Когато говорим за рециклиране на отпадъци и производството на енергия,

...
Когато говорим за рециклиране на отпадъци и производството на енергия,
Коментари Харесай

Енергия за смет: Как го правят в Швеция

Когато приказваме за преработване на боклуци и производството на сила, Швеция е образец за това по какъв начин би трябвало да се прави. Статистиката демонстрира, че 99 % от отпадъците от семейството се преработват, което слага страната в интервал на " гражданска война в преработването ". През 1975 година този % е бил 38. 

Днес нещата наподобяват по този начин. Заводите за преработване се намират на не повече от 300 метра от жилищните региони на градовете. В Линдшопинг да вземем за пример заводът е тъкмо против централната гара и не доста надалеч от центъра на града. Повечето шведи разделят отпадъците в специфични контейнери.

Близо половината от битовите боклуци в Швеция се изгарят, което разрешава произвеждането на сила. Амбицията на управляващите е този % да бъде понижен, защото повторното потребление на отпадъците значи вложение на по-малко сила за повторното произвеждане на артикул, в сравнение с изгарянето им. 

Домакинствата в Швеция отделят напълно боклука - хартия, пластмаса, стъкло, електроуреди, акумулатори. Много общини подтикват изхвърлянето на биоотпадъците също да става разделно. 

Така да вземем за пример от старите вестници се създава още веднъж хартия, стъклените бутилки се употребяват наново или се употребяват за производството на стъкло и така нататък От изхврлената храна се създават торове или биогаз, а постоянно колите за транспортиране на боклука се задвижват от сила, създадена точно от биотопадъци - електричество или биогориво.

Има специфични камиони, които събират остарели електроуреди или други рискови боклуци, като химикали. По-големи уреди като тв приемници или остарели мебели се извозват в рециклиращи центрове, ситуирани в покрайнините на някои от по-големите градове.

В Швеция въпросът с изгарянето на боклука не е спорен. През 2014 година да вземем за пример са импортирани 2.7 млн. тона отпадък от други страни за производството на сила посредством изгаряне. След изгарянето остават 15 % пепел, от които се отделя и рециклира металът, а останалите материали като порцелан и фаянс се употребяват за производството на трошляк, който пък се употребява при строителството на пътища. От всичко това остава едвам 1 %, който се извозва и съхранява в сметища. 

Технологията на изгаряне разрешава в атмосферата да се отделят 99.9 % нетоксичен въглероден диоксид и вода. Утайката, която се събира във филтрите, през които преминат изгорелите газове, се употребява за материал за запълване на остарели мини. 

Въпреки това желанията на държавното управление са изгарянето на боклука да бъде намалявано за сметка на разделянето на отпадъка и повторната му приложимост. 

Прекрасен образец за ефикасността на напъните е заводът Tekniska verken в Линдшопинг, в който са съсредоточени огромна част от водещите компании в Швеция. Заводът за преправяне на отпадък обезпечава на града огромна част от електрозахранването, отоплението и производството на биогаз. Заводът е напълно общинска благосъстоятелност, като упоритостта е, в съдействие с жителите на града, Линдшопинг да стане най-енергийно ефикасното място в света. 

Цялата отпадна вода в града се извозва в завода. Там тя се преработва, като изходният артикул е биогаз. Остатъчната вода е пречистена и се изхвърля в природата. Произведеното биогориво се употребява като автомобилно гориво. Общинската компания за публичен превоз си сложи за цел през 2016 година да употребява 100 % от създаденото гориво. Друг артикул от биотдапъците е тор, който се употребява в земеделието. Част от така наречен " хранителна наслойка " се продава.

Tekniska verken сега построяват първата огромна пречиствателна станция за останки от медикаменти в отпадъчните води. Амбицията е даването на висококачествена питейна вода на жителите в шведския град. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР