордее със своите виновност, само че Италия не й отстъпва с характерен жар о пристрастеност. Тоскана – сърцето на тази пламенна Италия е и родното място на най-характерното италианско вино – виното на област Кианти. Кианти не вид или марка, а дребна област, която брани яростно оцеляването на сортове, познати още от етруските племена, още преди Древен Рим даже.



Кианти в предишното е била под покровителството на династията на Медичите и това се отразява на известността и престижа му, само че в средата на 20 век истинската рецепта за кианти класико - основно от италианското санджовезе, само че и с смес на каберне совиньон. Едва през 1997 г се афишира политика за изчистване на кианти класико.

Цялата област Тоскана се гордее с виновността си – сортове мерло, каберне совиньон. Сортове, които са публикувани в целия свят, само че уникалността на тази огряна от слънцето и пристрастеността област, придава безспорен сексапил, а и същинско качество на виновността.

Вината на Германия, Испания, Португалия, Чехия също имат дълбоки обичаи, положителни мазета и многочислени фенове.

Калифорния, Съединени американски щати. Настрана от европейските доминанти, американското калифорнийско вино е идващото, което амбициозно превзема пазара. Виното в Съединени американски щати е голяма промишленост, ориентирана най-вече за експорт. Много малко американски семейства употребяват вино, съпоставено с мащабите, с които се създава. Дори Сухият режим не може да пречупи темповете на винопроизводство. Това, което е Бордо и Тоскана за Франция и Италия, същото е Напа в Калифорния. Сродни климатични особености са отлична причина за първокласен рандеман на грозде, само че американската упоритост просто е смазваща – над 450 мазета има единствено там. Съседната област Сонома е прочут център за произвеждане, само че и за винен туризъм.

В последните години страни като Чили, Аржентина, Австралия от ден на ден се постановат като бързо разрастващи се в този динамичен пазар.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР