Когато говорим за съня и неговото значение за здравето ни,

...
Когато говорим за съня и неговото значение за здравето ни,
Коментари Харесай

Каква е връзката между сънната апнея, хъркането и Алцхаймера?

Когато приказваме за съня и неговото значение за здравето ни, значимо е освен количеството, само че и качеството. Недостатъчното на брой часове може да ни навредят, само че, става известно, не по-малка щета има и от съня, който не обезпечава качествена отмора на мозъка.

Според ново проучване на учените от Mayo Clinic, има директна връзка сред хъркането, сънната апнея и риска от развиване на Алцхаймер. Хората, които страдат от лека, междинна или тежка форма на апнея, имат нараснали биомаркери, симптом за Алцхаймер.

Те прекарват по-малко време в дълбоката фаза на съня, през която мозъкът се прочиства от нездравословните отрови. И когато този развой не е ефикасен, това води до дегенеративни промени. Наблюдават се аномалии в бялото вещество (тъкан, която свързва мозъчните кафези с нервната система), което предизвиква стрес на невроните в мозъка. Това усилва техните енергийни потребности и след това води до умирането им. Всеки 10% понижение на количеството бездънен сън състаряват мозъка с две-три години.

В изследването вземат участие 140 души на междинна възраст 73 години с лека, междинна или тежка форма на сънна апнея. На всички тях е извършен скенер на мозъка и сe следят дребни лезии, които са симптом на хиперинтензитет на бялото вещество - т.е. на неговото увреждане, изразяващо се в липса на централизация, мъчно запомняне и фокусиране. Те се усилват с придвижване на възрастта и при хронична хипертония. Смятат се за ранни признаци на болести като деменция и Алцхаймер.

Това изобретение е значимо за учените, тъй като до този миг няма намерено лекуване за неврологичните болести, засягащи директно мозъчната активност, както и за измененията, които настъпват в бялото вещество. Затова и се залага на тяхната предварителна защита и разкриване на всички възможни причинители, измежду които очевидно се подреждат и проблемите със съня.

Особено на фона на статистиката, че близо 936 милиона души по света страдат от сънна апнея под една или друга форма, само че множеството даже не подозират. Под максимален риск са тези, които страдат от тежка форма, най-много в случай че тя не се лекува дълго време. При нея равнищата на О2 спадат, а тези на въглеродния диоксид, кръвното и пулса се усилват, предава CNN.

Дълбокият сън е от извънредно значение, тъй като по време на него организмът се възвръща на клетъчно равнище и се отстраняват всички вреди, нанесени по него от дейностите денем. Той ускорява и активността на имунната система и спомага за изхвърлянето на всички нездравословни субстанции от тялото и в частност от мозъка. Сред тях е и бета амилоид - едно от веществата, които са белег за Алцхаймер.

За да достигнем фазата на бездънен сън би трябвало да имаме относително непрестанен сън сред седем и девет часа. Ако обаче хъркаме или имаме сънна апнея, това води до десетки микросъбуждания през нощта, които повлияват доста на качеството на съня. А неналичието на бездънен сън води освен до когнитивни проблеми и такива с паметта, само че и до сърдечно-съдови и други хронични болести.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР